Home » Când, unde, cum » Top 14 cele mai impresionante construcții din lume. Par să fie desprinse din filmele SF

Top 14 cele mai impresionante construcții din lume. Par să fie desprinse din filmele SF

Cojocaru Cristian / 22.09.2021, 11:26

Cele mai impresionante construcții din lume pot fi o sursă uriașă de inspirație pentru artiști și designeri. Află care construcții făcute de mâna omului și care par desprinse din filmele SF, se regăsesc în top.

Cele mai impresionante construcții din lume par să fie desprinse din filmele SF

Formele structurale, conceptele unice de design și detaliile decorative pot oferi idei pentru proiecte de design de toate tipurile. O construcție ne spune, de asemenea, multe despre cultura și modul de viață al unei țări în perioada în care a fost construită. Este un pic ca și cum ai privi o fotografie istorică, dar spre deosebire de o fotografie, clădirile evoluează după ce s-a terminat construcția. Deși timpul afectează estetica unei construcții, am ales câteva dintre cele mai impresionante din întreaga lume.

Aeroportul internațional Beijing Daxing, China

O construcție relativ nouă, cel de-al doilea aeroport internațional din Beijing a înlocuit Istanbulul ca fiind cel mai mare din lume când a fost finalizat în 2019. Cunoscut drept ”steaua de mare”, forma sa stelară se întinde pe 7,5 milioane de metri pătrați. Proiectat de Zaha Hadid Architects înainte de moartea lui Hadid, nu numai că arată incredibil, dar este și foarte practic, cu un aspect inovator conceput pentru a ușura demersurile călătorilor.

Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Sagrada este adesea citată ca fiind cel mai vechi proiect de construcție care este încă în desfășurare. Lucrările au început la bazilica lui Antoni Gaudi în 1882, peste 130 de ani mai târziu este încă neterminată. Cel mai recent a fost programat pentru finalizare pentru 2026, deși pare să fie respins din nou. Când va fi finalizată, construcția va data cu doar câteva decenii mai puțin decât Marele Zid Chinezesc. Chiar și în starea sa neterminată, este o bucurie de văzut datorită amestecului său extravagant de stiluri arhitecturale, turnuri aproape lichide, fațadelor ornamentate, arcurilor ornamentale și vitraliilor vii.

Centrul Heydar Aliyev, Baku, Azerbaidjan

Centrul Heydar Aliyev este una dintre cele mai faimoase clădiri proiectate de celebrul arhitect irakian-britanic Zaha Hadid. Situat în Baku, Azerbaidjan, a fost finalizat în 2012 și a fost apreciat pentru liniile sale fluide distincte și lipsa unghiurilor ascuțite. Zaha Hadid Architects a primit premiul în urma unui concurs din 2007. Pe site-ul firmei, explică motivația din spatele designului: „Centrul … se rupe de arhitectura sovietică rigidă și adesea monumentală, care este atât de răspândită în Baku, aspirând în schimb pentru a exprima … optimismul unei națiuni care privește spre viitor. ”

Skydek, Chicago, SUA

Această construcție realizată de mâna omului se află la etajul 103 al Willis Tower, care reprezintă a doua cea mai înaltă clădire de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Spațiul, cu siguranță nu este destinat celor care suferă de rău de înălțime, fiind în exteriorul clădirii și la o înălțime așa de mare. Încăperea respectivă este realizată în totalitate din sticlă și poate susține o greutate maximă de cinci tone. Acest loc este destinat tuturor celor care vor să privească orașul Chigao de sus.

Catedrala din Brasilia, Brasilia, Brazilia

Construcția curbată din capitala Braziliei este de o frumusețe aparte, atât la interior cât și la exterior. A fost construită între 1958-1970 de faimoșii brazilieni Oscar Niemeyer și Lúcio Costa. Având în vedere contextul religios, ambii arhitecți erau de fapt comuniști. Lucrarea lor respinge tendința unui design asemănător unui cub, care a fost favorizat de colegii lor și sărbătorește măreția curburilor.

impresionante construcții
Refugiul Gervasutti – Mont Blanc

Refugiul Gervasutti, Mont Blanc, Alpi

Alpiniștii din întreaga lume pot avea acces la ceva ce este diferit față de obișnuitele lor refugii din lemn, cabanele. Refugiul Gervasutti este situat în masivul Mont Blanc și a fost instalat pe ghețarul Ferboudze. Design-ul este unul atipic, semânând cu o bucată de avion care este suspendată pe marginea unei stânci. Astfel, vei întâmpina o panoramă de excepție într-un maximum de confort.

Sala de concerte Harpa, Reykjavik, Islanda

Sala de concerte Harpa din Reykjavik a fost proiectată de artistul danez-islandez Olafur Elíasson alături de Henning Larsen Architects și Batteríið Architects. Efectul caleidoscop al cochiliei cristaline folosește lumina și culoarea într-un mod care se joacă cu simțurile tale atunci când intri în clădire. Arată ca o sculptură sclipitoare care stă pe țărm, conectând cerul și marea.

Muzeul de Artă Milwaukee, Wisconsin, SUA

Muzeul de Artă Milwaukee este un reper arhitectural care cuprinde trei clădiri separate. War Memorial Center (1957) a fost proiectat de arhitectul finlandez-american Eero Saarinen, clădirea Kahler (1975) de David Kahler și Pavilionul Quadracci (2001) al arhitectului spaniol Santiago Calatrava. Aceasta din urmă este o ediție sculpturală iconică tipică lucrării lui Calatrava cu contraforturi aeriene, arcuri ascuțite și bolți cu nervuri. Cu vedere la lacul Michigan, este conectat direct la Wisconsin Avenue printr-o pasarelă cu cablu. Pietonii pot traversa Lincoln Memorial Drive pe pod și pot continua în pavilion.

Hotelul Sky Lodge, Peru

La fel ca și Skydek, modulele sunt agățate pe marginea stâncilor, oferind o priveliște minunată tutuor celor care nu au rău de înălțime. ”Loja din cer” reprezintă un hotel de lux format din mai multe module individuale care sunt fixate pe stânca din Valea Sacră din Peru.

Templul Lotus, New Dehli

Templul Lotus este o casă de rugăciune Bahá’í din New Delhi. Acesta cuprinde 27 de structuri asemănătoare petalelor de lotus, care se deschid către o hală centrală cu o înălțime de aproximativ 40 m. Suprafața structurii este realizată din marmură albă de la Muntele Pentelicus din Grecia, aceeași marmură folosită pentru a construi Partenonul. Clădirea are nouă laturi, nouă uși și poate găzdui 2.500 de persoane. De la finalizarea sa în 1986, a devenit una dintre cele mai vizitate clădiri din lume, atrăgând peste 100 de milioane de oameni.

Podul Ohashi, Japonia

Acest pod este unul aparte, datorită gradului său de înclinație. Are o lungime de 1,6 kilometri, realizând legătura între orașele Matsue și Sakaiminato. Podul este unul foarte abrupt și îți dă senzația că mașinile urcă în nori. Totodată, este fascinant faptul că te aștepți ca în orice moment mașinile să alunece, dar desigur, nu se întâmplă asta.

Turnurile Petronas, Kuala Lumpur, Malaezia

Aceste zgârie-nori gemene legate sunt un reper iconic în Kuala Lumpur, Malaezia, având o înălțime de 451,9 metri. Turnurile Petronas au deținut titlul de cea mai înaltă clădire din lume între 1998-2004. Stilul postmodern distinctiv a fost creat de arhitecții Cesar Pelli și Achmad Murdijat, inginerul Deejay Cerico și designerul Dominic Saibo sub consultanța JC Guinto. Proiectarea fiecărei plăci de podea s-a bazat pe formele geometrice islamice simple ale două pătrate interconectate, creând forma unei stele cu opt colțuri.

Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume, fiind o construcție falnică și piesa centrală din centrul Dubaiului. Clădirea se află la o înălțime incredibilă de 828,9 metri. Construcția clădirii cu 160 de etaje a început în 2004, iar ușile sale au fost deschise șase ani mai târziu în 2010. A fost proiectată de biroul din Chicago al firmei americane de arhitectură și inginerie Skidmore, Owings și Merril LLP. Un etaj tripartit în formă de Y a fost folosit pentru a optimiza spațiul rezidențial și hotelier, în timp ce un miez central și aripile sprijinite susțin înălțimea uimitoare a clădirii.

Liftul celor o sută de dragoni, China

Liftul Bailong, așa cum este cunoscut în China, poate fi regăsit în Parcul Național Zangjiajie. Acesta are o înălțime de 326 de metri, iar la capătul superior al acestuia, turiștii se pot bucura de o panoramă uimitoare asupra munților Zangjiajie. Acest lift a fost construit pe o stâncă, iar pentru a ajunge de la bază în vârf are nevoie de doar 32 de secunde, fiind considerat cel mai rapid lift de pasageri din lume.