Home » Life & Style » Ce este cocktailul Molotov și pentru ce se folosește

Ce este cocktailul Molotov și pentru ce se folosește

Voicu Costin / 25.02.2022, 20:31
Ce este cocktailul Molotov și pentru ce se folosește

În timp, armele folosite de oameni în războaie s-au diversificat, iar în vremuri de război și lipsa de armament, soldații au fost nevoiți să improvizeze. În acest mod a apărut și cocktailul Molotov, care surprinzător, nu a fost inventat de ruși. De ce poartă acest nume, pentru ce se utilizează și ce conține acest cocktail?

Ce este cocktailul Molotov?

Cocktail Molotov este o bombă incendiară artizanală, un amestec de anumite produse inflamabile (ex. benzină) cu ulei de motor și un recipient de sticlă.

În modelele clasice, o cârpă sau o bucată de pânză așezată în locul dopului servește drept fitil. Se aprinde fitilul și se lansează. La spargerea sticlei se împrăștie conținutul care intră în contact cu flacăra fitilului și se incendiază. Uleiul de motor face ca benzina să se lipească de orice suprafață.

În plus, se știe că substanțe extrem de toxice sunt adăugate la combustibil, pentru a crea un fum sufocant sau otrăvitor la explozia rezultată, transformând efectiv cocktail-ul Molotov într-o armă chimică improvizată. Acestea includ înălbitor, clor, cianura de hidrogen, diverși acizi puternici și pesticide.

Datorită relativei ușurințe de producție, cocktail-urile Molotov au fost folosite de criminali, revoltători, huligani, gherilele urbaneşi teroriști.

Prima utilizare a cocktailurilor Molotov

Dispozitive incendiare improvizate de acest tip au fost folosite în război pentru prima dată în războiul civil spaniol, între iulie 1936 și aprilie 1939, înainte de a deveni cunoscute sub numele de „cocteiluri Molotov”. În 1936, generalul Francisco Franco a ordonat forțelor naționaliste spaniole să folosească arma împotriva tancurilor sovietice T-26 care îi sprijină pe republicanii spanioli într-un asalt eșuat asupra cetății naționaliste din Seseña, lângă Toledo.

Perfecționarea cocktailului Molotov

La 30 noiembrie 1939, Uniunea Sovietică a atacat Finlanda, demarând ceea ce a devenit cunoscut drept Războiul de Iarnă. Viaceslav Molotov (ministru de externe a Uniunii Sovietice) anunța prin intermediul radioului populația finlandeză că armata rusă nu bombardează ci trimite alimente. Finlandezii au răspuns în felul următor: „dacă Molotov pune mâncarea, noi vom pune cocktailurile”.

Această armă era utilizată ca armă antitanc și avea un efect demoralizator pentru inamic. S-au folosit în general în conflicte urbane, datorită ușurinței de fabricare și costului scăzut. De asemenea, se folosește în diverse proteste violente la mitinguri în confruntările cu poliția. Finlandezii au perfecționat designul și utilizarea tactică a bombei cu benzină.

Combustibilul pentru cocktailul Molotov a fost rafinat într-un amestec ușor lipicios de alcool, kerosen, gudron și clorat de potasiu. Alte perfecționări au inclus atașarea chibriturilor rezistente la vânt sau a unei fiole cu substanțe chimice care s-ar aprinde la spargere eliminând astfel necesitatea de a pre-aprinde sticla.

Cocktailurile Molotov au fost în cele din urmă produse în masă de corporația Alko la distileria Rajamäki, la pachet cu chibrituri pentru a le aprinde. Producția a totalizat 450.000 de sticle, în timpul Războiului de Iarnă.

Datorită ușurinței de producție și utilizare de către forțele civile, cocktailul Molotov a devenit un simbol al revoltei civile și al revoluției. Utilizarea pe scară largă a lui Molotov de către forțele civile și partizane a dus, de asemenea, la reprezentarea tulburărilor civile. Molotov are o asociere puternică cu anarhismul datorită folosirii anarhiștilor care se implică în revolte civile și tulburări din întreaga lume.