Home » Life & Style » Ce se întâmpla acum 3 milioane de ani pe teritoriul țării noastre. Dovada există și astăzi

Ce se întâmpla acum 3 milioane de ani pe teritoriul țării noastre. Dovada există și astăzi

Voicu Costin / 18.02.2022, 19:53
Ce se întâmpla acum 3 milioane de ani pe teritoriul țării noastre. Dovada există și astăzi

România este o țară plină de surprize și de locuri frumoase, dar ascunde și multe lucruri uimitoare. Pe lângă diversitatea formelor de relief și a uimitoarelor monumente ale naturii, cu care România se mândrește, mai sunt și monumentele istorice care au domnit peste ani. Se spune că acum milioane de ani, pe teritoriul țării noastre s-a întâmplat un lucru uimitor. Ce lucru unic în lume au descoperit cercetătorii?

Secretul ascuns într-o mină

Scheletul unui mastodont a fost găsit de câțiva muncitori ai minei din localitatea Racoşul de Sus, județul Covasna. În anul 2008, într-o mină de lignit din județul Covasna, s-a descoperit întâmplător un schelet uriaș. Aceste oase au aparținut unui mastodont. Ele au fost cercetate și s-a descoperit că au o vechime de peste 2,5 milioane de ani.

Oasele au o vechime de 2,5 – 3 milioane de ani, sunt unice în România și cele mai bine conservate din Europa. Scheletul, aproape complet, cu oasele așezate în conexiune anatomică, aparținând unui mastodont adult este expus la Muzeul Depresiunii Baraolt din orașul Baraolt. Se presupune că starea foarte bună a scheletului se datorează faptul că mastodontul s-a scufundat într-o mlaștină (Bazinul Baraolt formânduse prin retragerea apelor unui lac), întâmplare ce a împiedicat prădătorii să ajungă la hoit.

Scheletul mastodontului este o piesă ştiinţifică de o valoare extraordinară, spun cei de la Muzeul din Baraolt.  A fost expus pe bucăți, după ce acestea au fost restaurate. Scheletul este unic în lume, deoarece este cel mai complet dintre toate cele s-au descoperit până acum.

Specialiştii spun că fosila aparţine speciei Anancus Arvernensis. Prin urmare, ar putea oferi oamenilor de ştiinţă informaţii interesante despre epoca în care a trăit. Conducerea muzeului e convinsă că după ce va fi reconstruit în totalitate, mastodontul va atrage şi mai mulţi turişti în judeţul Covasna. România are încă un lucru cu care se poate mândri, de aceea, județul Covasna va reuși să atragă și mai mulți turiști, pentru a vedea un exponat preistoric.

Mastodonții în antichitate

Deși mastodonții erau asemănători cu mamuții, mai ales cu mamuții lânoși, care aparțin familiei Elephantidae, se distingeau clar de aceștia. Mastodonții aveau patru defense îndreptate înainte, iar pe maxilare aveau molari mamelonați.

Mamutul este un gen din familia dispărută Mammutidae, strâns înrudit cu familia proboscideană Elephantidae (mamuți și elefanți), de la care s-a separat inițial cu aproximativ douăzeci și șapte de milioane de ani în urmă.

Reconstrucțiile moderne bazate pe rămășițe parțiale și scheletice dezvăluie că mastodonții erau foarte asemănători ca înfățișare cu elefanții și, într-o măsură mai mică, cu mamuții. În comparație cu mamuții, mastodonții aveau picioare mai scurte și un corp mai lung și erau mai puternici, o construcție similară cu cea a actualilor elefanți asiatici .

Mărimea medie a corpului speciei M. americanum a fost de aproximativ 2,3 m înălțime, corespunzând unei femele mari sau unui mascul mic. Fosilele indică faptul că mastodonții au dispărut probabil din America de Nord cu aproximativ 10.500 de ani în urmă, ca parte a unei extincții în masă a majorității a faunei din Pleistocen, despre care se crede că a fost rezultatul presiunii vânătorii umane.