Home » Life & Style » Ce înseamnă luna în creștere și cum îți poate influența viața

Ce înseamnă luna în creștere și cum îți poate influența viața

Ileana Mladinoiu / 06.05.2022, 19:05
Ce înseamnă luna în creștere și cum îți poate influența viața

Poveștile despre Lună au făcut parte din imaginație încă din zorii timpurilor, fără ca nimeni să știe exact unde se află adevărul. Înainte de epoca industrializării și mecanizării agricole, anticii trăiau zilnic cu stelele. Ciclul vieții a fost modelat după cel al Soarelui și al Lunii, mareele, munca agricolă de asemenea, deși acest ritm natural s-a „ofilit” în favoarea tehnologiei și a modernității.

Ce înseamnă de fapt luna în creștere

Datorită moștenirii strămoșilor, este foarte posibil să ne reconectăm la ciclurile Lunii pentru a beneficia de ele.

„A trăi cu Luna este un pic ca și cum te-ai lăsa purtat de curent. Problema eficienței combinată cu o practică naturală este motivul primordial al alegerii de a-ţi adapta viața de zi cu zi la ritmurile lunare”, susţine  ecologistul Michel Gros, cel care studiază influențele Lunii asupra culturilor.

Rezultatele sale îmbogățesc celebrul Calendar lunar, existent din 1978. Astăzi este tipărit în 220.000 de exemplare și tradus în mai multe limbi.

Luna are o influenţă asupra a tot ceea ce este viu: maree, scoarță terestră, animale, plante și, bineînțeles, oameni. De-a lungul fazelor sale, luna ne dă senzația că-și schimbă fața, trecând de la o lună plină la un sfert de lună. De fapt, ceea ce se modifică este poziția sa față de soare și pământ. Luna în creștere se schimbă astfel de la lună nouă la lună plină și pare să „crească” pe cer, după care descrește.

Prin urmare, când vorbim de lună în creștere. În timpul ciclului lunar, care durează aproximativ 29 de zile și jumătate, Luna urcă sau coboară în declinație (distanța unghiulară de la ecuatorul ceresc).

Pentru a vedea acest lucru, cel mai bine este să localizați înălțimea lunii pe cer la o anumită oră. Dacă a doua zi este deasupra acestui punct înseamnă că este în creștere/în ascensiune. O altă modalitate de identificare este să observați dacă luna se deplasează spre sud și dacă va crește tot mai mult este semnul ascensiunii sale.

Ce impact are asupra noastră

Pe parcursul fazelor ciclului său, luna în creștere și apoi în coborâre are un impact asupra emoțiilor, sentimentelor noastre interioare, dispoziției noastre.

Între a 3-a  și  a 7-a zi după luna nouă

Spunem că luna crește, se ridică. Această fază lunară este cea de înrădăcinare. S-ar putea să simțiți că vă scade energia sau să să vă speriați cu ușurință.

Această fază a lunii vă invită să rămâneți încrezători și siguri de intențiile voastre, să rămâneți deschiși și receptivi la tot ceea ce s-ar putea întâmpla în jurul vostru pentru a vă menține pe drumul cel bun cu proiectele avute.

Între a 7-a și mijlocul celei de-a 10-a zi după luna nouă

Luna are forma unui semicerc. Fază lunară este cea a angajamentului. Energia devine puternică, de aceea este momentul potrivit pentru a lua decizii și a realiza anumite proiecte. Totuși, s-ar putea să simțiți îndoieli și temeri. Rămâneți mai mult ca oricând centrați în jurul aspirațiilor și ancorați în valorile profunde și dorințele voastre.

Între mijlocul zilei a 10-a și a 15-a zi după luna nouă

Această fază lunară este adesea agitată, cu mult stres. Este timpul să vă reanalizați proiectele pentru a le cizela, a intra în detalii, a vă preciza mai clar obiectivele.

Profitați de această perioadă pentru a îndeplini sarcini zilnice, manuale și de rutină care vă vor ajuta să stați cu picioarele pe pământ.

Între a 15-a și a 18-a zi din ciclul lunar

Luna este atunci perfectă, rotundă și netedă. Soarele și luna sunt opuse pe cer. Aceasta este o fază intensă în care energiile sunt cele mai puternice. S-ar putea să vă simțiți afectați emoțional.

Fază vă permite să faceți un bilanț, este sfârșitul ciclului care vă invită să culegeți beneficiile sau să schimbați cursul pentru a vă stabili noi obiective. Este, de asemenea, un moment ideal pentru a medita și a vă conecta cu o dimensiune spirituală, în sensul interiorității voastre.

Între a 10-a zi după luna plină și până la luna nouă

Această fază este cea a ultimei semiluni înainte de luna nouă, o lună în descreștere. Acesta este momentul de calm și liniște găsit, de auto-reflecție. O vreme ideală pentru practicarea activităților care necesită calm si concentrare. Este o fază favorabilă blândeții, rezistenței, visării pentru a simți pacea și armonia înainte de următorul ciclu lunar.

Ce lucrări să faceți într-o zi cu lună aflată în creștere

În grădină

În grădină, într-o lună crescândă (imaginați-vă o linie care se lipește de Semiluna care poate forma un „p”), expertul Michel Gros notează că plantele transmit mai multă vitalitate celor care le consumă, sunt mai multe ciuperci, compostul se încălzește mai mult. Gunoiul de grajd din plante făcut în acest moment este de o calitate mai bună. Această perioadă este ideală pentru semănat.

Germinarea va fi mai rapidă, iar răsadurile vor crește mai repede. Plante legumicole, ornamentale sau retușuri pe un gazon deteriorat, totul este posibil într-o lună în creștere. Dar, pentru un succes perfect trebuie sa respectați datele de semănat recomandate pe ambalaj.

Legat de copaci, dacă vreți ca bradul să-și păstreze acele mult timp, va trebui să fie tăiat într-o lună în creștere.

De reținut că semiluna ascendentă ar oferi organismului posibilitatea să devină ca un burete. Adică ar absorbi totul. Ca atare este favorabila creșterii în greutate, așa că aveți grijă la exces. Pe de alta parte, este momentul ideal pentru a începe o cură cu vitamine, organismul va beneficia mult mai bine de ea.