Home » Life & Style » Timp liber » 6 lucruri uimitoare despre arici, vietatea care l-a sfătuit pe Dumnezeu cum să facă Pământul

6 lucruri uimitoare despre arici, vietatea care l-a sfătuit pe Dumnezeu cum să facă Pământul

Voicu Costin / 09.12.2021, 17:47
6 lucruri uimitoare despre arici, vietatea care l-a sfătuit pe Dumnezeu cum să facă Pământul

Credeai că doar porumbelul, declarat simbol al păcii este considerat un prieten al lui Dumnezeu? Ei bine află că și ariciul a avut un loc pe barca lui Noe. Poate unele lucruri le știai despre arici, cum că au țepi, dar nu știai că el l-a sfătuit pe Dumnezeu cum să facă Pământul. Iată ce spune o legendă veche despre această vietate!

Ariciul, un bun sfetnic

Poporul român este cunoscut pentru poveștile sale și totodată pentru superstițiile sale. De-a lungul timpului, au circulat o sumedenie de legende care vorbeau despre importanța unor vietăți pe Pământ. O astfel de legendă o întâlnim și în acest caz, unde ariciul se află în ipostaza de sfătuitor al Domnului.

Deși pare greu de crezut că un animal a putut contribui la crearea Pământului, povestea arată faptul că această vietate a avut un aport important.

Povestea prezentată în publicaţia „Şezătoarea”, condusă de Artur Gorovei, își face apariția la sfârşitul secolului XIX. În  iarna anului 1902, în „Revista de folklor” este publicat un articol interesant numit: „De ce e păcat să omori un ariciu”. Profesorul din Focșani Hristian N. Ţapu a cules povestea vietății de la un sătean din comunca Urecheşti, Vrancea.

Povestea surprinde două vietăți în ipostaza de sfătuitori ai lui Dumnezeu: albina și ariciul.

„La început Dumnezeu făcuse pământul prea mare şi nu se pricepea ce să facă, să-l facă mai mic, că cică era întins ca o masă. A trimis el atunci pe la toate lighioaiele că ce e de făcut şi o trimis şi la ariciu pe albină”, începe povestea.

De ce e păcat să omori un arici

Albina nu găseşte însă de prima dată un răspuns, ariciul fiind chiar indispus că este deranjat pentru o asemenea problemă.

„- M-a trimis Dumnezeu – zise albina să te întreb că ce să-i fac pământului să-l mai micşoreze că e prea mare?

-Ei- zise ariciul, de unde ştiu eu ce să-i facă, dacă nu ştie el că e atotputernic; dar eu de unde? nu ştiu, aşa spune-i.”

Zburatoarea a ales să se ascundă într-o trestie, în loc să plece, în preajma ariciului și a reușit să-l surprindă pe acesta în timp ce vorbea sigur:

„Ei, mă întreabă ce să-i facă; să-l mai încreţească şi el, să mai facă văi, dealuri, dacă-i prea mare”

Atunci albina a ieșit din trestie și i-a spus ariciului că îi va da ideea lui Dumnezeu.

„Am auzit ce-ai spus, am să-i vestesc lui Dumnezeu; iar ariciul ia un beţigaş, şi-o loveşte peste mijloc şi de atunci albina e curmată la mijloc, până atunci era tot una”

De atunci pământul are văi şi dealuri „şi de aceea e păcat să omori ariciul”.

Curiozităţi despre arici

La vederea primului arici din viață noastră, cu siguranță am vrut să punem mâna pe țepii lui. Cunoscute din poveștile pe care le auzeam de la părinți sau bunici, micile mamifere reușesc să producă entuziasm atunci când sunt privite în special de copii.

Ariciul este suprins de fabulele româneşti într-o ipostază unică pentru o vietate atât de mica, dar cu o însemnătate mare.

  • Aricii au un stil de viaţă solitar formând cupluri doar în perioada împerecherii. După împerechere, masculii părăsesc pentru totdeauna femelele şi nu se implică deloc în viața puilor.
  • Indiferent de mărimea sa, un arici poate avea corpul acoperit cu 5.000 până la 7.000 de ţepi. Când se simte ameninţat, ariciul îşi folosește acele pentru a se apăra.
  • Deşi mulți oameni domesticesc micile animale, există state unde sunt considerate animale sălbatice, iar creşterea lor în casă este interzisă. Iată câteva exemple: Arizona, California, Georgia, Hawaii, Mâine, Pennsylvania şi New York.
  • În lume se găsesc până la 17 specii distincte de arici. Provenienţa lor se face de pe cele trei continente: Africa, Europa şi Asia.
  • Deși nu au o privire bună, aricii au un simţ al auzului şi al mirosului foarte bine dezvoltate. Fiind animale nocturne, ei văd foarte bine în întuneric.
  • Țepii ariciului nu sunt toxici dar sunt goi la interior. Deși sunt ușori sunt foarte puternici, provocând răni serioase atacatorilor.
  • Corpul ariciului este acoperit cu 5.000 până la 7.000 de ţepi.