Home » Știri » Știri externe » Cine este arhitectul care a proiectat cel mai înalt hotel din lume. Imagini uimitoare cu construcția impresionantă

Cine este arhitectul care a proiectat cel mai înalt hotel din lume. Imagini uimitoare cu construcția impresionantă

Manolică Anca / 22.10.2021, 16:32

Ciel, hotelul proiectat să devină cel mai înalt din lume, se ridică falnic în cartierul Dubai Marina şi este aşteptat să fie inaugurat cel mai târziu în prima jumătate a anului 2023. Află cine este arhitectul care construiește cel mai înalt hotel din lume.

Yahya Jan, arhitectul care ridică cel mai înalt hotel din lume

Yahya Jan este președintele și directorul de proiectare al firmei de arhitectură și inginerie NORR, o firmă care are în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute repere ale orașului, inclusiv hotelurile Atlantis și Shangri-La. În prezent, el lucrează la una dintre cele mai ambițioase creații ale sale.

Este vorba despre Ciel, cel mai înalt hotel din lume, care urmează să fie finalizat în 2023. Turnul Ciel din Dubai este amplasat în imediata apropiere a celor mai cunoscute atracţii, precum Marina Walk sau complexul comercial şi de divertisment Marina Mall. Cu accces facil la autostrăzi şi metrou, proiectul este foarte bine conectat la reţeaua de transport a oraşului.

Yahya Jan, arhitectul care ridică cel mai înalt hotel din lume
Yahya Jan, arhitectul care ridică cel mai înalt hotel din lume

Sculptura din sticlă, inspirată de conceptul traiului vertical, va avea peste 1.000 de camere și apartamente repartizate pe 82 de etaje, pe o înălțime de 365 de metri. Pe acoperiș se va afla un bar la piscină, un restaurant şi o punte de observare care va oferi o priveliște de ansamblu superbă.

Un proiect pasional

Pentru proiect, Jan a fost însărcinat să proiecteze un zgârie-nori pe un teren triunghiular la Dubai Marina, pe o suprafață de doar 2.500 de metri pătrați, mică pentru o clădire de asemenea înălțimi. În luna aprilie a acestui an, erau deja finalizate primele douăsprezece etaje ale clădirii.

„Este o proprietate foarte comprimată (..) Este ca ceea ce te-ai confrunta în Manhattan sau Londra. Constrângerile au fost extraordinare și, totuși, a trebuit să o facem să funcționeze.”, a declarat Yahya Jan, arhitectul care ridică cel mai înalt hotel din lume.

Pe lângă faptul că impresionează pe oricine, proiectul este eficient din punct de vedere energetic, folosind cu 25% mai puțină energie pentru aer condiționat decât este tipic pentru clădiri similare. „Acest proiect nu este doar despre arhitectură. Este despre unirea arhitecturii și ingineriei. De aceea iubesc atât de mult proiectul. Este … este pasiunea mea, convergența științei și artei.”, mai spune acesta.

Ciel, cel mai înalt hotel din lume, în construcție
Ciel, cel mai înalt hotel din lume, în construcție

Yahya Jan, o ședere prelungită în Dubai

Atunci când arhitectul care ridică cel mai înalt hotel din lume a sosit pentru prima dată în Dubai, în 1996, nu și-a imaginat niciodată că va lăsa o astfel de moștenire, unele dintre cele mai iconice dezvoltări de birouri, turnuri rezidențiale și mall-uri ale orașului.

Yahya Jan a crescut în Karachi, Pakistan, dar s-a mutat în SUA, la vârstă de 18 ani, grație unei burse. După ce a studiat inginerie structurală la Princeton, a absolvit un master în arhitectură. Ulterior, Jan a lucrat în SUA vreme de nouă ani. neavând niciun gând de plecare. Asta până când a primit o ofertă de muncă ca designer senior la complexul hotelier și de birouri Emirates Towers.

Emirates Towers, Dubai
Emirates Towers, Dubai

Acum, în vârstă de 57 de ani, spune că nu a plănuit niciodată să rămână atât de mult timp în Emiratele Arabe Unite. „Au fost 25 de ani extraordinari în Dubai. M-am lăsat purtat de entuziasmul de aici”, a spus el. În ceea ce privește construcția Ciel, Jan speră că va ajunge să fie văzut ca atemporal, cum ar fi Empire State Building sau Chrysler Building din New York.

„Motivul pentru care îmi place faptul că se numește Ciel este pentru că cred că în propriile noastre vieți cerul este limita și, cu siguranță, acesta este cazul în propria mea viață. Am avut șansa să cresc, să fac lucruri pe care nu credeam că voi avea șansa să le fac. Așa că a fost uimitor.”, a mai spus acesta, potrivit CNN.