Home » Life & Style » Ce alimente nu e bine să împarți cu animalul tău de companie. Greșeala care poate fi fatală

Ce alimente nu e bine să împarți cu animalul tău de companie. Greșeala care poate fi fatală

Voicu Costin / 30.12.2021, 11:22
Ce alimente nu e bine să împarți cu animalul tău de companie. Greșeala care poate fi fatală

Animalele de companie sunt considerate ca și un membru al familiei noastre. Avem grijă de ele și le oferim dragoste, afecțiune și îngrijire, dar din prea multă dragoste, uneori nu ne dăm seama că le putem face rău. În zilele de sărbători, se mai întâmplă ca vietățile să fie atrase de mirosul mâncării gătite de noi. Nu foarte mulți oameni știu că mâncarea tradițională le poate dăuna. Vedeți care sunt alimentele ce nu trebuie împărțite cu animăluțele!

Alimente care nu sunt bune pentru animalele de companie

Se întâmplă ca animalele de companie, în special câinii să aibă un comportament mai ciudat în zilele de sărbătoare. Din cauza mâncărurilor tradiționale, câinii simt un miros diferit față de mâncarea lor, pe care o primesc zilnic. De aceea încep să ceară, încercând să ne înduioșeze cu scheunatul și ochii lor umezi. Însă nu trebuie să picați în această capcană, pentru că fără să vreți, le puteți face rău.

Veterinarii s-au confruntat, în această perioadă cu cazuri extrem de grave și chiar decese, după ce crescătorii și-au hrănit câinii cu deliciile de Crăciun. Alimentele sărate și condimentate le pot dăuna animalelor, iar acestea pot suferi mai mult, decât să fie bucuroase.

Sarmalele, friptura, micii conțin mirodenii, iar acest lucru nu e deloc prielnic sănătății lor. Dulciurile nu le vor face nici ele bine, de aceea trebuie să evitați să le dați câinilor, pentru că au un conținut excesiv de zahăr. În magazinele specializate pentru animale găsiți dulciuri special făcute pentru ei.

În perioada sărbătorilor, medicii veterinari se confruntă foarte des cu astfel de cazuri. Câinii ajung pe mesele de operație sau după câteva zile este constatat decesul, dacă patrupedul este mai sensibil. De obicei, câinii de talie mică sunt mai sensibili, de aceea, crescătorii acestor rase trebuie să fie foarte atenți la hrana lor.

Chiar dacă nu le dăm alimente în cantități mari, câinii pot avea unele afecțiuni dacă vor consuma chiar și o bucățică de ciocolată sau una de carne. Încercați să evitați să le oferiți din preparatele voastre patrupedelor, pentru a nu avea probleme în perioada sărbătorilor.

Plantele pe care să nu le ţii în casă dacă ai animale de companie

În dorința de a împrospăta aerul și a oferi o pată de culoare casei voastre cumpărați flori și le folosiți pentru decor. Sunt unele plante care le pot dauna cățeilor, de aceea este bine să evitați să le creșteți în căminul vostru.

Aloe Vera

Aloe vera, supranumită și „elixirul tinereții”, este o plantă suculentă cu proprietăți multiple, originară din Africa de Nord este folosită în fitoterapie și cosmetică. Extractul din aloe vera are o serie de indicații terapeutice pentru om.  Pentru animale însă aloe vera este dăunătoare.

Crinul

Plantele cu un miros puternic și plăcut îmbie și atrag atenția ori de câte ori apare în peisaj. Crinul absoarbe și elimină sporii de mucegai și alte substanțe nocive producând în schimb oxigen. Dacă pentru oameni este o încântare, pentru animale nu este chiar așa. Ele pot afecta viața animalelor noastre, dacă sunt ingurgitate.

Begonia

Begonia este o plantă toxică pentru câini şi pisici. Dacă animalele înghit o parte din plantă, din greșeală pot suferi având arsuri la nivelul buzelor, limbii şi dificultăţi la înghiţire. Pot prezenta și grețuri sau vomă.