Home » Când, unde, cum » Cum au fost construite piramidele din Egipt și pentru ce erau folosite

Cum au fost construite piramidele din Egipt și pentru ce erau folosite

Cojocaru Cristian / 23.11.2021, 17:12
Cum au fost construite piramidele din Egipt și pentru ce erau folosite

Piramidele din Egipt au fost și continuă să fie un mare mister pentru mulți. Află pentru ce au fost acestea construite dar și care a fost procesul din spatele construcțiilor impozante care reușesc să atragă milioane de turiști anual.

Modul în care piramidele din Egipt au fost construite

Modul în care piramidele din Giza au fost înălțate a fost un mister care a dăinuit vreme de sute de ani. Nicio dovadă concretă nu arăta modalitate de construcție a acestora, iar de-a lungul anilor, oamenii de știință au încercat să pună cap la cap informații pentru a afla ingeniozitatea acelor periaode antice.

Prima dar și cea mai mare piramidă este cea construită de către faraonul Khufu. Aceasta măsoară peste 138 de metri înălțime și a fost considerată una dintre minunile lumii. Piramida aflată lângă Sfinx, piramida lui Khafre este a doua ca înălțime, în timp ce cea mai mică măsoară 65 de metri înălțime și este cea a lui Menkaure.

Mai multe descoperiri au apărut în ultimele două sute de ani cu privire la modul în care piramidele au fost construite. Lângă piramida Menkaure a fost descoperit un oraș și totodată a fost dezvăluit și modul în care oamenii din antichitate transportau uriașele blocuri de piatră, cu ajutorul apei.

Tehnica prin care egiptenii construiau piramidele a fost îmbunătățită de-a lungul secolelor. Astfel, la început, acestea erau unele simple, rectangulare, datând e acum 5.000 de ani. Dacă inițial, mormântul faraonului Djoser a fost construit în cel mai simplist mod, ulteiror, acesta număra șase nivele.

Arheologii au descoperit papirusuri din vremea lui Khufu, în care apăra că în anul 27 de domnie a lui Khufu, Ankhaf, fratele său era vizierul, cel mai înalt oficial al regelui. Cercetătorii au concluzionat că egiptenii reușeau să alinieze structura foarte precis pe unghiul nordului geografic.

piramidele din egipt
Egiptenii transportau blocurile de piatra pe apa

Cum era efectuat transportul blocurilor din piatră

Într-un raport la care a lucrat inginerul implicat în studierea piramidelor egiptene, Glen Dash, se arată că aliniera perfectă cu nordul ar fi fost posibilă prin studierea cercului polar. Astfel, egipetnii urmăreau steaua polară Polaris, iar în funcție de poziția acesteia, egiptenii se foloseau de sfori pentru ca alinierea să fie una perfectă. Rolul piramidelor era acela de a fi mormintele faraonilor și familiilor acestora. Istorizii sunt de părere că aceștia credeau că trebuie îngropați alături de comorile lor pentru ca acestea să îi ajute în viața de apoi.

Din papirus, arheologii au ajuns la concluzia că blocurile de piatră utilizate la structura exterioară a piramidelor erau transportate pe apă. Astfel, lângă portul din Giza a fost descoperit un oraș. Acesta era ocupat în mare parte din oficiali. Potrivit arheologilor, forța de muncă alocată construcției tuturor piramidelor numărau peste 10.000 de persoane, iar pentru ca aceștia să poată fi hrăniți, zilnic erau sacrificate ccapre și oi pentru a produce două tone de carne.

Pietrele utilizate la construcția piramidelor erau aduse dintr-o carieră care se afla la sudul piramidei. Astfel, în cazul piramidei lui Mekaure, piatra era adusă dintr-o carieră aflată la sud-estul piramidei, în timp ce piatra utilizată la construcția piramidei lui Khafre nu se știe momentan de unde era adusă. Piatra folosită la exteriorul piramidei pare să fi fost adusă din Cairo al zilelor noastre. Aceasta era transportat către Giza cu barca, iar drumul unei bărci dura în jur de patru zile.

Pentru a putea transporta piatra pe sol, egiptenii se foloseau de rampe care erau trase de mai mulți egipteni. Totodată, aceștia udau nisipul din fața pârghiei pentru ca fricțiunea să fie mai mică. Potrivit profesorului Daniel Bonn, fizician al Universității din Amsterdam, ”se pare că dacă udau nisipul, diminuau forța de muncă la jumătate”.