Ți s-a întâmplat de multe ori să te simți nedumerit în fața etichetelor sticluțelor de parfumuri aflate pe raftul magazinelor de cosmetice? Nimic straniu, cu toții am pățit asta. În următorul articol vom desluși ce diferență este între apa de parfum și apa de toaletă, pentru a ști pe viitor ce să cumperi exact. Iată detaliul care le diferențiază.
La o cercetare mai în detaliu, aflăm că familia parfumurilor se divide în multe subcategorii, în funcție de longevitatea, tăria și concentrația acestora. Dacă, în sfârșit, te-ai decis ce aromă miroase perfect pe corpul tău, dar te afli în situația de a alege între varianta eau de parfum (EDP) sau eau de toilette (EDT), acest articol te va ajuta să deslușești misterul. Iată ce diferență este între apa de parfum și apa de toaletă și tot ceea ce trebuie să știi despre toate subcategoriile acestea.
Termenii EDT și EDP oferă detalii importante despre intensitatea, longevitatea și, mai ales, prețul parfumului ales. Astfel, există o diferență majoră între apa de parfum și apa de toaletă, iar aceasta ține, în principal, de concentrația ce este în esență. Practic, EDP este un parfum mai puternic decât EDT, întrucât concentrația de uleiuri esențiale regăsite în formula sa este mai mare raportată la concentrația de alcool care, alături de apă, definitivează formula parfumului. Se poate resimți și o mică diferență de aromă între cele două, datorită faptului că alcoolul are o influență asupra felului în care percepem mirosul parfumului.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Pentru că acum am aflat ce diferență este între apa de parfum și apa de toaletă, este timpul să aflăm și când este oportun să le purtăm pe fiecare dintre acestea. Apă de toaletă conține o doză mai mică de uleiuri aromate, astfel că mirosul ei se va estompa după doar câteva ore. Notele de vârf – primele simțite – sunt dominante, și pot fi receptate ca fiind intense imediat după aplicare, însă se vor evapora destul de repede de pe piele, datorită conținutului mare de alcool. Apa de toaletă este perfectă de purtat zilnic și mai ales în anotimpul cald. O variantă intensă a aromei poate vedeni greoaie și obositoare, atât pentru cel ce o poartă, cât și pentru cei din jur.
De cealaltă parte, apa de parfum durează mai mult. Spre deosebire de EDT, după ce notele de vârf se diminuează, le iau locul cele de mijloc (inima parfumului, mirosul dominant), și mai apoi notele de bază, cele calde, persistente, adesea dulci sau lemnoase. Întrucât este mai intensă și mai sofisticată decât apa de toaletă, EDP este alegerea perfectă pentru seară și pentru zilele reci. Însă, dacă mirosul unui parfum îți place prea mult, ar fi bine să îți achiziționezi ambele variante, pentru a te bucura tot timpul și pe deplin de farmecul lui.
De fapt, există cinci tipuri diferite de parfum, nu doar EDT și EDP. Cele două mai sus menționate sunt cele mai răspândite. Ei bine, ce te faci când ai de ales între eau de toilette, eau de parfum, eau fraiche, eau de cologne și parfum pur. Hai să aflăm împreună ce înseamnă fiecare:
Eau fraiche: are cea mai ușoară concentrație de uleiuri esențiale, de 1 – 3%. Este alegerea perfectă pentru pielea sensibilă, datorită faptului că are o concentrație scăzută de alcool și un conținut ridicat de apă.
Apa de colonie: conține 2 – 4% uleiuri esențiale și, în general, se estompează după aproximati două ore. Această formulă este cel mai des folosită pentru parfumurile masculine.
Apa de toaletă: conține între 5% și 15% esență și persistă aproximativ trei ore. Aceasta este una dintre cele mai populare variante de parfum, deoarece raportul preț/persistență este foarte convenabil.
Apa de parfum: conține 15 – 20% uleiuri esențiale și persistă până la cinci ore. E o altă variantă preferată de consumatori, de aceea, majoritatea parfumurilor se lansează în variantele EDP și EDT.
Parfumul pur este cunoscut și ca esență de parfum. Acesta are mirosul cel mai intens, mai persistent, și de aceea și prețul este unul măsură. Conține 20 până la 40% uleiuri esențiale și poate persista de la șase până la opt ore. Mai mult, această esență dură este perfectă și pentru tipurile de piele sensibilă, datorită concentrației scăzute de alcool, fapt pentru care va exista risc mai redus de a usca și irita pielea.