Home » Știri » Știri sociale » Românul care a stat patru ani prizonier la ruși. Cum s-a încheiat coșmarul. Povestea neștiută a veteranului de război

Românul care a stat patru ani prizonier la ruși. Cum s-a încheiat coșmarul. Povestea neștiută a veteranului de război

Manolică Anca / 16.12.2021, 13:21
Românul care a stat patru ani prizonier la ruși. Cum s-a încheiat coșmarul. Povestea neștiută a veteranului de război

Căpitanul (rtg) Vasile Muntean, românul care a stat patru ani prizonier la ruși, a împlinit recent 100 de ani. În rândurile de mai jos îți vom prezenta povestea sa cutremurătoare și prin ce clipe grele a fost nevoit să treacă în cei patru ani petrecuți ca prizonier în lagăr. Imaginile de groază pe care nu le va putea uita niciodată.

Povestea neștiută a unui veteran de război care a stat patru ani prizonier la ruși

Vasile Muntean s-a născut pe data de 12 decembrie 1921, într-o familie de ţărani autentici, din Ohaba, judeţul Alba. Alături de mulți alți consăteni, fost încorporat în 1943 la Regimentul 82 Infanterie Târnăveni. Printre aceștia s-a aflat și un alt veteran recent decedat, Laurean Deac. Pe frontul din Rusia, dar şi în lagăre, au murit din satul lor 42 de soldaţi, iar pe frontul din Apus, alţi 31. În total, din satul Ohaba au murit 73 de eroi în cel de al Doilea Război Mondial.

În primăvara anului 1944 aceștia au fost trimişi pe front în Moldova, dar bombardamentele americane de la Braşov i-au prins pe drum. Românul care a stat patru ani prizonier la ruși a povestit că acela a fost unul dintre momentele în care a văzut cu proprii ochi de înseamnă un război. Liniile de cale ferată erau făcute praf, vagoanele şi locomotivele distruse şi foarte mulți oameni decedați. Așa arăta imaginea de groază cu care el a debutat pe front și care i-a rămas întipărită în minte până astăzi.

Românul care a stat patru ani prizonier la ruși
Românul care a stat patru ani prizonier la ruși

A fost instruit ca încărcător la arma mitralieră ZB, cu banda de 100 de cartuşe, folosită de cinci soldaţi. În aprilie 1944, regimentul s-a așezat la Ţubucani, judeţul Neamţ, în vecinătatea unei ferme de armăsari, folosiţi special pentru front. În 23 august 1944 a auzit de armistiţiu, dar pe 25 august aveau să fie înconjuraţi de ruşi şi duşi la Bălţi, peste Prut, și ulterior în lagăr.

Un coșmar greu de povestit

După trei săptămâni, veteranii prizonieri au fost puși în vagon şi duşi la Krasna Luci, în Donbas. Jumătate dintre aceștia erau români și jumătate nemți. În prima iarnă, a povestit Vasile Muntean, au murit foarte mulţi. Cei aproximativ 2.000 de prizonieri erau puși să lucreze la refacerea unei uzine electrice, dar şi în mina de cărbune.

Condiţiile erau foarte dure și precare, fiind nevoit să doarmă într-un spațiu în care mai erau alți 200 de oameni. Cel mai bine era când îi duceau la colhoz la lucru. În prima iarnă, cea din 1944-1945, nu au avut nici măcar foc în dormitor, mulți decedând din cauza frigului. Dar și a lipsei hranei și a condițiilor mizere. Coșmarul acestuia a luat sfârșit în 28 septembrie 1948 când a fost eliberat şi s-a întors acasă la Ohaba.

Românul care a stat patru ani prizonier la ruși
Românul care a stat patru ani prizonier la ruși

„La ceas aniversar, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani, Armata Română i-a fost alături din nou, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru faptele sale eroice. I-au adresat urări de bine elevi militari şi cadre de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi reprezentanţi ai Cercului Militar Alba Iulia.”, au transmis cei de la Cercul Militar Judeţean, potrivit Adevărul.