Home » Life & Style » Legenda lui Dragobete. Cum a luat naștere Ziua Îndrăgostiților la români

Legenda lui Dragobete. Cum a luat naștere Ziua Îndrăgostiților la români

Violeta Badea / 18.02.2021, 16:04
Legenda lui Dragobete. Cum a luat naștere Ziua Îndrăgostiților la români

Legenda lui Dragobete. Cum a luat naștere Ziua Îndrăgostiților la români. Dragobetele reprezintă sărbătoarea dragostei la români și se celebrează pe data de 24 februarie. Sărbătoarea își are originea de pe vremea dacilor și în credința într-un zeu al iubirii. Nu, nu este vorba de Sf. Valentin, ci despre un alt personaj perceput ca un bărbat frumos și iubăreț.  În acest articol veți afla care este legenda lui Dragobete și cum a luat nașterea sărbătoarea în țara noastră.

Dragobete era considerat un barbat frumos care fura imediat inima fetelor
Dragobete era considerat un barbat frumos care fura imediat inima fetelor

Legenda lui Dragobete

Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu”, tradus „drag” și „biti”, tradus „a fi”. Mai târziu această denumire slavă a fost adaptată încet la limba noastră, astfel a apărut în Evul Mediu denumirile „Vobretenia” , „Rogobete” sau „Bragobete”. În final, s-a ajuns la denumirea de „Dragobete”, așa cum este și în zilele noastre.

În popor există o legendă care spune că Dragobete era numele fiului renumitei baba Dochia. Aceasta este descrisă ca fiind o femeie extrem de frumoasă și blândă. Femeia a adormit într-o poiană, iar Duhul Muntelui s-ar fi transformat în ceață și ar fi lăsat-o însărcinată.

Astfel, după nouă luni de zile s-a născut Dragobete. Băiatul era considerat zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă. De asemenea, Dragobete mai era numit și  Năvalnicul, fiind perceput ca un bărbat atrăgător, care le făcea pe tinere să se îndrăgostească imediat.

Sarutul de dragobete simboliza logodna
Sarutul de dragobete simboliza logodna

Cum a luat naștere Ziua Îndrăgostiților la români

La jumătatea secolului al XX-lea, sărbătoarea de Dragobete se ținea pe data de 24 şi 28 februarie sau pe data de 1 şi 25 martie, conform cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile şi mituri”. Încă de atunci data de 24 februarie reprezenta începutul primăverii.

În trecut pe data de 24 februarie, fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. Aceștia se îmbrăcau frumos, cu haine de sărbătoare și obișnuiau să se întâlnească în fața bisericii, iar de acolo plecau să caute prin păduri şi lunci flori de primăvară.

De asemenea, în această zi de sărbătoare, fetele și băieții se strângeau în mijlocul satului, iar în preajma prânzului, tinerele alergau spre casele lor urmărite de băieți. Se spune că cel care reușea să-și prindă iubita din urmă îi putea fura o sărutare. Acesta era un simbol care reprezenta logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult timp. Astfel, oamenii aflau și ce nunți mai au loc în toamnă. Datorită acestei tradiții, în sate era numai bucurie, iar peste tot se auzea: „Dragobetele sărută fetele”. În plus, se spune că cine participa la această sărbătoare era ferit de boli.

Tot in aceasta zi bătranii din sat se ocupau mai mult decât de obicei de animalele din gospodărie. Bătrânii credeau că în ziua de Dragobete păsările își aleg perechea pe viață. În zilele noastre, se pare că multe dintre aceste tradiții au dispărut sau se mai păstreze câteva doar în anumite zone din mediul rural.

După Revoluţie, locul lui a fost luat încetul cu încetul de Sfântul Valentin (Valentine’s Day), care a fost preluat din lumea occidentală şi care este sărbătorit în fiecare an pe data de 14 februarie. Din păcate, această sărbătoare a luat foarte mare amploare, iar mulți români au uitat de sărbătoarea noastră tradițională.