Home » Life & Style » Ce trebuie să conțină un CV. Detaliile esențiale care fac diferența și pe care e bine să le menționezi. Vezi aici model CV 2022

Ce trebuie să conțină un CV. Detaliile esențiale care fac diferența și pe care e bine să le menționezi. Vezi aici model CV 2022

Voicu Costin / 25.01.2022, 14:20

După ce terminăm un ciclu de învățământ superior ne dorim să găsim un job. Pentru acest lucru, câteva platforme de recrutare din România postează anunțuri de angajare pentru diferite companii fie că sunt locale sau străine. Aceste platforme ne ajută și cu sfaturi pentru a alcătui un CV bine structurat care să atragă atenția companiilor pentru care vrem să aplicăm. Ce trebuie să conţină un astfel de CV?

CV-ul și importanţa lui

CV-urile sunt mult mai specifice, incluzând informațiile care sunt relevante pentru un anumit angajator.

La fel ca viața candidatului, CV-ul este în permanentă creștere și modificare. Asemenea obiectivelor carierei care sunt în permanentă schimbare și creștere și noi creștem personal și professional. De aceea este important sa adăugăm amănunte esențiale la CV.

Cum știi care din aspectele vieții tale sunt cele mai relevante pentru un viitor angajator? Depinde de obiectivele pe care le-ai stabilit pentru cariera ta precum și de cerințele companiilor din domeniul tău de interes.

„Actualizează CV-ul cu experiența cea mai recentă! Nu contează că ești de o lună la un job sau că ești în perioada de probă” afirmă Victoria Brulea, Senior Consultant ejobs.

Cum alegem o fotografie potrivită pentru alcătuirea CV-ului

Alege o poză recentă, tip portret. Vestimentația este foarte importantă! O vestimentație office-casual pe un fundal neutru va fi alegerea cea mai potrivită. Evită pozele din timpul liber sau cele de la evenimente în familie.

Ce conține un CV

Experiență profesională

Menționează joburile pe care le-ai avut până acum în ordine invers cronologică, de la cel mai recent job la job-ul din trecut. Domeniile de muncă în care ai activat trebuie să scoată în evidență faptul că ai experiență asemănătoare cu job-ul pentru care aplici. Dacă vrei să aplici pentru un job în IT, nu va fi relevant faptul că ai muncit ca și chelner.

La fiecare job specifică funcția pe care ai ocupat-o, compania și perioada în care ai lucrat. Specificarea responsabilităților, realizările și lucrurile pe care le-ai învățat în acel domeniu sunt important de specificat.

Educație

Educația este foarte importantă! Chiar dacă ai terminat un ciclu superior de învățământ, care nu are legătură cu job-ul pe care vrei să îl exerciți, este indicat să oferi și câteva detalii legate de experiența ta. Trebuie menționată în ordine invers cronologică, de la cele mai recente studii la cele mai îndepărtate în timp. Menționările diplomelor și calificările pe care le-ai obținut sunt importante.

Ai grijă ca din CV-ul tău să reiasă că ești implicat să înveți continuu. E mai puțin relevant ce curs ai făcut cu o perioadă lungă de timp în urmă.

Limbi străine

Limbile străine sunt foarte importante de menționat, dacă vrei să optezi pentru un job unde angajatorul este străin. Nivelul limbii pe care îl cunoști este important pentru angajator. Limba străină pe care o cunoști se clasifică pe trei nivele: începător, mediu și avansat. Testează-ti cunoștințele pentru a afla adevăratul nivel al cunoștințelor.

Abilități

Menționarea abilităților poate convinge și mai mult angajatorul să te ia în considerare. Scopul este să îi arăți angajatorului că ești persoana potrivită pentru job cu abilitățile, calificările și experiența necesară.

Interese, hooby-uri, proiecte personale

Menționarea acestor 3 categorii reușesc să atragă atenția angajatorului, că ești o persoană activă căreia îi plac provocările și dorește să își ocupe timpul liber cu diferite activități constructive: cititul, drumeții, interesul acordat pentru obiective turistice. Evitați să specificați că sunteți cinefili, dacă job-ul vostru nu implică acest lucru. Poate părea că nu aveți un stil de viață prea palpitant sau activ și poate trimite cu gândul la o persoană anostă, fără imaginație și interes acordat față de activități constructive.

„Poți merge foarte departe cu creativitatea. De exemplu, dacă aplici pentru o poziție în marketing poți să te joci cu CV-ul. Dacă aplici pentru o poziție în domeniul financiar, atunci trebuie să fii foarte precis și cu date corecte. Poți să fii inventiv(ă), însă cuvântul cheie în CV rămâne personalizat în funcție de jobul la care aplici. Nu poți să aplici cu același CV pentru toate pozițiile de care ești interesat”, a mai adăugat Victoria Brulea, Senior Consultant ejobs.

Aceste detalii prezentate mai sus te pot ajuta să construiești un CV potrivit și pentru cei mai pretențioși angajatori. Vezi în galeria foto model CV 2022!