Home » Life & Style » Ce arată studiul specialiștilor despre oamenii care cred în astrologie. Răspunsul te va uimi

Ce arată studiul specialiștilor despre oamenii care cred în astrologie. Răspunsul te va uimi

Manolică Anca / 24.11.2021, 11:42
Ce arată studiul specialiștilor despre oamenii care cred în astrologie. Răspunsul te va uimi

Ar putea credința în ceva la fel de inexact precum astrologia să prezică trăsături individuale de personalitate? Iată ce spune studiul unor specialiști despre oamenii care cred în astrologie.

Ce este, mai exact, astrologia

Astrologia reprezintă studiul poziției și mișcărilor stelelor și influența lor asupra oamenilor și evenimentelor din lume. Aceasta se bazează pe o serie de credințe și superstiții conform cărora, din interpretarea mișcării stelelor, se pot cunoaște și prezice evenimente pământești, întrucât acestea sunt legate într-un fel de realitatea noastră.

La începuturile sale, astrologia a fost considerată chiar o disciplină academică de rang științific. Cu toate acestea, odată cu descoperirile și evoluția fizicii și astronomiei, aceasta a fost retrogradată pe plan secund.

În zilele noatre, astrologia este considerată de comunitatea științifică ca o pseudoștiință sau ca o simplă superstiție, deoarece nu este cu adevărat capabilă să explice fenomenele universului. În plus, nu a fost găsită nicio modalitate științifică de a explica modul în care stelele influențează ființele umane și istoria.

Studiu despre oamenii care cred în astrologie

Un studiu realizat de un grup de cercetători din cadrul Universității din Lund (Suedia) a constatat că narcisismul și inteligență scăzută sunt cei mai buni predictori de credință în astrologie. Practic, oamenii care cred în astrologie cred că stelele le influențează zi de zi viața, că îi ajută să își definească caracterul sau le prezic viitorul.

Cei care cred în astrologie ar putea fi mai puțin inteligenți, potrivit unui nou studiu
Cei care cred în astrologie ar putea fi mai puțin inteligenți, potrivit unui nou studiu

Cercetarea s-a concentrat să examineze dacă trăsăturile individuale de personalitate ar putea prezice credința în credințe astrologice nefondate. Astfel, în urma unui chestionar online, ei au colectat răspunsurile a 264 de persoane. Aceștia au evaluat convingerile participanților în astrologie folosind o versiune scurtă a evaluării Inventarului de credințe în astrologie, precum și varii teste de personalitate, de narcisism și de inteligență.

„Rezultatul final a arătat că, cu cât narcisismul este mai mare, poate în mod surprinzător, cu atât credința în astrologie este mai mare. Asocierea pozitivă se datorează, probabil, viziunii egocentrice asupra lumii care îi unește, deși acest lucru ar trebui să fie examinat în cercetările viitoare”, au scris autorii care au publicat acest studiu în revista Personality and Individual Differences.

Cei care cred în astrologie ar putea fi mai puțin inteligenți

După ce au controlat toate variabilele, experții au ajuns la concluzia că, cu cât nivelul de inteligență al participantului era mai mare, cu atât credeau mai puțin în astrologie.

De asemenea, ei au subliniază că această creștere a oamenilor care cred în astrologie poate fi asociată și cu vremuurile cu care ne confruntăm de la izbucnirea Pandemiei de Covid-19, care împing oamenii să recurgă la convingeri nefondate.

„Deși adoptarea astrologiei poate părea inocentă, poate facilita gândirea necritică și poate încuraja prejudecățile”, mai spun cercetătorii. Totodată, această credință în astrologie se corelează cu credința în multe alte pseudoștiințe, precum ar fi teoriile conspiraționiste, lucru care nu le face să mai fie atât de inofensive.