Home » Când, unde, cum » Ce reprezintă de fapt celebrele porţi maramureşene și de ce sunt așa de mari. Semnificația aparte

Ce reprezintă de fapt celebrele porţi maramureşene și de ce sunt așa de mari. Semnificația aparte

Cojocaru Cristian / 21.07.2022, 20:40
Ce reprezintă de fapt celebrele porţi maramureşene și de ce sunt așa de mari. Semnificația aparte

Odată ajuns în Maramureș, rămâi fascinat de acele porţi maramureşene mari și impozante, dar probabil că te-ai întrebat de ce au această dimensiune, dar și ce semnifică sculpturile de pe ele. Iată răspunsurile la întrebările tale mai jos!

Ce semnifică sculpturile de pe marile porţi maramureşene

Maramureșul este împânzit de porțile uriașe, din lemn și care prezintă diferite sculpturi cu motive tradiționale. Potrivit istoricilor, deși acestea se regăsesc în cazul majorității gospodăriilor, în trecut, doar nobilii aveau acest tip de poartă.

De asemenea, de-a lungul timpului au fost realizate mai multe studii cu privire la semnificația sculpturilor de pe porțile uriașe. Istoricii afirmă că acestea provin din precreștinism, în timp ce altele sunt simboluri dacice, sau chiar antice.

Ilie Ghereș este doctor în istorie și șeful secției Muzeul Satului din cadrul Muzeului de Etnologie și Artă Populară Maramureș și ne arată că în trecut, nobilii erau singurii care avea asemenea porți impozante în zona Maramureșului.

”Înainte şi până în perioada interbelică aveau voie să-şi facă poartă exclusiv nobilii, numai cei care aveau un anumit statut social şi istoric. Veţi întreba probabil cum şi-au împrejmuit casa cei care nu era nobili. Aceştia aveau doar vraniţă (poartă de scânduri sau nuiele împletite, n.r.), iar în loc de portiţă mică, aveau prileaz (n.r. o treaptă făcută la gardul de nuiele ca să se poată trece dincolo)”, a explicat Ilie Ghereș.

Tot acest explică faptul că motivele folosite de sculptori au mai multe semnificații. Așadar, „poarta, ca simbolistică, împarte răul de bine, zona sacră de cea lumească”. Crucea, un simbol care se regăsește în cazul majorității porților, aparține perioadei precreștine.

”Crucea a fost doar preluată de către biserică, însă este simbol precreştin, Simbolul păsării, sau acel cocoş, simbolizează sufletul şi a devenit un element creştin. Şi astăzi sunt unele zone ale României de exemplu Bihor, în zona Oradeei, unde se îngroapă un cocoş viu în zidul casei. Înainte se punea o găină neagră”, mai explică el.

porți maramureșene
Fiecare simbol de pe sculpturile portilor are o anumita semnificatie

Simbolistica ornametelor sculptate de pe porțile maramureșene

Soarele este un alt simbol care se regăsește pe aceste porți și care este, de fapt, un simbol iranian, care repreizntă energia. Unul dintre cele mai bogate elemente regăsite pe porțile maramureșene este funia, fiind răsucită în două și despre care istoricul afirmă că este simbolul binelui și răului, dar și viața și moartea.

Colacul reprezintă fața umană, omul, sau chipul lui Iisul Hristos, iar mai nou, în mijlocul acestuia se pune crucea. În cazul porților mai vechi, funia mai apare și cu trei rădcini, una în jos și două în lateral, care se întersectează mai sus și ia forma crucii.

Sculpturile mici sunt realizate cu dalta și prezint mai multe incizii care reprezintă sămânța vieții. Profesorul afirmă că cea mai interesantă este însă cea care seamănă cu un dinte de fierăstrău, fiind denumită dintele de lup.

”La noi, aici în nord, este întâlnit în tot spaţiul acesta a Tisei milocii şi superioare şi îl întâlnim şi de la daci încoace şi la huţuli pe toate obiectele bărbăteşti, de bronz sau de lemn. Am putea afirma că asta susţine teoria unor istorici cehi, slovaci şi polonezi, conform căreia huţulii ar fi daci slavizaţi”, afirmă acesta.

Aceste porți aparte sunt construite din trei stâlpi și un „fruntar”, cel din urmă reprezentând pragul de sus al porții, iar „hăizișul” acoperit cu șindrilă. Acestea porți sunt deseori comparate cu „arcuri de triumf” sub care treceau cândva țăranii care plecau sau veneau de la muncile câmpului.

„Poarta constituie primul contact vizual între cei din familie şi cei dinafara ei. Dar importanţa porţii din gospodăria ţărănească, rosturile cu care a fost învestită rezidă nu numai în bogăţia sistemului de semne simbolice, ci şi şi în obiceiurile care s-au statornicit în jurul ei, de-a lungul vremii, în tradiţiile lega de ea”, arată etnologul Pamfil Bilţiu în lucrarea ”Studii de etnologie românească”.

Potrivit tradiției, porțile caselor din Maramureș ar avea rolul de a proteja și de a împiedica răul să pătrundă în casă și să distrugă armonia acestuia.