Home » Life & Style » Ce este efectul Mandela și cum se manifestă

Ce este efectul Mandela și cum se manifestă

Manolică Anca / 08.04.2022, 11:08
Ce este efectul Mandela și cum se manifestă

Memoria nu este întotdeauna precisă. Uneori detaliile sunt neclare, ceea ce poate face ca reamintirea unui nume sau a unei conversații să fie ceva asemănător cu o provocare pentru creier. Apoi, există amintiri pe care le-ai transformat în adevăruri, dar care nu s-au întâmplat niciodată cu adevărat. În unele cazuri, acest lucru se întâmplă și la o scară mai mare, în care un grup mare de oameni se agață de o distorsiune a realității. Acest fenomen se numește „efectul Mandela” și sunt șanse mari ca și tu să fi căzut pradă lui la un moment dat.

Efectul Mandela: ce este și cum se manifestă

Ți s-a întâmplat și ție să citezi vreodată citate greșite din filme celebre sau ai simțit vreodată că o mulțime de oameni au crezut că un eveniment s-a întâmplat la un moment dat dar, de fapt, acesta să nu fi avut loc? Într-adevăr, memoria umană este departe de a fi perfectă. Astfel că, fiecare dintre noi a experimentat efectul Mandela într-un fel sau altul.

Efectul Mandela este un tip popular și foarte dezbătut de memorie falsă. Acesta se referă la situația în care mulți oameni au crezut că un eveniment a avut loc când, de fapt, el nu a avut loc. Partea ciudată este că grupurile sunt încăpățânate și își pot aminti un incident sau o experiență distinctivă, chiar și atunci când este absolut incorectă.

Potrivit Simply Pshychology, cele trei caracteristici proeminente ale Efectului Mandela pot include:

  • Rememorarea unor evenimente întregi care pur și simplu nu au avut loc.
  • A avea amintiri deformate în care unele aspecte sunt parțial sau în întregime false.
  • Mai multe persoane fără legătură între ele împărtășesc amintiri contorsionate sau inexacte aproape identice.

Originea termenului

Cercetarea sursei efectului Mandela, a câtorva exemple notabile și a unor posibile explicații pentru aceste feluri ciudate de percepții poate ajuta la clarificarea acestui fenomen unic. Pentru a observa acest fenomen mai în detaliu, Fiona Broome a pus bazele unui un site web, aici fiind inventată și denumitea de „efectul Mandela”.

Totul a început atunci când Broome a luat parte la o conferință și a început să vorbească cu alți participanți despre tragedia fostului președinte sud-african Nelson Mandela și despre moartea acestuia în închisoarea sud-africană în anii 1980. Dar realitatea este că Mandela nu a murit în anii 1980 și nici în închisoare. El a decedat în anul 2013, în propria casă.

Efectul Mandela
Efectul Mandela

Broome a vorbit cu și alte persoane despre amintirile sale eronate și a descoperit că nu era singură. Aceștia își aminteau, de asemenea, că au văzut știri despre moartea lui Mandela, precum și un discurs ținut de văduva acestuia. A fost șocant pentru Broome când a realizat că un grup mare de oameni își puteau aminti un eveniment identic cu atâtea detalii și că acesta nu s-a întâmplat niciodată cu adevărat.

Ulterior, aceasta a început să vorbească pe site-ul său despre ceea ce ea a numit „efectul Mandela” și alte incidente similare cu această întâmplare. De cele mai multe ori, aceste amintiri provin din sau se bazează pe cultura populară.

De ce apar aceste „amintiri false”

Încă nu se știe cu certitudine cum și de ce apar aceste „amintiri false” și de ce se manifestă în masă. Cu toate acestea, există unele teorii. Unii susțin că ar fi o problemă de consolidare a unei amintiri incomplete, un fel de „telefonul fără fir” (acel joc al copilăriei în care un cuvânt șoptit ajungea extrem de repede să se transforme în ceva complet diferit).

De partea cealalată, alții spun că ar fi din cauza creșterii așa-numitelor „știri false”. O mulțime de povești înșelătoare își fac drum prin intermediul rețelelor sociale și al altor canale, fiind mai apoi împărtășite la scară largă. Această denaturare cu bună știință a adevărului alterează memoria colectivă.

Amintirile sunt apoi construite pe aceste povești false, efectul Mandela intensificându-se în creierul uman.