Home » Life & Style » Ce nu este bine să plantăm lângă casă. 3 copaci pe care ar fi bine să-i eviți

Ce nu este bine să plantăm lângă casă. 3 copaci pe care ar fi bine să-i eviți

Voicu Costin / 14.12.2021, 09:05

Ținând cont de spațiul pe care îl oferă grădina casei, oamenii aleg să planteze anumite flori sau plante ori chiar și pomi fructiferi. Mulți dintre ei aleg să se orienteze spre plantarea unui copac care să le ofere umbră vara, pentru a-și întinde o pătură să se relaxeze, sau pur și simplu care să înfrumusețe locul prin frumusețea sa. Sunt însă câțiva copaci care nu ar trebui plantați lângă casa omului.

Efectele benefice ale copacilor în grădina noastră

Iubitorii de natură vor avea în grădina lor mereu plantat un copac. Copacii au un aspect plăcut, înfloresc şi înmuguresc primăvara oferind o priveliște superbă, iar frunzele lor oferă un spectacol al culorilor, toamna. Pe lângă beneficiile de a respira aer curat sau a  oferi umbră în zilele toride de vară, aceștia pur și simplu înfrumusețează loc.

Există însă unele specii de copacii pe care ar fi bine să le eviți atunci când vine vorba de plantarea unui copac lângă casă.  Deteriorarea solului, atragerea dăunătorilor sau chiar provocarea unor alergii sunt câteva motive serioase pentru a evita aceste tipuri de copaci.

Copaci ce nu trebuie plantați în grădină

Unele dintre cele mai întâlnite specii de arbori vor fi prezentate împreună cu defectele şi dezavantajele lor în materialul următor. Iată ce aspecte e bine să aveți în vedere atunci când plantați un copac în apropierea casei!

Plopul

Cunoscut pentru înălțimea la care poate ajunge, acest copac este cu siguranță de evitat pentru a face parte din decorul natural al curții voastre. Crește foarte rapid și nu este deloc pretențios. Rădăcina însă este moale și superficială. De la prea multă apă sau ploi îndelungate, trunchiul poate putrezi iar pe timp de furtună vă poate provoca daune, mai ales dacă este plantat lângă casă.  Atacat de insecte și boli specifice copacilor, plopul este mai sensibil din punct de vedere al rezistenței. În timpul unei furtuni mai puternice puteți să aveți supriza ca arborele falnic să fie doborât la pământ.

Părul decorativ

Considerat un copac exotic, părul decorativ vă poate oferi o imagine spectaculoasă atunci când înflorește. Spre deosebire de alți copaci, coroana înaltă a acestuia când face flori este de nedescris. Originar din China, acesta a fost importat și în țara noastră. Pe cât de spectaculos poate părea primăvara, pe atât de sensibil este datorită coroanei sale. Coroana poate atinge între 9-13 metri la maturitate, iar înălțimea poate ajunge la 13-15 metri. Ramurile sale fragile au tendința de a se rupe în timpul furtunilor, la fel ca şi cele ale plopului.

Deși oferă un spectacol vizual atunci când înfloreşte, florile albe ale copacului au un miros destul de înțepător. Predispus la despicare și crăpare când ajunge la maturitate, cultivatorii speciei au renunțat să îl mai planteze.

Mimoza sau arborele de mătase

Lemnul fragil face ca arborele de mătase să nu fie pe placul tuturor oamenilor. Avantajul îl reprezintă semințele mari care germinează repede. Plantația de Mimoze oferă și ele o pată de culoare grădinii voastre. Atrage fluturii albi dar este mai sensibil la rupere. Originar din Japonia, ca şi plopul, arborele de mătase este cunoscut pentru lemnul său extrem de fragil.

Acest arbore este cunoscut pentru că atrage fluturii albi. De origine din Japonia, arborele de mătase are frunze dantelate și flori roz care înfloresc mai mult vara. În general, un arbore de mătase nu va înflori decât în momentul în care va ajunge la o înălţime de aproximativ 4-5 metri. Mimoza este un arbore ornamental cu o durată scurtă de viaţă.