Home » Când, unde, cum » Care este, de fapt, motivul pentru care tot mai mulți elefanți nu-și mai dezvoltă colții

Care este, de fapt, motivul pentru care tot mai mulți elefanți nu-și mai dezvoltă colții

Manolică Anca / 25.10.2021, 16:21
Care este, de fapt, motivul pentru care tot mai mulți elefanți nu-și mai dezvoltă colții

Un studiu recent a scos la iveală motivul pentru care tot mai mulți elefanți nu-și mai dezvoltă colții. Oamenii de știință au descoperit că braconajul de fildeş care s-a tot făcut de-a lungul timpului a dus la evoluţia acestor elefanţi fără colţi, demonstrând astfel că oamenii „schimbă literalmente anatomia” animalelor sălbatice.

De ce tot mai mulți elefanți nu-și mai dezvoltă colții

De ceva timp, elefanții din Africa au început să sufere modificări la nivelul aspectului. Colții lor faimoși (care conțin o substanță osoasă numită fildeș) pentru care ei sunt vânați fără milă, au început să dispară în noile generații. Așadar, atunci când braconierii de fildeș vizează elefanții, ei nu afectează numai numărul de animale, ci și asteptul lor fizic.

În Parcul Național Gorongosa, din Mozambic, vânarea continuă a dus la o înmulțire exponențială a numărului de elefanți fără colți. În timpul războiului civil din Mozambic, care a durat din 1977 până în 1992, armatele au vânat o mulțime de elefanți și alte animale sălbatice pentru hrană și fildeș. Acesta din urmă era vândut pentru a finanţa conflictul. Așa s-a ajuns ca numărul ierbivorelor mari să scadă cu peste 90%.

În schimb, cei care nu aveau colţi au fost lăsaţi să trăiască, lucru ce a dus la o probabilitate mai mare ca aceştia să se înmulţească şi să transmită trăsătura urmaşilor lor.

Majoritatea elefanților bătrâni din parc nu au colți

Câteva generaţii mai târziu, efectele acestei tragedii sunt încă vizibile asupra grupului de circa 700 de elefanţi care trăiesc în parcul naţional. Robert Pringle, conducătorul studiului care face parte din departamentul de ecologie şi biologie evoluţionistă de la Universitatea Princeton, a declarat că „impactul pe care oamenii îl au schimbă literalmente anatomia animalelor”.

În Parcul Național Gorongosa din Mozambic, presiunea braconajului în timpul războiului civil din țară a dus la o creștere a numărului de elefanți fără colți
În Parcul Național Gorongosa din Mozambic, presiunea braconajului în timpul războiului civil din țară a dus la o creștere a numărului de elefanți fără colți

„Una dintre trăsăturile vizibile este că multe dintre femelele de elefant nu au colţi şi am început să fim intrigaţi de acest fenomen. Ne-am dat seama că, deşi s-a scris destul de mult despre faptul că oamenii au observat că elefanţii nu au uneori colţi, în special în locurile în care a avut loc mult braconaj, nimeni nu a înţeles cu adevărat de ce.

Şi nimeni nu cuantificase sau documentase cu adevărat fenomenul şi nici nu reuşise să îl atribuie cu adevărat unei cauze, în loc să speculeze doar asupra originii”, spune acesta, potrivit The Guardian.

Echipa a suspectat că fenomenul ar putea avea o cauză genetică, iar faptul că a fost întâlnit mai rar la masculi a sugerat că este legat de sex. După ce au secvenţiat genomul elefanţilor cu și fără colţi, oamenii de știință au descoperit o diferenţă genetică între cei doi.

Care este explicația din punct de vedere genetic

Analiza a evidențiat o pereche de gene candidate pe cromozomul X, inclusiv una cu roluri cunoscute în dezvoltarea dinţilor la mamifere. În cazul oamenilor, aceste gene sunt asociate cu un sindrom dominant legat de X care blochează creşterea incisivilor laterali. Mutaţia suspectată pe una sau mai multe gene sfârşeşte prin a proteja femelele elefant de braconaj, însă este fatală în cazul elefanţilor masculi, care nu se dezvoltă cum ar trebui în uter.

Circa jumătate dintre puii de elefant masculi care provin de la o mamă fără colţi vor prezenta această anomalie genetică, ceea ce înseamnă că mulțimea de elefanți în care a avut loc mult braconaj poate ajunge să ducă lipsă de masculi. Dar această problemă este reversibilă în timp, spune specialistul, deoarece populaţiile au crescut timp de două decenii, chiar s-au triplat din anii 1990.

„Colții nu sunt doar ornamentali. Ei servesc unui scop”, spune un alt biolog, Shane Campbell-Staton, din cadrul aceleiași universități, detaliind modul în care elefanții se folosesc de aceștia pentru a săpa după apă sau pentru a înlătura scoarța copacilor pentru hrană. „Dacă un elefant nu are instrumentul pentru a face aceste lucruri, atunci ce se întâmplă?”.