Home » Life & Style » Ce este și cum arată ornitorincul, animalul cu aspect bizar și cioc de rață. 7 curiozități. FOTO

Ce este și cum arată ornitorincul, animalul cu aspect bizar și cioc de rață. 7 curiozități. FOTO

Voicu Costin / 20.02.2022, 08:00

Un animal nu foarte cunoscut în lumea animalelor este ornitorincul. Creatura ciudată a reușit să pună probleme, la început, oamenilor de știință care au crezut că acest animal nu există în realitate. Chiar dacă nu poate fi văzut în toate grădinile Zoo, iar specia lui nu este foarte răspândită în întreaga lume, acest animal cu aspect bizar este real. Haideți să vedem câteva curiozități!

7 curiozități despre ornitorinc

Oamenii au crezut inițial că ornitorincul este o farsă

Ornitorincul a fost văzut pentru prima dată în 1799, în publicația Naturalist’s Miscellany, de către George Shaw. El a afirmat că „la prima vedere, dă naștere în mod natural ideii unei farse realizate prin mijloace artificiale”.

Ornitorincul pare că este o combinație dintre trei animale: ciocul și picioarele unei rațe, corpul și blana unei vidre și coada unui castor. S-au mai produs asemănări între vietăți, dar această situație este fără precedent.

Shaw a poreclit creatura „ornitorinc cu cioc de rață” și i-a furnizat un nume latin, Platypus anatinus sau „rață cu picioare plate”. Numele științific al acestui animal este acum Ornithorhynchus anatinus și este singurul reprezentant viu al familiei și al genului său.

Ornitorincii sunt mamifere veninoase

Puține mamifere sunt veninoase. În acest caz se află și ornitorincii. Un mascul ornitorinc injectează venin prin pintenii de la glezne în timp ce femelele nu sunt veninoase. Veninul poate dăuna puternic inclusiv oamenilor, însă nu îi ucide. Poate fi letal pentru animalele mai mici.

Ornitorincii sunt mamifere care depun ouă

Ornitorincul nu este singurul mamifer care depune ouă. Totuși, nu se știu prea multe despre ciclul de viață al unui ornitorinc. Masculii nu joacă niciun rol în creșterea puilor în urma împerecherii. Ei sunt precum aricii. Își părăsesc puii la scurt timp după naștere. Femela are o perioadă de gestație de două până la patru săptămâni și apoi încă o săptămână de incubație, în care protejează ouăle.

Ornitorincii nu au stomac

Chiar dacă sunt mamifere, aceste vietăți nu au stomac. Ei se hrănesc cu nevertebrate care trăiesc pe fundul apelor: viermi, larve de insecte, creveți. Lipsa unui stomac trimite hrana direct în intestin.

Ornitorincii nu au nici dinți

Cum își consumă ornitorincii hrana, dacă nu au stomac și dinți? Atunci când se scufundă pentru hrană, ornitorincii adună în cioc granule și pietriș de pe fundul apei. Cu gura plină, ies la suprafață ca să respire și încep să molfăie măcinând pietrișul odată cu prada. În acest fel, ei își asigură hrana zilnică.

Ornitorincul „vede” sub apă cu ajutorul ciocului

Fără a fi capabili să miroasă sau să vadă sub apă, ei sunt lipsiți de vedere și nu sunt în stare să miroasă nimic. Pliurile de piele le acoperă ochii, iar nările li se închid și devin etanșe. Însă ciocurile au electroreceptori și mecanoreceptori care le permit să detecteze câmpurile electrice și mișcarea.

Deoarece mecanoreceptorii detectează orice mișcare, intră în joc și electroreceptorii, pentru a detecta organismele vii și comestibile de pe fundul apei.

Ornitorincul hibernează înainte să se reproducă

La vârstă de doi ani, ornitorincul începe să se reproducă. Înainte de sezonul de împerechere, acesta începe hibernarea timp de 10 zile.