Home » Life & Style » Cea mai simplă metodă care te ajută să adormi în mai puțin de 5 minute. Iată ce trebuie să faci de fapt

Cea mai simplă metodă care te ajută să adormi în mai puțin de 5 minute. Iată ce trebuie să faci de fapt

Voicu Costin / 22.02.2022, 21:18
Cea mai simplă metodă care te ajută să adormi în mai puțin de 5 minute. Iată ce trebuie să faci de fapt

Tulburările de somn pot afecta starea mentală, iar în timp organismul să nu mai funcționeze la capacitate maximă. Importanţa somnului a fost des analizată de medici și cercetători, iar lipsa lui se va resimți în stările voastre. Cum putem adormi foarte rapid și prin ce metode reușim să avem un somn liniștit?

Tehnici pentru a adormi rapid

Nopțile sunt făcute ca omul să se odihnească, iar tulburările de somn sau lipsa lui va duce la schimbarea comportamentului nostru fără să ne dăm seama. Medicii și specialiștii au analizat comportamentul oamenilor în timpul somnului, dar și diferite metode prin care ei să beneficieze de un somn liniștit și profund.

Un expert în somn a descoperit o tehnică care te va ajuta să adormi în mai puțin de cinci minute. Rosie Osmun de la Eachnight.com a explicat că dacă nu poți dormi, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să te uiți la ceas. Gândul la timpul care ți-a mai rămas până te vei trezi îți va tulbura liniștea mentală și astfel somnul va dispărea. Ești norocos dacă vei reuși într-un final să adormi, din cauza faptului că ești obosit.

Cea mai simplă tehnică

O tehnică simplă numită relaxare musculară progresivă (PMR) vă poate ajuta corpul să se relaxeze înainte de culcare, spune Rosie. Iată ce ne sfătuieşe:

  • închideți ochii și respirați încet.
  • încordați toată fața (ochii, gură, nasul, maxilarul și buzele) timp de aproximativ 10 secunde, apoi respirați profund și relaxați-vă mușchii.
  • repetați această procedură de încordare și relaxare a mușchilor corpului, de la umeri și gât, până la gambe și picioare.

Alte trucuri pentru a adormi rapid

Tehnica 4-7-8 este foarte celebră în toată lumea. Ea a reușit să facă până și cei mai stresați oameni să adoarmă rapid. Această tehnică a fost dezvoltată de expertul în somn, Dr. Andrew Weil. Iată ce trebuie să faceți:

  • ține vârful limbii în spatele dinților din față.
  • expiră aerul pe gură încercând să scoți un sunet șuierător.
  • inspiră pe nas în timp ce numeri până la 4.
  • ține-ți respirația în timp ce numeri până la 7.
  • expiră pe gură în timp ce numeri până la 8, în timp ce scoți din nou un sunet șuierător. Atunci când ajungi la 8, ar trebui să fi dat afară tot aerul din plămâni.
  • repetă procedeul maxim de 4 ori.

Această tehnică permite ca în plămânii tăi să intre o cantitate mare de aer și astfel se oxigenează corpul și creierul. De asemenea, tehnica te ajută să te liniștești, dacă ești stresat.

Alte sfaturi pentru a avea un somn odihnitor și liniștit

Dormi la o temperatură scăzută

Conform oamenilor de știință, temperatura medie pentru dormitor ar trebui să fie între 15 și 21 de grade Celsius. Această temperatură permite cel mai bun somn posibil. Orice temperatură peste 22-23 de grade și sub 14 grade tinde să ne tulbure somnul.

Dar dacă sunteți o persoană mai friguroasă și vă simțiți mai bine la căldură, puteți seta temperatura la maxim 23 de grade. Dacă va fi prea cald în cameră, somnul va fi periclitat. În cazul în care vă place frigul, este de preferat să păstrați o temperatură optimă, pentru a nu avea de suferit.

Practicați meditația

Meditația ajută la relaxare totală a corpului. Yoga este una dintre cele mai cunoscute astfel de metode. Puteți începe prin a practica timp de 5 minute în fiecare zi și apoi puteți crește durata. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți mintea calmă și să vă bucurați de un somn bun.