Home » Life & Style » Cea mai simplă și ieftină metodă de încălzire a locuinței pe timp de iarnă. Ce trebuie de fapt să faci

Cea mai simplă și ieftină metodă de încălzire a locuinței pe timp de iarnă. Ce trebuie de fapt să faci

Cojocaru Cristian / 15.11.2021, 11:48
Cea mai simplă și ieftină metodă de încălzire a locuinței pe timp de iarnă. Ce trebuie de fapt să faci

Iarna este aproape aici, iar încălzirea reprezintă o problemă pentru mulți români, din cauza facturilor uriașe. Află care este cea mai simplă și ieftină metodă de încălzire a locuinței tale.

Metodă ieftină de încălzire care îți va crește economiile

Menținerea aerului cald în locuința ta poate fi o adevărată luptă, mai ales atunci când temperaturile sunt tot mai scăzute și invers proporțional, cheltuielile în creștere, cu atât mai mult cu cât prețul utilităților a crescut enorm în ultima perioadă. Ca mulți alții, probabil că ți-ai pus întrebarea cu privire la cea mai ieftină metodă de încălzire a locuinței.

Astfel, ajungi pus în situația în care să dai centrala sau caloriferele la maxim pentru perioade scurte de timp sau să ții o temperatură mai scăzută constantă în casă. În funcție de prioritățile pe care le ai, te vei gândi dacă să renunți la confort sau să renunți la cheltuieli. Cu toate acestea, răspunsul la întrebare va împăca atât confortul cât și contul tău bancar.

Organizația britanică al cărei scop reprezintă conservarea energiei, Energy Saving Trust a arătat că încălzirea casei cu ajutorul unei centrale termice în permanență la o temperatură mai scăzută este o modalitate mai ieftină decât repornirea acesteia, reprezintă doar un mit și evident că nu îți va economisi nici banii și nici confortul nu va fi cel dorit.

Astfel, potrivit organizației, cea mai ieftină metodă de a îți încălzi locuința este să folosești centrala doar atunci când simți nevoia. Așadar, acest lucru ar putea însemna să pornești centrala înainte de a te da jos din pat în cazul celor care dețin și un termostat inteligent, sau imediat după, ori să o oprești atunci când pleci de-acasă și să o pornești doar din când în când pe parcursul zilei, atunci când ai nevoie, în cazul în care lucrezi de-acasă.

ieftină metodă încălzire
Seteaza caloriferele la maximul si pastreaza centrala la cea mai joasa setare pentru o eficienta mai crescuta

Caloriferele la maximum și centrala la cea mai joasă setare poate fi o soluție

Una dintre problemele celor două ipoteze și anume menținerea aceleiași temperaturi pe parcursul zilei sau încălzire periodică este faptul că aerul cald se pierde, indiferent dacă locuința ta este foarte bine izolată. În cazul în care pornești căldura pe o perioadă scurtă dar intensă, în comparație cu o încălzire constantă, atunci vei pierde mai puțină căldură.

Dacă ești în căutarea celei mai ieftine modalități de a-ți încălzi locuința, vei avea că aceasta nu va fi întotdeauna și cea mai confortabilă. Acest lucru are loc pentru că perioadele scurte de încălzire, chiar și atunci când ai nevoie, poate reprezenta o metodă economică însă pe de altă parte, poate determina apariția condensului.

În acest fel, va trebui să suporți o temperatură mai scăzută totodată până când casa se va încălzi, lucru pe care nu îl vei simți în cazul în care centrala este pornită în permanență.  Una dintre cele mai bune modalități este să pornești caloriferele la cea mai crescută temperatură și totodată să menții centrala la cea mai mică putere iar astfel vei putea să menții căldura dar și pereții uscați.

În cazul celor care preferă această metodă, până când se va încălzi în casă, cea mai bună metodă este cea clasică a unei pături cu o cană de ceai, până când temperatura în casă va mai crește.