Home » Life & Style » Ce se adaugă de fapt în salata de boeuf pentru un gust desăvârșit. Acesta este secretul prețios din bucătărie

Ce se adaugă de fapt în salata de boeuf pentru un gust desăvârșit. Acesta este secretul prețios din bucătărie

Cojocaru Cristian / 20.12.2021, 17:53
Ce se adaugă de fapt în salata de boeuf pentru un gust desăvârșit. Acesta este secretul prețios din bucătărie

Atât Crăciunul cât și Revelionul sunt tot mai aproape, iar cu toții pregătesc ultimele bucate pentru ca masa sărbătorilor de iarnă să fie îmbelșugată. Desigur, de pe masă nu va lipsi și celebra salată de boeuf, atât de iubită de români și nu numai. Totuși, pentru a pregăti această salată, trebuie să iei în calcul câteva mici secrete pentru ca ulteiror, să primești laudele cuvenite.

Rețeta de salată de boeuf cu care să îi surprinzi pe cei invitați

În afară de preparatele tradiționale precum sarmale, piftie și cozonac, pe mesele românilor putem regăsi și celelbra salată de boeuf. Pentru ca aceasta să aibă un gust desăvârșit, ar trebui să o pregătești după rețeta originală. Poate că ai pregătit-o de nenumărate ori însă nu știi concret cine a inventat-o și care este rețeta originală.

Puțini știu că această gustoasă salată nu a fost inventată de români sau de francezi, așa cum probabil se gândeau, ci de belgianul Lucien Olivier. Acesta, în anii 1860 era bucătarul-șef al unui celebru restaurant din Moscova, Ermitaj (Эрмитаж). Din păcate, rețeta originală s-a pierdut ulterior și era o salată rusească făcută din legume, în care se punea carne de vânat, raci, dar și alte ingrediente.

Atunci când restaurantul a fost închis, în anul 1905, nimeni nu știa concret care este rețeta originală a salatei de boeuf, însă mai mulți bucătari, printre care și Ivan Ivanov, asistentul lui Olivier, au preparat-o așa cum au crezut de cuviință, folosind legumele care se regăsesc și astăzi în preparat precum morcov, păstârnac, cartof, castravete murat, dar și limbă de porc fiartă, carne de vită sau de pasăre, toate amestecate cu maioneză.

Atunci când venea vorba de maioneză, Lucien Olivier avea un secret care consta în proporția de muștar, oțet franțuzesc și ulei de măsline. Ulterior, plecând din Rusia, salata de boeuf a ajuns inclusiv la români dar și în alte țări din vestul Europei. În momentul în care vrei să pregătești cea mai bună salată de boeuf, bucătarii recomandă să iei în calcul anumite sfaturi.

Spre exemplu, carnea de vită nu se fierbe în apă caldă, ci aceasta trebuie să fie clocotită, pentru ca gustul cărnii să se păastreze. Totodată, atunci când vine vorba despre castraveți murați, aceștia trebuie să fie unii zemoși. Iată ingredientele necesare pentru a pregăti un astfel de preparat.

salată boeuf
Salata de boeuf provine din Rusia

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 300g de pulpă de vită fiartă;
  • 300 g de cartofi fierți;
  • 150 g de morcovi fierți;
  • 80 g de gogoșari murați;
  • 80 g de castraveți murați;
  • 400 ml de ulei de floarea soarelui;
  • 2 linguri de muștar;
  • 1 lămâie.

Mod de preparare:

Acum că știi ingredientele de care ai nevoie, te poți apuca să pregătești o rețetă pentru care toți invitații te vor lăuda. Așadar, trebuie să pui carnea la fiert, în apă clocotită. După ce ai terminat de făcut acest lucru, scoate carnea din oală și las-o să se răcească, iar între timp poți pune legumele la fier. De asemenea, acestea se lasă la răcit ulterior, după care trebuie tăiate cubulețe de dimensiune similară.

Pentru a pregăti maioneza, pune cele două ouă la frigider, utilizându-le atunci când te apropii de finalizarea rețetei. Taie carnea de vită în cubulețe de aceeași dimensiune cu cea a legumelor, apoi amestecă toate ingredientele și așează salata pe un platou. Acest platoul urmează a fi ornat cu maioneză, și după preferință, cu castraveți murați sau gogoșari.