Home » Life & Style » Ce se culege toamna. Cele mai cunoscute 10 fructe și legume

Ce se culege toamna. Cele mai cunoscute 10 fructe și legume

Ileana Mladinoiu / 08.08.2022, 11:00
Ce se culege toamna. Cele mai cunoscute 10 fructe și legume

Toți grădinarii adevărați ne vor spune că fiecare fruct are anotimpul lui. Același lucru este valabil și pentru legume. Așa că aprovizionați-vă cu energie și vitamine în noul sezon care se pregătește să vină. Nu va fi niciodată suficient să repetăm că este bine să mâncați măcar 5 fructe și legume pe zi, deoarece ele conțin substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Ce fructe și legume se culeg toamna

Vitaminele, fibrele, mineralele și antioxidanții sunt nutrienți care se găsesc în multe fructe și legume. Acestea acționează pozitiv asupra diferitelor organe ale corpului, prevenind diverse afecțiuni precum osteoporoza, printre altele. În plus, atât fructele, cât legumele conțin foarte puține calorii. Vă oferim o privire de ansamblu asupra fructelor și legumelor care ar trebui să fie recoltate toamna.

Ce se culege toamna. Cele mai cunoscute fructe și legume

Fructe de toamnă

Înainte de a culege fructe toamna, începeți prin a vă pregăti locul de depozitare. De exemplu, pivnița le va păstra foarte bine mult timp, cu condiția să le alegeți pe cele perfect sănătoase.

Și momentul ales pentru recoltarea lor este important. Cu cât sunt culese mai târziu, cu atât se păstrează mai bine odată depozitate. Pentru mere si pere, este indicat să alegeți cele mai frumoase exemplare. Petele maro sunt semn al unui atac de ciuperci. Mai rețineți că fructele care au căzut la pământ trebuie folosite cât mai curând posibil.

De asemenea, nu uitați să verificați în mod regulat fructele depozitate, chiar dacă le-ați selectat doar pe cele mai bune, astfel încât niciun agent de mucegai să nu se răspândească în fructele vecine. Orientați-vă spre rafturi largi pentru fructe.

1.Merele

Timpul potrivit de cules mere este când coaja lor ajunge la culoarea tipică pentru specie. Tăiate jumătăți, carnea lor nu ar trebui să arate un luciu verde. Soiurile de depozitare ar trebui să continue să se coacă și după cules, să-și dezvolte aroma completă la doar câteva săptămâni
după recoltare. Fructele destinate consumului direct vor fi lăsate pe pom cât mai mult timp posibil și culese doar când sunt complet coapte.

2.Perele

Perele de toamnă sunt recoltate chiar înainte de schimbarea culorii și pot fi păstrate timp de două până la șase săptămâni. La perele de iarnă, recoltarea este amânată până la jumătatea lunii octombrie sau chiar la sfârșitul lunii octombrie (cu cât mai târziu, cu atât mai bine). Sub soarele de toamnă, fructele acumulează mult zahăr și substanțe aromatice și ulterior vor dezvolta o aromă delicioasă într-o pivniță răcoroasă.

Ce se culege toamna. Cele mai cunoscute fructe și legume
Ce se culege toamna. Cele mai cunoscute fructe și legume

3.Strugurii

Strugurii se coc, în funcție de soi, între sfârșitul lunii august și jumătatea lunii octombrie. Așteptați până când toate boabele dintr-un buchet sunt coapte și recoltați întregul ciorchine. Gustarea de sâmburi mari ici și colo prea devreme nu numai că atrage viespi, dar pulpa rămasă poate putrezi pe tulpini, iar ciupercile de putregai pot contamina ceilalți sâmburi.

4.Nucile

Plantați aproape peste tot, recoltarea nucilor se poate face până la sfârșitul lunii septembrie. Exact ca alunele.

5.Gutuile

Popular sunt denumite „mere de aur”. Unele legende despre Adam și Eva vorbesc de faptul că Adam ar fi mușcat din „fructul oprit” care era rodie sau gutuie. Indiferent din ce a mușcat Adam, scoatem în evidență beneficiile gutuii pentru organism, cât întrebuințarea fructului la diferite preparate culinare. Astfel, gutuia conține vitamine si minerale, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru, apă, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mucilagii etc.

6.Prunele

Sunt fructe pe care grădinarul le plantează toamna, dar culesul se face spre sfârșitul verii, începutul toamnei. Prunele sunt un remediu împotriva oboselii, conțin potasiu, fier, calciu, fosfor, vitaminele A, B şi C. Dacă sunt mai închise la culoare au mulţi antioxidanţi, întăresc sistemul imunitar, stimulează sistemul nervos central, au funcţie antibacterică şi antivirală, potrivit specialiștilor în nutriție.

Legume de toamnă

Majoritatea legumelor sunt plantate în zilele însorite, deoarece terenul este în repaus iarna. Toamna este perioada care oferă cea mai mare varietate de legume, ceea ce este interesant pentru aprovizionarea cu vitamine utile, mai ales pentru a face față perioadei de iarnă. Răsadurile de legume se plantează primăvara și se culeg între septembrie și octombrie, altele pot rezista până în decembrie.

7.Varza

Pentru depozitare, calitatea verzei contează foarte mult, astfel că de acest aspect depinde durabilitatea legumei, cât calitatea ei atunci când este scoasă la vânzare pe piață. Trebuie să selectați doar căpățânile sănătoase. Temperatura din depozit să fie între 0 și minus 1 grad Celsius, nivel ce va fi menținut continuu.

8.Vinetele

Pentru gătit, de exemplu musaca, zacuscă, salată, sunt ideale cele închise la culoare, bine coapte, lungi, subțiri și fără pete.

9.Conopida

Conopidei îi sunt recunoscute proprietățile analgezice, decongestionante, energizante si antireumatice. Se poate găti simplu, cu pui, usturoi și roșii sau sub formă de chiftele.

10.Gogoșarii

Au un conținut ridicat de substanțe nutritive esențiale, de vitamine (A, B, C ) și minerale (potasiu, calciu, fosfor). Se pot pune la oțet pentru iarnă, ca ingredient în salata de boeuf, sau consumați cruzi.

Fructe și legume sălbatice comestibile toamna

Dacă toamna promite zile frumoase, însorite, de ce să nu mergeți să culegeți fructe și legume sălbatice comestibile. Printre ele, castanele au un gust foarte interesant, iar posibilitățile culinare sunt diverse. Ciupercile, hribii, coarnele negre, alunele completează lista.