Home » Life & Style » Cea mai vizitată țară din lume. De ce este, de fapt, o destinație turistică atât de populară. Ce se găsește aici

Cea mai vizitată țară din lume. De ce este, de fapt, o destinație turistică atât de populară. Ce se găsește aici

Ileana Mladinoiu / 30.01.2023, 10:50
Cea mai vizitată țară din lume. De ce este, de fapt, o destinație turistică atât de populară. Ce se găsește aici

Regiunea din lume cea mai vizitată de turiști este Europa. A fost o vreme când unele dintre cele mai frumoase țări ale sale se aflau în spatele Cortinei de Fier, dar din anii ‘90 continentul s-a deschis larg curiozității călătorilor. Astfel, mai mult de 500 de milioane de turiști vizitează Europa în fiecare an, însă întrebarea pe care mulți și-o pun este care dintre cele 44 de țări europene este destinația pe care o aleg cei mai mulți dintre pasionații de călătorii.

Cea mai vizitată țară din lume. Ce îi atrage pe turiști aici

În fiecare an, Organizația Mondială de Turism alcătuiește un clasament al celor mai vizitate țări din lume, după numărul turiștilor internaționali care vin în fiecare țara în parte. În ultimii trei ani, destinații europene precum Franța și Spania se întrec pentru locul întâi.

De ce Spania este o destinație atât de populară

Începând cu anii ’60, ‘70, Spania este o destinație populară pentru vacanțele de vară, cu un număr mare de turiști în special din Marea Britanie, Irlanda, Franța, Germania, Italia, Benelux și Statele Unite. Cele mai populare locuri turistice din Spania includ Grădinile Generalife din Granada, Palatul Alhambra, Marea Moschee din Cordoba, cunoscută și sub numele de Mezquita, simbolul perioadei de maximă splendoare a orașului Cordoba, Catedrala din Sevilla și Alcazarul care au fost declarate Patrimoniu Național de UNESCO. Orașele spaniole sunt, de asemenea, considerate situri UNESCO, atrăgând vizitatorii străini cu farmecul și semnificația lor unică.

O altă atracție turistică din Spania este plaja numită Costa del Sol ( „Coasta Soarelui”). Pasionații de sport au și ei motive să viziteze Spania, deoarece aceasta găzduiește două cluburi de fotbal celebre, FC Barcelona și Real Madrid. Turismul este o industrie majoră în Spania, contribuind cu aproape 11% la PIB-ul național al țării. Până în 2025, se așteaptă ca Spania să atragă 89,5 milioane de vizitatori internaționali, potrivit platformei GlobalData.

Franța ocupă primul loc ca cea mai vizitată țară din lume. Ce se găsește aici

De la romantismul străzilor pariziene și farmecul orașelor de coastă din Normandia, până la prestigiul castelelor din Bordeaux, fiorul versanților Alpilor și sofisticarea Riveriei franceze, aspectul Franței este de netăgăduit, fiind pe cale să devină cea mai vizitată țară până în 2025, conform noilor date de la GlobalData. Deci Franța este pe cale să-și revendice titlul pe care îl deținea cu mult înainte de pandemie, cu o creștere anuală compusă de 12,1% a numărului de vizite între 2022 și 2025.

„Franța, ca destinație, oferă ceva pentru toată lumea (istorie, oraș, mare, munți, plaje, gastronomie, țara vinurilor), spune Gail Boisclair,  fondator/manager PerfectlyParis, companie  specializată în închirieri de vacanță. „Țara asta are de toate!”

Vestea nu este o surpriză pentru țara în sine, deoarece președintele Emmanuel Macron a introdus Planul Destination France în 2021 care „intenționează să stabilească o foaie de parcurs reală pentru dezvoltarea și transformarea sectorului turistic în următorii 10 ani”, după cum spune Anne-Laure Tuncer, directorul consiliului de turism Atout France USA, punând un accent deosebit pe obiectivul de a fi cea mai sustenabilă destinație până în 2030.

„Franța investește mult în inovare, atrage noi talente în industria ospitalității și oferă pregătire pentru a primi cel mai bine turiștii, în special pe perioada organizării Cupei Mondiale de Rugby care are loc în acest an, în toamnă, și a Jocurilor Olimpice de vară din 2024”.

Angajamentul de a promova infrastructura turistică poate fi deja văzut, spune Tuncer, citând hoteluri precum Le Grand Contrôle de pe terenul Château de Versailles, Anantara Plaza din Nisa, Les Sources de Cheverny, Fleur de Loire etc. Situri culturale, cum ar fi palatul renovat din secolul al XVIII-lea Hôtel de la Marine din Paris, peștera subterană preistorică Grotte Cosquer din Marsilia, La Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin din Dijon, se unesc pentru a se concentra pe o călătorie gastronomică. Și, la fel cum Franța este cea mai vizitată dintre țările lumii, capitala Parisului este orașul cel mai vizitat din lume.

Va reuși Spania să atragă mai mulți turiști decât Franța?

Franța și Spania vor rămâne puternice în anii ce vin, „festivalurile, cultura și gastronomia fiind o mare atracție pentru turiști”, a declarat Hannah Free, analistul de turism GlobalData. Ambele țări sunt, de asemenea, relativ mari, cu un peisaj divers și variat. Deși acum pe locul 2 în preferințele turiștilor, Spania va atrage tot mai mulți pasionați de călătorii în următorii ani, continuând competiția cu Franța. În 2025, GlobalData estimează că 89,5 milioane de vizitatori internaționali vor alege Spania ca destinație favorită, cea mai mare țară din Europa de Sud situată în Peninsula Iberică.