Home » Life & Style » Ce conține de fapt Marea Piramidă. Misterul camerelor secrete pe care specialiștii încearcă să-l deslușească

Ce conține de fapt Marea Piramidă. Misterul camerelor secrete pe care specialiștii încearcă să-l deslușească

Voicu Costin / 19.03.2022, 12:03

Misterele Marii Piramide din Giza încă nu au ieșit la iveală total, însă cercetătorii şi arheologii încearcă să folosească noile tehnologii pentru a desluși măcar o parte din tainele ei. Se presupune că  ar exista camere ascunse și secrete ferecate în Marea Piramidă, pe care oamenii de știință abia așteaptă să le descopere și să le împărtășească și cu noi. Ce secrete au descoperit recent cercetătorii?

Secretele Marii Piramide din Giza

Misiunea Explore the Great Pyramid (EGP), care adună mai mulți cercetători de la Universități din Statele Unite, Marea Britanie și Egipt, are ca scop folosirea tomografiei cu muoni pentru a crea imagistica Marii Piramide și pentru a vizualiza tot ce se află ascuns în interiorul uriașei construcții, potrivit revistei Universe Today.

La sfârșitul anilor ’60, fizicianul american Luis Alvarez și echipa sa au folosit tomografia cu muoni pentru a scana interiorul. În 1969, el a anunțat că au reușit să examineze doar 19% din piramidă. Până la acel moment nu s-au găsit camere noi.

În 2016-2017, echipa ScanPyramids a folosit tehnici non-invazive pentru a studia Marea Piramidă. Descoperirea care a fost făcută atunci a fost numită ”marele vid”, un gol masiv găsit deasupra marii galerii.

Ce sunt muonii?

Muonii sunt raze cosmice, care sunt create atunci când particulele de înaltă energie intră în atmosfera Pământului. Ei sunt instabili și se descompun în doar câteva microsecunde. Călătoresc aproape cu viteza luminii și pot pătrunde adânc în orice structură, fără a o deteriora. Există o sursă nesfârșită de muoni din razele cosmice care bombardează constant Pământul.

Noua misiune Explore the Great Pyarmid va utiliza tot același principiu de scanare prin tomografia cu muoni, pentru a descoperi camerele secrete din interiorul piramidei, care nu au fost găsite până acum, așa cum a făcut și ScanPyramids. EGP susțiune că sistemul lor de scanare cu muoni este de 100 de ori mai puternic decât cel utilizat anterior, în precedenta cercetare.

„Plănuim să lansăm un sistem telescop care să aibă o sensibilitate de 100 de ori mai puternică decât echipamentul folosit recent la Marea Piramidă. El va realiza o scanare din aproape toate unghiurile și va produce pentru prima dată o imagine tomografică adevărată la o structură atât de mare”, au declarat cercetătorii în lucrarea lor publicată recent în revista Arxiv.

În ultimii ani s-au mai descoperit încă trei sau patru camere, în apropiere de camera funerară, într-una fiind corabia regală, iar celelalte sunt în curs de explorare, dezvăluind poate ultimele secrete ale Marii Piramide: tezaurul și mumia faraonului.

Astăzi, Marea Piramidă este inclusă, împreună cu celelalte piramide și cu Sfinxul, în regiunea turistică a Platoului Gizeh.

Detalii despre Marea Piramida din Giza

Marea Piramidă din Giza (numită și piramida lui Keops sau Marea Piramidă din Gizeh) este localizată pe Platoul Gizeh, în orașul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo. Aceasta este singura minune a lumii care nu necesită descrieri ale istoricilor din antichitate sau ale poeților.

Este singura minune a lumii asupra căreia nu se fac speculații referitoare la formă, mărime și prezentare. Este cea mai veche și totuși singura care a supraviețuit timpului. Contrar părerii generale, numai Marea Piramidă a lui Keops, nu toate cele trei Mari Piramide, se află pe lista celor șapte minuni ale lumii antice.

Ridicarea structurii a durat aproximativ 27 de ani și a adunat numai puțin de 2,3 milioane de blocuri de piatră, o combinație de calcar și granit, ce cântăresc aproximativ 6 milioane de tone. Marea Piramidă din Gizeh a fost cea mai înaltă construcție din lume mai mult de 43 de secole, până în secolul al XIX-lea, când când a fost construit Turnul Eiffel, în 1889. Avea, la început, 146 m (azi 138 m) înălțime şi latura de 227 m.

A fost construită de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2560 î.Hr. pentru a servi drept mormânt acestuia. Potrivit lui Herodot, construcția ei ar fi durat peste douăzeci de ani și la ea ar fi lucrat 100.000 de oameni.

Cum a fost construită  piramida?

Întâi a fost pregătit locul de amplasare și au fost transportate blocurile de piatră. Atunci era folosit un proiect pentru exteriorul piramidei, o șlefuire ce a dispărut de-a lungul timpului. Deși încă nu se știe exact cum au fost așezate blocurile de piatră, au existat mai multe teorii.

Una dintre aceste teorii se referă la construirea unei rampe drepte sau în spirală, ce era înălțată pe măsură ce se ridica piramida. Această rampă, îmbrăcată cu noroi și apă, ușura transportarea blocurilor împinse (sau trase) la locul lor.

O altă teorie sugerează că blocurile de piatră erau puse la locul lor folosind pârghii lungi şi puternice.