Home » Life & Style » Ce înseamnă numele Liviu. Semnificație și origine

Ce înseamnă numele Liviu. Semnificație și origine

Voicu Costin / 20.01.2022, 08:24
Ce înseamnă numele Liviu. Semnificație și origine

Numele românești ale copiilor au cunoscut o varietate în ultimii ani. Părinții s-au inspirat din numele personalităților sau a starurilor de cinema, ori din numele unor mari conducători. În ceea ce privește numele Liviu, nu putem spune că sunt cunoscute prea multe persoane celebre, dar românii și-au numit și copiii astfel. Ce semnificație are numele?

Etimologia numelui Liviu

Numele masculin Liviu scoate în evidență trăsăturile frumoase ale unei persoane, evidențiind aceste aspecte în detrimentul trăsăturilor negative. Persoanele sensibile, independente, rebele și pline de curaj poartă numele de Liviu.

Semnificația numelui Liviu provine de la forma latinească „Livius”. De asemenea, acest nume provine și din latinescul „liveo”, care face trimitere la ideea de invidie. Astfel, se poate presupune că unele persoane ce poartă acest nume se pot confrunta cu această trăsătură de caracter.

Există numeroase forme ale acestui nume, în funcție de zona în care se folosește. În Italia, de exemplu, se folosește Livio, în limba maghiară – Liviusz, iar în Rusia este folosit numele Livii.

Istoria numelui Liviu

Semnificația numelui Liviu provine încă din Antichitate, iar cea mai reprezentativă persoană care a deținut acest nume este Titus Livius, unul dintre cei mai mari istorici ai lumii. A fost autor al unei monumentale istorii a Romei, „De la fondarea Romei”. Opera tratează istoria romană, de la întemeierea Romei (conform legendei în anul 753 î.Hr.), până la moartea generalului Drusus în campania din Germania (9 î.Hr.). Din ea s-au păstrat numai 35 de cărți.

Semnificația numelui Liviu

Numele poate descrie o persoană foarte misterioasă. Face referire la acea persoană care poate fi foarte atentă la oamenii din jur analizând gesturile și comportamentul acestora. Persoanele care poartă acest nume pot și fi foarte introvertite,  evitând să își exprime emoțiile și gândurile. Comunicarea cu oamenii din jur, prietenii și apropiați nu se încadrează în punctele forte ale acestor indivizi.

Pe cât de introverţi, pe atât de sensibili și iubitori sunt. Din această pricină, ei pot suferi foarte mult, dacă sunt dezamăgiți pe plan sentimental. Legarea unor prietenii cu acești oameni, care poartă numele Liviu, vă poate aduce beneficii și puteți lega o prietenie foarte frumoasă cu ei.

Sunt persoane emotive, reușind să empatizează foarte bine cu cei din jur. Oamenii reușesc să își exprime emoțiile cu o foarte mare ușurință, în ciuda faptului că prezintă dificultăți la capitolul socializare. Este acel om care poate fi un bun ascultător.

Această persoană reușește să depășească fiecare obstacol din viață. Este obișnuită să se descurce singură, fără să apeleze la prietenii și familia sa.

Cât de des este folosit numele Liviu

În ciuda faptului că a intrat în cultura românească cu doar un secol în urmă, numele Liviu este cunoscut în România, iar unele persoane care poartă acest nume sunt remarcate chiar și în străinătate.

Din marile personalități se remarcă prozatorul și dramaturgul român, membru titular al Academiei Române, Liviu Rebreanu.

Sunt și celebrități care au în componenţă numele Liviu: Liviu Vârciu, celebrul cântăreț Liviu Teodorescu, dar și fotbalistul Liviu Antal.