Home » Life & Style » Cel mai vechi copac din România. Unde se află și cum a ajuns atracție turistică

Cel mai vechi copac din România. Unde se află și cum a ajuns atracție turistică

Alexandru Cazacu / 15.03.2021, 21:11
Cel mai vechi copac din România. Unde se află și cum a ajuns atracție turistică

Știați că cel mai vechi copac din România are mai mult de 900 de ani? Stejarul supranumit ”Bătrânul Carpaților” se află pe un deal de la marginea satului Mercheașa din județul Brașov și este foarte celebru în toată zona.

Unde se află și cum a ajuns atracție turistică cel mai vechi copac din România

”Bătrânul Carpaților îl puteți găsi pe o colină de la marginea satului Mercheașa. De asemenea copacul care a devenit o atracție turistică a fost chiar martor la întemeierea Transilvaniei. Potrivit specialiștilor, un stejar obișnuit poate ajunge la un diametru de 70 de centimetri în 120 de ani. Ei bine, bătrânul de care vorbim, are un diametru de 9,3 metri și este înalt de 21 de metri, fapt care ne spune că ”Bătrânul Carpaților” are o vechime mai mare de 900 de ani.

Datorită măreției sale, copacul nu a rămas neobservat, așadar în urmă cu aproximativ un deceniu o asociație din România l-a trecut pe lista celor mai spectaculoși copaci din țara noastră. Stejarul din Mercheașa a câștigat concursul ”Cel mai bătrân arbore din România”, unde a fost ales pentru acest titlu, după ce a luptat împotriva a altor 27 de copaci din țara noastră. ”Bătrânul Carpaților” are o coroană deosebită și mulți de turiști vin să îl viziteze în fiecare an.

„Împreună cu specialiști de la ICAS, Institutul de Cercetare din Brașov, l-am evaluat și utilizând o metodă statistică au constatat că arborii din aceasta specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în circumferință într-o sută de ani, adică cam 1 cm pe an și al nostru având circumferința măsurată la 1 metru și 10 de pământ de 9,3 metri a fost estimat la peste 900 de ani”, a spus Cătălin Cantor de la Asociația Carpaterra, potrivit Digi24.

”Bătrânul Carpaților”, arie protejată

Stejarul a devenit arie protejată odată după concursul câștigat, iar reprezentanții Ocolului Silvic l-au îngrădit și încearcă să îl protejeze de animalele care pasc în această zonă. Mai mult de atât, acest arbore incredibil este sărbătorit în fiecare an, în primul weekend din luna septembrie. Cu această ocazie, în preajma bătrânului stejar se organizează an de an diferite evenimente.

„Aici la Mercheașa este cam cea mai mare pășune cunoscută din țară. Sunt câteva sute de stejari seculari, dintre care cei mai mari au dimensiuni de la 2 de 7 metri în circumferință și cel mai cunoscut este Bătrânul Carpaților, care are 9,3 metri în circumferință”, mai spune Cătălin Cantor.

Unde se află și cum a ajuns atracție turistică cel mai bătrân arbore din România
Unde se află și cum a ajuns atracție turistică cel mai bătrân arbore din România

Se pare că copacul este încă sănătos și nu a fost afectat de insecte dăunătoare. Secole la rând stejarul a scăpat de topoarele oamenilor și a devenind tot mai falnic și mai greu de doborât. Considerat o minune a naturii, arborele secular a rezistat vremii, războaielor și unor fenomene ale naturii. Multe povești sunt adunate de în jurul acestui stejar, iar localnicii sunt foarte mândri că au avut ocazia să crească în preajma lui.

În România există mai multe exemplare de astfel de arbori seculari precum ”Bătrânul Carpaților. Unii din aceștia sunt Stejarul Secular de la Cajvana, Platanul falnic din Cîmpeni și Stejarul din Pomuș.