Home » Life & Style » Ce să faci ca să crești în înălțime. Cinci lucruri care îți pot fi de ajutor

Ce să faci ca să crești în înălțime. Cinci lucruri care îți pot fi de ajutor

Alexandru Cazacu / 17.05.2021, 09:28
Ce să faci ca să crești în înălțime. Cinci lucruri care îți pot fi de ajutor

Există mulți oameni care își doresc să fi fost măcar cu câțiva centimetri mai înalți. Ei bine, potrivit specialiștilor, acest lucru poate fi posibil. Se pare că există câteva moduri prin care se poate maximiza bagajul genetic din acest punct de vedere.

Cum poți să crești în înălțime. Lucruri care îți pot fi de folos

Nu mulți știu acest lucru, însă bagajul genetic este cel care determină înălțimea unei persoane. Cu toate că genele părinților decid cât de înalt este copilul, există și alți factori care contribuie la stabilirea înălțimii. Mai exact, este vorba despre o alimentație corespunzătoare, respectarea unui program de somn, dar și despre activitatea fizică. Cu toate acestea, rolul acestor factori nu este mai important decât moștenirea genetică.

Este important să menționăm că glanda pitulară este cea care secretă hormonul de creștere, care este responsabil pentru formarea și creșterea atât a masei musculare, cât și a sistemului osos. Creșterea atinge apogeul la pubertate, la o vârstă cuprinsă între 12-13 ani, și continuă ulterior pentru încă șase ani. Cu toate acestea, în anumite situații, creșterea continuă și după această perioadă, dar acestea sunt cazuri foarte rare. Așadar, cei care se află în perioada de creștere au posibilitatea de a maximiza bagajul genetic în acest sens cu ajutorul unor trucuri eficiente. În continuare îți vom spune cum poți stimula creșterea în înălțime.

O dietă bogată în nutrienți

Potrivit specialiștilor, o alimentație bogată pe bază de fructe, legume, carbohidrați și proteine poate ajuta la stimularea secreției de hormonului de creștere. Ba chiar mai mult de atât, o dietă sănătoasă poate susține procesul de creștere în înălțime.

Cum poți să crești în înălțime. Cinci lucruri care îți pot fi de ajutor
Cum poți să crești în înălțime. Cinci lucruri care îți pot fi de ajutor

 

Sportul

Experții susțin că sportul practicat cu regularitate sporește creșterea în înălțime chiar și după împlinirea vârstei de 18 ani. Printre sporturile care stimulează cel mai mult creșterea în înălțime se numără: alergatul, baschetul, voleiul și înotul. Cu toate acestea, orice activitate sportivă este benefică, deoarece exercițiile fizice stimulează terminațiile nervoase asociate cu glanda pitulară, care secretă în acest fel o cantitate crescută de hormoni de creștere, fiind astfel stimulată creșterea în înălțime.

Odihna

Nu mulți știu acest lucru, însă creșterea are loc, în mare parte, atunci când dormim. Acesta fiind și motivul pentru care trebuie să îi asigurăm organismului cel puțin opt ore de somn. De asemenea, și postura în care dormim influențează procesul de creștere. Se pare că, ideal ar fi să stai întins pe spate, fără pernă sub cap, dar cu o pernă pusă sub genunchi. În acest fel coloana vertebrală stă exact așa cum ar trebui să stea iar șansele ca tu să crești în înălțime sunt mai mari, potrivit doc.ro.

Statul la soare

Poți stimula creșterea și cu ajutorul plimbărilor făcute dimineața, în aer liber și în bătaia soarelui. Poți să introduci în alimentația ta alimente bogate în vitamina D care fixează calciul în oase, lumina soarelui ajutând la absorbția acesteia.

Evită substanțele care împiedică creștere

Studiile au demonstrat că fumul de țigară și alcoolul împiedică creșterea în înălțime. Fumatul duce la creșterea concentrației de monoxid de carbon din sânge, limitând fluxul de nutrienți. Astfel, pe urma acestei limitări, procesul de creștere va avea de suferit. De asemenea, fumatul scade și producția de testosteron, hormonul responsabil cu creșterea masei musculare și a sistemului osos.