Home » Life & Style » Singura creatură de pe planetă care e tot timpul însărcinată. Care e de fapt explicația

Singura creatură de pe planetă care e tot timpul însărcinată. Care e de fapt explicația

Voicu Costin / 14.01.2022, 17:33
Singura creatură de pe planetă care e tot timpul însărcinată. Care e de fapt explicația

Animalele sunt atracția principala pentru oameni, de aceea mulți dintre noi încercăm să îmblânzim aceste vietăți. Puii lor sunt foarte drăgălași atunci când mamiferele le aduc pe lume. Îi hrănesc și au grijă de ei. Unele mamifere au un pui sau doi în decursul vieții, în schimb una dintre specii reușește să fie însărcinată aproape tot timpul!

Viețuitoarea care este tot timpul însărcinată

Un wallaby este un macropod mic sau mijlociu originar din Australia și Noua Guinee, dar au ajuns și în zone precum: Nouă Zeelandă, Hawaii, Regatul Unit și alte țări. Ei aparțin aceleiași familii ca și cangurii și uneori aceluiași gen, dar cangurii sunt clasificați în mod specific în cele patru specii ale familiei. Termenul „wallaby” este o desemnare informală, folosită în general pentru orice macropod care este mai mic decât un cangur.

Există nouă specii (opt existente și una dispărută) de wallaby. Lungimea capului și a corpului lor este de 45 până la 105 cm, iar coada este de 33 până la 75 cm. Cele 19 specii de wallaby de pământ trăiesc printre stânci, de obicei lângă apă. Două specii din acest gen sunt pe cale de dispariție.

Deși membrii speciilor de wallaby sunt mici, unii pot crește până la aproximativ doi metri lungime (de la cap până la capătul cozii). Picioarele lor puternice din spate nu sunt folosite doar pentru a sări ci și pentru a se apăra de potențialii prădători.

Wallaby-ul Australian

Majoritatea mamiferelor pot avea mai multe sarcini când sunt adulte, însă în cazul lor există o pauză după fiecare naștere, timp în care mamele își alăptează puii. Alte specii au doar unul sau doi pui toată viața. O specie reușește să fie însărcinată aproape constant.

Wallaby de mlaștină este singurul membru viu al genului Wallabia.

Femelele wallaby de mlaștină, una dintre cele nouă specii, pot rămâne însărcinate cu o zi sau două înainte de a naște alt pui.

Cât timp poartă o altă sarcina, wallby-ul de mlaștina poate rămâne din nou însărcinată.

Iepurii, o altă specie de mamifere reușește să nască de-a lungul vieții foarte mulți pui vii și să ajungă la maturitate, dar spre deosebire de mamiferele australiene, aceștia nu pot purta o sarcină atât de des.

Sarcina este de la 33 la 38 de zile şi au un singur pui. El este purtat în marsupiu timp de 8 până la 9 luni, dar va continua să fie alăptat până la aproximativ 15 luni.

Cercetătorii încă nu știu exact cum funcționează procesul biologic ce permite femelelor wallaby de mlaștină să fie aproape constant însărcinate, însă știu sigur că acest fenomen are loc. Cu o zi sau două înainte de a naște un pui, femela poate rămâne din nou însărcinată. După ce primul pui se naște și intră în marsupiu (rămâne acolo până crește, fiind hrănit cu lapte), embrionul intră într-o etapă numită „diapauză embrionică”.

În acest timp, primul pui continuă să crească și, de obicei e pregătit să părăseasca marsupiul în jurul lunii septembrie. Până în luna decembrie, micul pui nu mai e alăptat și permite creșterea celuilalt embrion, ce se naște în jurul lunii ianuarie. În acest timp, femela începe procesul de reproducere cu un alt mascul ce va duce la nașterea unui nou embrion.