Home » Life & Style » Ce este cafeaua Dalgona, de unde provine numele și ce conține de fapt

Ce este cafeaua Dalgona, de unde provine numele și ce conține de fapt

Voicu Costin / 21.03.2022, 09:00
Ce este cafeaua Dalgona, de unde provine numele și ce conține de fapt

Numele Dalgona provine de la o gustare stradală coreeană de modă veche, care are un gust similar cu cel al caramelului cu fagure de miere. Cafeaua Dalgona (cunoscută și sub numele de cafea bătută sau Desi Cappuccino) este un preparat de cafea făcut din cafea instant bătută și îndulcită, bătută într-o spumă groasă. Cum se poate prepara şi ce conţine?

Ce este cafeaua Dalgona

Numele „cafea dalgona” este atribuit actorului sud-coreean Jung Il-woo, care a comandat această băutură la același restaurant în ianuarie 2020, în timpul apariției sale la emisiunea KBS2 numită Stars’ Top Recipe la Fun-Staurant. În urma difuzării acelui program TV, cafeaua dalgona a devenit populară în rândul coreenilor care au încercat să-și facă singuri această băutură în timpul ordinelor de distanțare socială din Coreea de Sud. Drept urmare, a fost numit „băutura de carantină” sau „cafea de carantină”.

Numele „Dalgona”, sub care este cel mai cunoscut, se traduce aproximativ prin „este dulce” si este, de asemenea, numele folosit pentru o gustare de caramel cu fagure de miere vândută de vânzătorii ambulanți din Coreea, despre care se spune că amintește de spuma dulce a băuturii.

Cine a inventat cafeaua Dalgona?

În timp ce gustarea dulce de stradă Dalgona își are originea în Busan în anii 1960, creșterea popularității băuturii de cafea este adesea atribuită actorului coreean Jung Il-woo, care a consumat cafeaua în timpul unui mukbang în Macao într-un program de televiziune.

Cum prepari cafeaua Dalgona?

  • 1 lingură de cafea instant
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură de apă caldă
  • 1 cană de lapte, răcit sau încălzit
  • Optional, cuburi de gheață
  • 1 lingură = 15 ml

Combină cafeaua instant, zahărul și apa fierbinte într-un bol. Amestecă-le bine, apoi, cu ajutorul unui mixer bate la viteză mare, până când amestecul de cafea seamănă cu albușurile bătute spumă. Dacă nu ai niciunul dintre aceste instrumente, poți să o bați manual cu un tel. Pune cuburile de gheață într-o cană, apoi toarnă laptele rece. Dacă o faci caldă, încălzește laptele și renunță la cuburile de gheață. Pune cafeaua bătută deasupra laptelui.

Băuturi similare

Mai multe persoane au remarcat asemănarea cafelei dalgona cu băutura indiană de cafea cunoscută sub numele de cafea phenti hui, cafea phitti hui sau cafea bătută. Principala diferență este că atunci când se face cafea phenti hui, laptele este turnat deasupra amestecului bătut.

Cum se depozitează

Dacă faceți un volum mare de cafea bătută, aceasta poate fi păstrată la frigider pentru câteva zile într-un recipient ermetic (fără lapte). Se va dizolva în cele din urmă, dar rămâne stabilă cel puțin câteva zile.

Cum se obţine cafeaua

Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta.