Home » Life & Style » Ce înseamnă POT și CUT în construcții. Semnificație și caracteristici esențiale pentru fiecare în parte

Ce înseamnă POT și CUT în construcții. Semnificație și caracteristici esențiale pentru fiecare în parte

Ileana Mladinoiu / 28.02.2022, 12:09
Ce înseamnă POT și CUT în construcții. Semnificație și caracteristici esențiale pentru fiecare în parte

Domeniul construcțiilor este vast, depinzând de obiectivele urmărite: proiectare, prescripții tehnice, evidență economică sau statistică, planificare și organizare de lucrări, documentare etc. Clasificarea construcțiilor se face ținându-se cont de destinația lor. Astfel, ele pot fi civile, industriale, agricole și inginerești. Acestea din urmă sunt reprezentate de căi de comunicație terestre și pe apă, hidrotehnice și subterane, linii de transport ale energiei electrice etc.

POT și CUT în construcții. Semnificații și caracteristici esențiale

În căutare de terenuri de vânzare pentru construcții, este imposibil ca, de pildă, un  dezvoltator să nu se lovească de indicatori importanți, deoarece ei „vorbesc” despre ce se poate construi pe terenul respectiv.

Aproape peste tot întâlnim anunțuri cu terenuri de vânzare, dar mulți nu știm ce înseamnă POT și CUT în construcții și care este semnificația respectivilor indicatori. De asemenea, în toate documentațiile de urbanism cei interesați vor afla cât de necesari sunt pentru a controla proiectarea şi dezvoltarea durabilă a zonelor urbane.

Definițiile și caracteristicile esențiale ale POT și CUT au ca scop înțelegerea valorii reale a unui teren achiziționat spre a construi ceva de calitate pe el. De aceea, am reușit să găsim pe site-uri urbanistice câteva lucruri legate de indiciile în cauză în speranța că vor fi de interes pentru o parte dintre cititori.

Ce înseamnă POT

POT este abrevierea grupului Procent de Ocupare a Terenului. Semnifică raportul dintre suprafața pe care se construiește și suprafața totală a terenului. POT are limite impuse de prevederile planului urbanistic. Dacă POT este egal cu 25%, asta presupune că se poate construi doar pe 25% din suprafața unui teren.

Coeficientul POT este completat de un altul numit CUT-Coeficientul de Utilizare al Terenului-cât de regimul de aliniere la stradă și de regimul de înălțime, formând împreună un ansamblu de valori obligatorii, atunci când se aprobă autorizarea executării unei construcții. De tot acest ansamblu trebuie să tină cont orice proprietar, arhitect și constructor.

Ce este CUT

Din nou avem abreviere pentru Coeficientul de Utilizare a Terenului. De data aceasta, CUT este raportul dintre suprafața desfășurată a construcției (suma suprafețelor tuturor nivelurilor) și suprafața totală a terenului.

La fel ca POT are limite maximale prevăzute în planul urbanistic și se obține în general prin înmulțirea POT-ului cu numărul de etaje admise.

Totuși, la acest calcul, nu se iau in considerare: suprafața subsolurilor cu înălțimea de până la 1,80 metri; suprafața subsolurilor cu destinație strict pentru parcarea autovehiculelor; spațiile tehnice; spațiile destinate protecției civile; suprafața balcoanelor, logiilor și teraselor deschise și neacoperite, teraselor și compartimentelor necirculabile, precum și a podurilor neamenajabile; aleile de acces pietonal și/sau carosabil din incintă, scările interioare și trotuarele de protecție.

Suprafața maximă acceptată a construcției se obține înmulțind suprafata totală a terenului cu indicatorul CUT. Folosind, de exemplu, un CUT de 3 la un teren de 1000 de metri pătrați, va rezulta o construcție de 3000 de metri pătrați, incluzând parter, clădire, etaje.

Ce scrie în lege

Cei doi indicatori POT si CUT variază de la teren la teren. Ei pot fi modificați după reglementările existente și după dorințele, nevoile beneficiarului. Acesta va întocmi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). Specialiștii spun, însă, că este  un proces de durată ce implică timp suplimentar și alte costuri.

Legea 350/2011 cu modificările aduse în 2019 prevede: „dacă o construcţie este edificată pe o parte de teren dezmembrată dintr-un teren deja construit, indicatorii urbanistici se calculează în raport cu ansamblul terenului iniţial, adăugându-se suprafaţa planşeelor existente la cele ale noii construcţii”

Pentru suprafețele comerciale de tip hypermarket sau a zonelor industriale, POT-ul este mare, dar cu un CUT mic, regimul de înălțime fiind redus. Fiindcă este mult mai ieftin sa construiești o clădire doar pe parter sau având regim mic de înălțime.