Home » Life & Style » Timp liber » Diferența dintre cafeaua arabica și cafeaua robusta. Aceste aspecte se observă imediat

Diferența dintre cafeaua arabica și cafeaua robusta. Aceste aspecte se observă imediat

Voicu Costin / 25.12.2021, 10:30
Diferența dintre cafeaua arabica și cafeaua robusta. Aceste aspecte se observă imediat

Mirosul de cafea proaspătă este simțit de oameni în fiecare dimineață. Fie că este făcută în stil tradițional la ibric, fie că este făcută de un aparat profesional, cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume. Mirosul inconfundabil și gustul amărui oferă o stare plăcută oamenilor, în fiecare dimineață. Diferența dintre cele două tipuri de cafea, arabica și robusta, poate fi observată imediat.

Cafeaua, energizantul oamenilor

Din fructele de cafea semințele sunt separate pentru a produce un produs brut, cafea verde neprăjită. Semințele sunt apoi prăjite, proces care le transformă într-un produs consumabil, cafeaua prăjită. Apoi este măcinată în particule fine care sunt de obicei combinate cu apă fierbinte înainte de a fi filtrată, producând o ceașcă de cafea.

Cafeaua este de culoare închisă, amară, ușor acidă și are un efect stimulant la om, în primul rând datorită conținutului de cofeină. Este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. De obicei se servește fierbinte, dar în zilele de vară, cafeaua poate fi băută și rece (Ice coffee). Zahărul, laptele sau smântâna sunt adesea folosite pentru a diminua gustul amar sau pentru a spori aroma. Băutorii de cafea consumă băutura la micul dejun însoțită de croissante, fursecuri sau chiar gogoși.

Cercetările științifice arată faptul că există un beneficiu pentru sănătate consumul de cafea moderat. Consumul pe termen lung reduce riscul unor boli cu până la 60%.

Cafeaua a devenit cunoscută în Yemen, pe la mijlocul secolului al XV-lea în sanctuarele arabilor, unde semințele de cafea au fost pentru prima dată prăjite și preparate într-un mod similar cu metodele actuale. Locuitorii au procurat boabele de cafea din Țările Etiopiene cu ajutorul negustorilor și a comercianților somalezi și au început cultivarea. Până în secolul al XVI-lea, băutura ajunsese în restul Orientului Mijlociu și în Africa de Nord răspândindu-se mai târziu în Europa și America.

Cele două tipuri de boabe de cafea cultivate cel mai frecvent sunt cafea arabica și cafea robusta. Plantele de cafea sunt cultivate în peste 70 de țări, în regiunile ecuatoriale din America, Asia de Sud-Est, subcontinentul indian și Africa. Începând cu 2018, Brazilia a fost principalul producător de boabe de cafea, producând 35% din totalul mondial.

Este una dintre cele mai valoroase mărfuri exportate de țările în curs de dezvoltare. Cafeaua verde, neprăjită, este cel mai comercializat produs agricol și una dintre cele mai comercializate mărfuri în general, a doua după petrol. În ciuda vânzărilor de cafea care ajung la miliarde de dolari, producătorii trăiesc în mod disproporționat în sărăcie.

Diferența dintre cafeaua arabica și robusta

De fapt, boabele de cafea au fost împărțite în două tipuri principale, arabica și robusta. Diferența dintre cele două tipuri constă în aroma și caracteristicile boabelor de cafea.

Procesul de cultivare și locul sunt extrem de importante pentru a obține o plantație de cafea reușită. Gustul și calitatea sunt apreciate de băutorii de cafea la nivel mondial, iar pentru acest lucru, cultivatorii încearcă să ofere cele mai bune condiții de creștere și procesare.

Considerate superioare ca și gust, boabele de cafea arabica conțin mai puțină cofeină decât cele robusta. Gustul fin, mai dulce, cu tente de ciocolată și zahăr ori note de fructe de pădure fac cafeaua arabica mai apreciată decât cealaltă specie. Robusta se diferențiază printr-un gust mai puternic, mai intens.

Chiar dacă aroma sa este considerată mai puțin rafinată, robusta este utilizată în procesul de obținere al cafelelor espresso, deoarece se poate produce o cremă mai bună în procesul de preparare.