Home » Life & Style » Cel mai simplu truc prin care îți dai seama dacă cireșele au viermi. Ce e bine să știi, înainte de a le cumpăra

Cel mai simplu truc prin care îți dai seama dacă cireșele au viermi. Ce e bine să știi, înainte de a le cumpăra

Voicu Costin / 23.05.2022, 16:09
Cel mai simplu truc prin care îți dai seama dacă cireșele au viermi. Ce e bine să știi, înainte de a le cumpăra

Cireşele sunt fructele de care ne putem bucura doar vara. Au un aport foarte mare de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Însă, marea problemă cu aceste fructe, sunt viermii. Prețul exorbitant al acestora din ultimii ani, i-a făcut pe români să cumpere foarte puține cireșe, în comparație cu alți ani, mai ales că se tem să nu găsească foarte multe viermate. După ce că plătesc o grămadă de bani, să le arunce și la gunoi. Cum putem afla dacă cireșele au viermi?

Secretul pentru a descoperi ce cireșe au viermi

Specialiştii susţin că cireşele cu viermi pot fi mâncate, iar apariţia acestora se datorează faptului că nu au fost tratate cu prea multe pesticide. Cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai bune, mai zemoase și au un aport nutritional mai bun. Cu cât nuanţa de roşu este mai închisă, cu atât cireşele vor avea un gust mai dulce. Dar dacă fructele sunt prea coapte, s-ar putea că ele să aibă deja viermi în ele.

„Cireşele trebuie să fie ferme la atingere, curate, netede, fără urme de mucegai şi fără zone putrezite. Codiţele  trebuie să fie verzi şi intacte. Pentru a scoate viermii din cireşe trebuie să le scoatem sâmburii şi după aceea le punem într-un castron cu apă rece. Viermii vor ieşi la suprafaţă, iar cireşele vor fi numai bune de mâncat”, a declarat un producător local.

„Până să se coacă cireşele, o insectă zburătoare, denumită musca cireşelor, îşi depună ouăle pe  fructe. Când viermii ies din ou, intră în fruct de la coadă şi se hrănesc cu pulpa cireşelor. Cireşele de mai nu prea au viermi pentru că ouăle depuse de muscă de cireşe încă nu au eclozat sau sunt prea mici ca să îi vedem. Cu trecerea timpului, abudenţa viermilor este mai mare”, ne explică un alt producător local.

Cât costă un kilogram de cireșe în 2022?

Anul acesta se pare că și anul acesta, kilogramul de cireșe ajunge la prețuri halucinante în România. Cu toate astea, pe piețele internaționale, prețurile de piață ale cireșelor s-au redus. Înainte de 2019, un kilogram de cireșe se vindea cu 5,25 euro în 2017 și cu 5,27 euro în 2018. Ulterior, în 2019, prețul de export s-a modificat pe kilogram, cu 4,99%. În 2022, intervalul de preț aproximativ pentru cireșe este de 5.54 euro pe kilogram.

Piața românească și exportul de cireșe

Prețurile cireșelor au crescut. Înainte de 2019, un kilogram de cireșe se vindea cu 1,88 dolari în 2017 și cu 2,38 dolari ȋn 2018. În 2019, prețul de export s-a modificat la 2,53 dolari pe kilogram, cu 6,65%. Prețurile de producție la cireșe s-au modificat în principalele regiuni din România. Un kg de cireșe în România era în jur de 38,5 lei la București și Iași, ambalate și gata de export.

Cireșe mai scumpe și în acest an

Cât despre prețul retail, analiștii spun că prețul cireșelor, dar nu din producția locală, ci din import, a ajuns la 150 de lei kilogramul. Referitor la cireșele din producția locală, specialiștii spun că vor ajunge la cel puțin 50 de lei pentru un kilogram. Producătorii locali susțin că cireșele care provin din import, ajung pe tarabe la prețuri care nu depășesc 1,2-1,5 euro pe kilogram. Conform acestora, primele cireșe din livezile românești vor fi disponibile pe piețele locale la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.