Home » Life & Style » Diferența dintre cafea și espresso. Cel puțin 5 aspecte principale care fac deosebirea

Diferența dintre cafea și espresso. Cel puțin 5 aspecte principale care fac deosebirea

Voicu Costin / 01.03.2022, 08:54
Diferența dintre cafea și espresso. Cel puțin 5 aspecte principale care fac deosebirea

Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Arborii de cafea din familia Rubiaceae au ca și fructe boabele de cafea. Două tipuri sunt cele mai importante și cele mai folosite în consum: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora). În timp oamenii au descoperite diferite moduri de preparare creând o gama variată de cafele: espresso, cappuccino, café latte etc. Care este diferența dintre cafea și espresso?

Diferențele dintre un espresso și o cafea obișnuită

Prăjirea

Boabele de cafea espresso sunt prăjite până la o culoare închisă, ceea ce înseamnă că există un nivel mai mare de extracție. Rezultă o cafea măcinată cu o aciditate mai mică. Boabele sunt de obicei maro închis și au un aspect strălucitor. Pe de altă parte, boabele de cafea obișnuite sunt supuse prăjirii ușoare cu o extracție minimă posibilă.

Măcinarea

Finețea măcinării este o altă diferență esențială între cafeaua obișnuită și un espresso. De exemplu, cafeaua espresso este măcinată fin, particulele fiind ușoare la gust. De asemenea, cafeaua espresso este mai plăcut de consumat și digerat. Pentru cafeaua obișnuită, particulele sunt grosiere și aspre la limbă. Va trebui să împărțiți sever particulele de cafea pentru a face cafeaua plăcută la consumare.

Prepararea

Procesele de preparare vor fi diferite pentru cele două tipuri de cafea. Chiar și în cazul în care cafeaua este sub formă de boabe sau deja măcinată, modul de preparare este diferit. Se știe că pentru obținerea unui Espresso durează în general un timp mai scurt pentru a se pregăti. Acest lucru se datorează în principal presiunii ridicate implicate în procesul de preparare și a particulelor de cafea fin măcinate. Aparatele profesioniste vor scoate un produs final mai bun decât prepararea lui acasă, de aceea, diferența preparării unui espresso acasă și la o cafenea, va fi diferită.

Este nevoie de aproximativ cinci atmosfere de presiune pentru a forța apă fierbinte sau aburul prin particulele de cafea pentru a face un espresso. Pasionații de cafea numesc acest lucru un shot espresso. Este mai concentrat și vă oferă o cantitate mai mare de cofeină faţă de un espresso lung.

Pentru cafeaua obișnuită este nevoie de modul de preparare convențional, prin urmare, durează mai mult timp pentru preparare.

Conținutul de cofeină este mai ridicat la espresso

Un shot espresso conține mai multă cofeină decât cafeaua obișnuită. Acesta conține aproximativ 40 de miligrame de cofeină, pe când o cafea obișnuită conține aproximativ 12-16 miligrame de cofeină, la aceeași cantitate.

Aspectul exterior

Boabele de cafea diferă de la tip la tip. Fiecare tip de boabe are un aspect distinctiv, iar culoarea diferă și ea. De aceea și produsul final o să fie diferit. Un shot espresso este de culoare maro închis și este puțin mai gros. De obicei are o cremă mică, care este o spumă. A nu se confunda cu spuma obținută din laptele adăugat în espresso.

Pentru cafeaua obișnuită, fiindcă este prăjită ușor, rezultă un lichid mai deschis și, de obicei, nu are nicio trăsătură distinctivă.

Diferența dintre cafeaua Arabica și Robusta

Boabele de cafea au fost împărțite în două tipuri principale, arabica și robusta. Diferența dintre cele două tipuri constă în aroma și caracteristicile boabelor de cafea. Considerate superioare ca și gust, boabele de cafea arabica conțin mai puțină cofeină decât cele robusta. Gustul fin, mai dulce, cu tente de ciocolată și zahăr ori note de fructe de pădure fac cafeaua arabica mai apreciată decât cealaltă specie. Robusta se diferențiază printr-un gust mai puternic, mai intens.