Home » Life & Style » Ce trebuie să știi înainte să gătești ciorbă de miel. Rețetă și ingrediente

Ce trebuie să știi înainte să gătești ciorbă de miel. Rețetă și ingrediente

Ileana Mladinoiu / 14.09.2021, 11:00
Ce trebuie să știi înainte să gătești ciorbă de miel. Rețetă și ingrediente

Mielul nu numai că reprezintă divinul, ci oferă o carne de calitate, fragedă, cu puțină grăsime și gust pronunțat. Foarte populară la mesele de Paște, acest gen de carne și-a “sculptat” un loc aparte și cu alte ocazii, sub formă de cotlet la grătar/cuptor, stufat, drob sau ciorbe.

Carnea de miel, consumată în toate colțurile lumii

Carnea de miel a fost consumată de foarte mult timp, în toate țările lumii. Primele date le avem de mai bine de 12.000 de ani și aparțin Orientului Mijlociu, unde se găteau renumitele tajine cu legume.

Bucătăria irlandeză transforma carnea de miel în tocane (faimoasa „tocană irlandeză”), în timp ce în bucătăria spaniolă mielul se mănâncă mult sub formă de friptură.

Indiferent de bucata de carne aleasă, de aromele adăugate și de metoda de gătit, carnea de miel este inclusă în meniurile meselor de sărbători.

Ce trebuie să mai știți este că împărțirea pe categorii/bucăți ale cărnii de miel necesită diferite feluri de gătit.

Ce trebuie să știi înainte să gătești ciorbă de miel. Rețetă și ingrediente
Ciorbă de miel

Care este diferența dintre tipurile de miei

Principalele diferențe se referă la felul de hrană dat mieilor, la vârsta la care sunt înțărcați și la mediul în care sunt crescuți. Mielul care, de exemplu, se hrănește exclusiv cu laptele mamei și care este sacrificat la o vârstă foarte fragedă (la două luni) va face carnea sa extrem de fragedă, iar gustul mai rafinat.

Mielul înțărcat de la oaie pentru a fi hrănit cu furaje, sacrificat în jurul vârstei de două până la patru luni, se deosebește de mielul sacrificat între trei până la opt luni. Pe rafturile supermarketurilor veți găsi mai ales miel din ultima categorie.

Rețeta ciorbă de miel din Transilvania

Rețetă ciorbă de miel. Ingrediente

  • 700 g carne de miel;
  • 2 cepe;
  • 2 morcovi;
  • 1 țelină;
  • 2 linguri orez;
  • 1 lingură untură;
  • 2 legături ceapă verde;
  • 100 g smântână;
  • 1-2 ouă;
  • 1 lingură făină;
  • 1-2 linguri oțet;
  • 1 legătură tarhon;
  • 1 legătură pătrunjel/leuștean;
  • sare, 2 litri de apă

Rețetă ciorbă de miel. Mod de preparare

Se spală carnea de miel și se pune la fiert într-o oală cu apă rece. Când începe să fiarbă se ia spuma, reducând focul la minim, lăsând în continuare carnea să fiarbă circa o oră – o oră și 20 de minute. O lăsăm apoi la răcit.

Între timp ceapa și zarzavatul curățat, spălat și tăiat subțire se călesc în untură, se sting cu apă și se lasă să fiarbă. Când zarzavatul este pe jumătate fiert se adaugă carnea porționată.

Când ciorba este aproape gata, se adaugă orezul ales, spălat și fiert separat (pentru a nu se ingroșa prea mult ciorba) și ceapa verde curățată și tocată mărunt.

Se lasă să dea câteva clocote. Se amestecă într-un vas gălbenușurile cu făina și smântâna, se subțiază cu zeama de la ciorbă și se toarnă în oală. Se adaugă tarhonul opărit și tocat.

Se acrește, se finisează gustul cu oțet și sare și se consumă cu pătrunjel verde tocat sau leuștean, alături de un ardei iute și smântână în caz de mai este nevoie.

Chef Nicolae Tomescu, în prezentarea unei rețete de ciorbă ardelenească precizează că:

„Întotdeauna mielul nu trebuia să depășească 10-11 kilograme ca să fie bun de mâncat. Se tăia musai în ziua de sâmbătă direct în ogradă și bunicul era cel care se ocupa de acest lucru, apoi tranșa bucățile de carne și le ducea  bunicii care se ocupa de el.

Ciorba se făcea din capul și gâtul mielului, dar și din căzăturile de primprejurul coastelor. Se alegea carnea care rămânea în ciorbă, iar bucățile mici și sfărmurile se tocau la drob. Nu rămânea nici o părticică nevalorificată, totul se consuma”.

Poftă bună!