Home » Life & Style » Ce e bine să faci pe 1 ianuarie. Tradiții și obiceiuri pentru prima zi din an

Ce e bine să faci pe 1 ianuarie. Tradiții și obiceiuri pentru prima zi din an

Ileana Mladinoiu / 31.12.2022, 11:32
Ce e bine să faci pe 1 ianuarie. Tradiții și obiceiuri pentru prima zi din an

Ai avut o săptămână maraton pentru pregătirea Revelionului pe 31 decembrie din care nu au lipsit mesele copioase în familie sau cu prietenii și ai ajuns la 1 ianuarie, ziua din an în care nu prea știi ce să faci. Din fericire, avem idei pentru că tradițiile și obiceiurile nu te vor lăsa să nu începi un an nou cu dreptul, cum se zice în popor.

Ce e bine să faci pe 1 ianuarie. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Există o mulțime de lucruri de făcut pentru a merge pe drumul cel bun. Și dacă ne gândim la copii știm că lor trebuie să le reamintim de sorcova, semănat, plugușor, căci aceste obiceiuri populare românești au loc pe 1 ianuarie. De asemenea, nu uităm că este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare, ocazie de a transmite mesaje celor care-i poartă numele, dar și de a ține seamă de câteva superstiții rămase de la bunicii și străbunicii noștri.

Sorcovitul

Este un obicei popular românesc specific copiilor. Ei poartă o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată dintr-un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Colindatul se face din casă în casă, iar în timpul cântecului se bate cu sorcova de trei ori umărul persoanei pe care o colindă. Sorcova este „bagheta magică” care va aduce gazdei noroc, sănătate, tinereţe. Colindătorul poate primi din partea gazdei fructe, bomboane, dulciuri etc.

Plugușorul

Este un obicei practicat mai ales în Moldova prin care un grup de urători format din patru până la douăzeci de flăcăi sau bărbați proaspăt însurați pleacă din casă în casă să “hăiască”. Textul plugușorului este însoțit de sunetul clopoțeilor, al buhaiului și de pocnetul bicelor. Urătorii sunt răsplătiți cu bani, colaci, fructe, cârnați.

Semănatul

Este un obicei agrar ce constă în interpretarea unor colinde pentru noul an. De regulă, copiii aruncă în casa gazdei semințe de cereale, simbol al belșugului recoltelor, al fertilității și sănătății pentru anul ce vine.

Ce e bine să faci pe 1 ianuarie. Ce să faci pentru a-ți merge bine la muncă

Dă de pomană și fă fapte bune în această zi, pentru că Sfântul Vasile își va întoarce fața către tine și vei avea mult noroc.

Spală-te de dimineață pe față, apoi  șterge-te cu un prosop curat în care ai pus dinainte un ban de aur sau de argint. Procedând astfel vei fi curat și sănătos tot anul.

Fă în așa fel ca prima persoană care-ți intră în casă în noul an să fie bărbat, fiindcă vei avea noroc.

Fierbe în oală un cap de porc pentru a aduce belșug și spor tot anul.

Bea vin de Sfântul Vasile, pentru că vei avea sânge în obraz tot timpul anului.

De ce e bine să mănânci pește

Mănâncă pește la micul dejun pentru a fi sprinten tot anul.

Ține bani în mână, ca să-ți meargă bine cu banii tot anul sau ține-ți iubita de mână, ca să stai bine cu dragostea tot anul.

Fă ceva care are legătură directă cu munca ta în prima zi a noului an, pentru a-ți merge bine la serviciu tot anul.

Reține că prima zi din noul an trebuie să te găsească în curățenie deplină. Iată de ce e bine ca înaintea anului nou să faci curățenie și în cele mai ascunse unghere.

Ce e bine să faci pe 1 ianuarie. Îmbracă ceva nou pe 1 Ianuarie

Fetele nemăritate de la țară vor construi punţi din două crenguţe de măr dulce, de care vor lega busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, pentru a vedea cum va fi alesul. Atunci când puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă nu are brumă, se va căsători cu unul sărac.

Se spune că dacă musafirii care vin în vizită pe 1 ianuarie sunt săraci, sărac îți va fi anul, iar dacă sunt bogați și al tău va fi un an bogat.

Capul familiei trebuia să dea bani unuia care strănută (strănutul aduce noroc), ca să aibă și el noroc.

Puneți un gând bun în prima zi din an, spre ați mearge bine tot anul.

Să nu te superi, să nu te sfădești, să fii vesel și tot anul așa vei fi, spun teologii.

Practicile feng shui vorbesc de un bol cu orez și sare, de mandarine aruncate peste pragul ușii. Sau de un vas cu orez doar pe jumătate, pentru ca Universul să contribuie la cealaltă jumătate. Vei avea parte de bunăstare în anul ce vine.

Alte idei pentru prima zi din noul an

Mergi la o expoziție captivantă de la un muzeu, la un brunch bun într-o atmosferă relaxantă, pentru a continua atmosfera de sărbătoare.

Poți opta și pentru o zi de plimbare cu bicicleta dacă vremea este potrivită. Fă o ieșire în familie pentru a-ți reîncărca bateriile și a elimina câteva calorii. Ai grijă de aspectul tău. Scoateți măștile pentru față și corp, măștile de păr, setul de manichiură, lacul de unghii, benzile de ceară, uleiul de masaj de migdale dulci și acordă-ți timp pentru a-ți răsfăța corpul, fața și părul.

Începe anul cu cele mai bune jocuri de societate și înlănțuiește-le: Monopoly, Veteranii, Exploding Kittens etc., toate după bunul plac.