Home » Life & Style » Ce ar putea să se întâmple cu populația României în 2050. „Este dramatic”. Avertismentul îngrijorător al experților

Ce ar putea să se întâmple cu populația României în 2050. „Este dramatic”. Avertismentul îngrijorător al experților

Violeta Badea / 25.02.2021, 14:25
Ce ar putea să se întâmple cu populația României în 2050. „Este dramatic”. Avertismentul îngrijorător al experților

Ce ar putea să se întâmple cu populația României în 2050. „Este dramatic”. Avertismentul îngrijorător al experților. Institutului Național de Statistică a arătat că în anul 2020 s-au înregistrat cele mai puține nașteri din 1967 până acum. Mai mult decât atât, aceasta a fost al 31-lea an în care numărul morților a fost mai mare decât al nou-născuților. Statistica îngrijorătoare îi obligă pe guvernanți să ia în calcul mai multe măsuri. Iată ce spun specialiștii și ce s-ar putea întâmpla cu populația României în 2050 dacă acest trend negativ va continua.

Ce ar putea să se întâmple cu populația României în 2050

Președintelui Klaus Iohannis, premierul și liderii Coaliției s-au reunit săptămâna trecută, iar unul dintre principalele subiecte a fost situația demografică a României, deoarece situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Conform statisticilor, începând cu anul 1990 și până în ziua de astăzi, numărul nașterilor a scăzut semnificativ.

Dacă în acel an s-au născut 314.746 de copii, la nivelul anului 2020 am avut un număr oficial de doar 161.320 de copii nou-născuți. Comparativ cu anul 2019, nașterile au scăzut cu peste 40.000. Astfel, oficialii sunt nevoiți să ia anumite măsuri.

„Anul trecut, scădere naturală a atins 100.000 locuitori, față de 60.000 – 70.000 în alți ani. 100.000 de locuitori pierdere naturală într-un an este enorm pentru o populație de 19,2 milioane de locuitori. Dacă această scădere naturală se menține, de 100.000 pe an, probabil vom avea o migrație externă încă negativă la care se adaugă scădere naturală și avem o scădere totală 150.000 de locuitori pe an.

Este dramatic, iar perspectivele statistice și din surse internaționale reiese că populația era proiectată pentru mijlocul secolului între 15-16 milioane, depinde de ipoteza asupra migrației.”, a declarat Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București, pentru Digi24.

Anul trecut s-au nascut cei mai putini copii din ultimii 100 de ani
Anul trecut s-au nascut cei mai putini copii din ultimii 100 de ani

Ce măsuri pot lua autoritățile

Guvernanții se gândesc la anumite soluții pentru a reveni pe un trend ascendent al natalității. De exemplu, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că își dorește extinderea vârstei de pensionare, de la 65 la 70 de ani, în cazul în care o persoană își dorește acest lucru. Printr-o astfel de modificare, guvernanții consideră că poate fi îmbunătățită calitatea vieții și totodată ar crește speranța de viață.

Vasile Ghețău a mai precizat că stimulentele financiare și alocația nu reprezintă soluția de redresare a natalității. Potrivit acestuia, factorul determinant nu mai este doar cel economic, ci și cel profesional.

„Este un fenomen mult prea complex. În spatele fenomenului de a avea 1 sau 2 copii sunt factori de natură economică, socială și personală. Sunt sute de mii de cupluri care au luat decizia de a nu avea copii sau alte sute de mii care a decis să aibă un singur copil că decizie fermă”, a precizat directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.

Referitor la dorința Ralucăi Turcan de a extinde vârsta de pensionare, Vasile Ghețău nu crede că este o variantă bună, deoarece acest lucru ar duce de fapt la situația în care bunicii nu vor mai avea timp să-și îngrijească nepoții.