Home » Life & Style » Cea mai bună oră pentru cină – când e cel mai bun moment pentru ultima masă a zilei

Cea mai bună oră pentru cină – când e cel mai bun moment pentru ultima masă a zilei

Manolică Anca / 09.02.2021, 17:14
Cea mai bună oră pentru cină – când e cel mai bun moment pentru ultima masă a zilei

Vrei să te menții întotdeauna în formă și să ai un stil de viață sănătos? Ei bine, atunci trebuie neapărat să renunți la obiceiurile proaste și nesănătoase și să îți impui un orar alimentar corect în privința celor trei mese obligatorii de peste zi. Iată care este cea mai bună oră pentru cină, momentul perfect pentru ultima masă a zilei.

Cea mai bună oră pentru cină

Viaţa omului din societatea modernă este are la bază mult stres și dezorganizare, ceea ce aduce cu sine și un stil de viață mult mai dezorganizat, care presupune mese în miez de noapte și consumul de alimente nesănătoase pentru organism de tip fast-food. Problema amatorilor de mese nocturne este că aceştia aleg să consume alimente cu multe calorii.

De aceea, cea mai bună oră pentru cină este cuprinsă în intervalul 18:00-18:30, mai ales că după ora 20:00, activitatea sistemului digestiv se reduce, noaptea având loc procese care ţin de partea de detoxifiere, de prelucrare şi de asimilare a alimentului. Iar în ceea ce privește legătura dintre ora cinei și importanța acesteia în privința calității somnului, cu toții trebuie să știm că cel mai bine este să mâncăm cu minim două ore înainte de a merge la culcare. Astfel, vom evita să avem parte de un somn agitat si deloc odihnitor. De asemenea, există riscul apariției „arsurilor la stomac” sau a indigestiei.

Specialiștii recomandă ca micul dejun să fie luat la 7.30-8.00 dimineaţa, prânzul în jurul orei 14.00, iar cina până la ora 20.00. Între mesele principale ale zilei sunt recomandate două gustări ce pot cuprinde fructe sau lactate, la ora 11.00 şi la ora 17.00. După servirea unei mese, organismul uman transmite o bună parte din energie către digestie. De aceea, pe timpul nopţii, atunci când organismul intră în starea de veghe, se reduce consumul de energie, iar eventualele calorii consumate în această perioadă nu se vor folosi ca de obicei în asigurarea activităţilor zilnice, ci se vor acumula.

Cea mai bună oră pentru cină este în intervalul 18:00-18:30
Cea mai bună oră pentru cină este în intervalul 18:00-18:30

Cea mai bună oră de luat cina în cazul persoanelor care suferă de apnee, gastrită sau reflux gastroesofagian

Persoanele care sforăie noaptea, cele care suferă de apnee (oprirea temporară a respiraţieihttps://www.stiridinlume.ro/sanatate/fumatul-si-operatia-de-deviatie-de-sept-cat-timp-trebuie-sa-lasi-viciul-deoparte-14955.html în somn) sau de dispnee (greutate în respiraţie din cauza de unele boli cardiace sau respiratorii) nu ar trebui să consume seara mâncăruri grele, băuturi alcoolice, băuturi carbogazoase, pentru că vor avea parte de un somn mult mai agitat. De asemenea, nici persoanele care suferă de gastrită, ulcer sau reflux gastro-esofagian nu ar trebui să abuzeze de alimente după ora 20:00.

Un alt aspect important de menționat este că la masa de seară nu trebuie să se recupereze tot ce s-a pierdut în timpul zilei. De exemplu, dacă ai sărit masa de prânz dintr-un motiv sau altul, nu înseamnă că la cină trebuie să faci exces și să mănânci dublu. Ar fi o solicitare în plus a metabolismului și ar contribui inevitabil la apariţia supraponderalităţii şi chiar a obezităţii.

Nu în ultimul rând, recomandarea este ca cina să fie bogată  în proteine, carbohidraţi complecşi şi grăsimi bune. Aceasta are un rol important deoarece pregăteşte organismul pentru un somn liniştitor. Este permis consumul de carne slabă şi este recomandat consumul de legume proaspete şi legume.