Home » Life & Style » Ce conține cel mai scump ceai din lume. Costă 1.400 de dolari un gram din acest ceai

Ce conține cel mai scump ceai din lume. Costă 1.400 de dolari un gram din acest ceai

Voicu Costin / 19.04.2022, 12:22

Da Hong Pao, tradus prin “Marea Mantie Roșie”, este varietatea Camellia sinensis produsă în munții Wuyi din nord-vestul provinciei chineze Fujian, o zonă cu un trecut bogat în cultivarea ceaiului și desemnată în 1992 parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Ce conține cel mai scump ceai din lume?

Care este cel mai scump ceai din lume?

Ceai oolong de stâncă, cu origine din districtul Tianxin, Munții Wuyi, Fujian, China. O infuzie arămie complexă, cu aromă de copt, gust fructat, note de nuci și de caramel, și  gust mineral intens, persistent.

Acest tip de Da Hong Pao este o variantă mai accesibilă a legendarului `Big Red Robe`, al cărui preț pe kilogram depășește chiar și prețul kilogramului de aur. În prezent, cele 6 plante mamă antice, nu mai produc ceai pentru comercializare, însă plantele lor descendente au fost cultivate în zone diferite ale muntelui și, în funcție de altitudine, de sol și de expunerea la soare, produc calități diferite. Acest Da Hong Pao este un amestec din mai multe cultivaruri din Tianxin, cultivate la o altitudine de 600 de metri.

Ceaiul oolong sau wulong este un ceai parțial oxidat, cu o savoare complexă, foarte aromat, fiind răspândit în rândul băutorilor de cafea de specialitate. Da Ho Hong Pao – cel mai faimos ceai oolong din China, – crește în munții Wuyi, fiind înconjurat de cascade și stânci acoperite cu mușchi, și, de aceea este un ceai cu un conținut concentrat de minerale.

Oolongul brun ajută la scăderea în greutate. Poate fi reinfuzat de mai multe ori.

Producţie

Sunt șapte pași necesari pentru a obţine ceai Da Hong Pao:

Culegerea. Da Hong Pao este cules o dată pe an, în general în mai și iunie. Standardul pentru culesul frunzelor proaspete este 1 mugure cu 2-3 frunze.

Uscarea. Frunzele de ceai culese sunt răspândite uniform la soare, folosind lumina soarelui și briza pentru a evapora apa.

Răcire. După ofilire, frunzele de ceai sunt mutate înăuntru și răcite.

Preparare. Frunzele de ceai sunt scuturate și rulate într-o sită mare de bambus. Acest lucru poate conduce la oxidarea polifenolilor din frunzele de ceai. Acest pas este cea mai importantă parte pentru a forma parfumul şi gustul ceaiului Da Hong Pao.

Fierbere. Există două tipuri de fierbere: manuală și mecanică. Temperatura din oală a fierberii de mână este între 140–160 °C. Oamenii își pun mănuși și continuă să răstoarne frunzele de ceai cu mâinile. Temperatura din oală a fierberii mecanice este între 220–260 °C.

Frământare. Există două tipuri de frământare, frământare manuală și frământare mecanică. Prin framantare, rulare, răsucire, frunzele de ceai vor forma o forma de cordon.

Coacere. Acest pas include introducerea ceaiului într-un coș mare și utilizarea unei temperaturi diferite pentru a încălzi și a usca frunzele, ceea ce durează, de obicei, ore întregi.

Beneficii pentru sănătate

Da Hong Pao conține cafeină, teofilină, polifenoli din ceai și flavonoide. Din aceste motive și altele, o serie de beneficii pentru sănătate sunt date de ceai. Da Hong Pao ar putea atenua oboseala și ar ajuta circulația sângelui. Ar putea trata, de asemenea, edemul și retenția de apă. Mai mult, ajută la scăderea efectelor negative ale băuturii și fumatului.

Elementele conținute în Da Hong Pao ar putea reduce alcoolul și nicotina din sânge. În plus, are efecte cosmetice. Consumul regulat de Da Hong Pao este bun pentru piele și ajută la pierderea în greutate. În cele din urmă, ajută la ameliorarea tusei.

Anual, se produceau doar 400 g de ceai din arbuștii de ceai

O legendă spune că acest ceai a fost dăruit unui împărat și i-a vindecat mama bolnavă. În semn de mulțumire, împăratul a trimis mantii roșii care să împodobească planta de ceai. Potrivit unei alte legende, un elev a băut ceai Da Hong Pao pe drumul său către examen și a fost singurul din clasă care l-a trecut. Așadar, s-a întors la arbuștii de ceai pentru a-și lăsa pelerina roșie deasupra lor,

Celebritatea acestui ceai a determinat autoritățile în anul 2007 să interzică culegerea liberă a frunzelor, pentru a permite plantei să se dezvolte. Anual, se produceau doar 400 g de ceai din arbuștii originali, dar erau rezervate înalților demnitari chinezi sau străini ori se vindeau la prețuri exorbitante.

În munții Wuyi există doar 6 arbuști autentici Da Hong Pao, iar ceaiul obținut din aceștia este rar și scump, de aici prețul uriaș al celui vândut în 2002.

Care este preţul celui mai scump ceai din lume?

În 2002, 20 de grame de ceai Da Hong Pao, rezervat cândva doar pentru împărat, au fost licitate pentru 28.000 USD în Guangzhou. Asta înseamnă circa 1400 de dolari pentru un singur gram.