Home » Life & Style » Ce înseamnă Dragobete. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Ce înseamnă Dragobete. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Manolică Anca / 24.02.2021, 09:58
Ce înseamnă Dragobete. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Ce înseamnă Dragobete. Sărbătorit pe 24 februarie, Dragobetele face parte din tradiţia poporului român şi din credinţa în renașterea naturii. În mitologia românească, Dragobetele este considerat protectorul iubirii, o zeitate similară lui Eros (în mitologia greacă) sau lui Cupidon (în mitologia romană). Hai să aflăm împreună ce e bine și ce e interzis să faci în această zi.

Ce înseamnă Dragobete

Conform calendarului creștin ortodox, pe 24 februarie se sărbătorește Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare numită în de slavi Glavo-Obretenia. Ce înseamnă Dragobete? Numele de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-”, care înseamnă „drag” și „bîti”, care înseamnă a fi, deci „a fi drag”.

Ca atare, denumirea slavă a început să fie adaptată încet-încet în limba noastră, apărând astfel în Evul Mediu denumirile Vobretenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete, până când, posibil și sub influența principalelor caracteristici ale sărbătorii, s-a impus pe arii mai extinse mai ales în sudul și sud-vestul României şi în Moldova denumirea de „Dragobete”.

În mitologia populară, Dragobete este un personaj ce a fost preluat de la vechii daci şi transformat într-un protector al tinerilor şi patronul iubirii. Conform legendelor populare, se pare că Dragobete (numit şi „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”) era fiul babei Dochia, un flăcău foarte chipeş şi iubăreţ, care seducea toate femeile care îi ieşeau în cale. Astfel, Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi un simbolul suprem al dragostei.

Conform legendelor populare, Dragobete era fiul Babei Dochia
Conform legendelor populare, Dragobete era fiul Babei Dochia

Ce e bine faci în această zi

În dimineaţa zilei de Dragobete, fetele de la țară se îmbracă frumos şi străbat văile şi luncile, culegând primele flori ale primăverii. Pot fi cumpărate și de la florării brânduşe, viorele sau ghiocei pe care, mai apoi, să îi agăţi la icoane. Se spune că acest simplu gest te păstrează mereu tânără şi înlătură invidia şi gândurile rele îndreptate asupra ta. Florile uscate se aruncă în ziua de Sânziene într-o apă curgătoare, pentru ca toate relele să plece la vale odată cu ele.

Tot de Dragobete, tinerii se îmbracă în straie de sărbătoare și pornesc la cules de ghiocei. Conform tradiției, câţi ghiocei aduc acasă, atâţia pui de cloşcă vor avea în ogradă în timpul anului. În dimineața zilei de Dragobete, fetele și femeile tinere strâng zăpadă proaspătă, o topesc și se spălă pe cap, crezând ca vor avea părul și tenul frumos pentru admiratori. De asemenea, se spune că tinerii trebuie să bea în această zi ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte cu julfă, pentru a avea parte de dragoste tot anul.

Dacă, întâmplător, fetele găsesc fragi înfloriți, adună florile acestora în buchete și le pun, mai apoi, în lăutoarea fetelor, în timp ce se rosteau cuvintele: „Flori de fragă / Din luna lui Faur / La toată lumea să fiu dragă / Urâciunile să le desparți”. De asemenea, pe dealurile din sat se aprind focuri, iar în jurul lor stau și vorbesc fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorc în sat alergând, obicei numit „zburătorit”, urmărite de câte un băiat căruia îi cade dragă. Dacă băiatul este iute de picior și o ajunge, iar fata îl place, îl va săruta în văzut tuturor. De aici provine și expresia „Dragobetele sărută fetele!”

Dacă în ziua de Dragobete eşti împreună cu cel pe care îl iubeşti, fie şi pentru câteva clipe, înseamnă că veţi fi împreună tot anul. În cazul în care eşti singură şi el este cel la care visezi, vorbește cu el în această zi şi i se vor deschide ochii în privinţa ta. De asemenea, se spune că cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul.

Ce este interzis să faci în această zi

Fiind și o sărbătoare a renașterii naturii, în această zi nu se sacrifică şi nu se cumpără animale. De asemenea, sărbătoarea nu este considerată de bun augur pentru treburile mari, precum cele deprin ogrăzi sau câmpuri. Pentru a nu îți atrage furia lui Dragobete, în această ză nu ai voie nici să coşi, speli sau să calci nimic. Singurul lucru pe care poți să îl faci este curăţenie în casă, primenind căminul pentru ca anul care vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi membrii familiei.