Home » Life & Style » Cele mai frumoase sate din România. 10 locuri care îți taie răsuflarea

Cele mai frumoase sate din România. 10 locuri care îți taie răsuflarea

Ileana Mladinoiu / 13.11.2022, 13:54
Cele mai frumoase sate din România. 10 locuri care îți taie răsuflarea

Cele mai frumoase sate din România. Invadată, distrusă și reconstruită, România nu este doar o țară bogată în istorie, moștenire, peisaje bucolice și variate. De la eleganța orașelor Transilvaniei la apele benefice ale stațiunii termale Băile Herculane, trecând pe la castelul lui Dracula, vizitând Muzeul Satului din București, pitoreasca regiune a Maramureșului sau admirând natura magică a Deltei Dunării, aveți șansa să descoperiți cultura modernă și tradițiile României. Sunt mulți, însă, care preferă să-și petreacă vacanțele în mediul rural, pentru a experimenta atmosfera satelor românești și obiceiurile locuitorilor. Tocmai de aceea, articolul își propune să vă prezinte astfel de destinații rurale, selectate din regiuni diferite ale țării noastre.

Cele mai frumoase sate din România. Locuri pe care merită să le vezi

Despre cele mai frumoase sate din România se vorbește de ceva vreme. De exemplu, Bucovina este renumită pentru bisericile sale care datează de mai bine de cinci secole, cum ar fi bisericile mănăstirilor Humor, Sucevița, Moldovița și Voroneț, adevărate bijuterii ale arhitecturii medievale. Pentru a le vizita pe toate, turismul rural s-a dezvoltat foarte mult în localitățile din jurul lor. Aici, turiștii se pot odihni, distra, gustând mâncăruri tradiționale precum „bulz” sau bând țuică de prune și vin. La un loc, vă vor oferi energia de care aveți mare nevoie. Să aflăm, totuși, unde să vă opriți, dacă optați pentru mediul rural.

1.Ciocănești

Considerată una dintre nestematele Bucovinei, comuna Ciocănești te îmbie să o vizitezi, deoarece și-a păstrat tradițiile strămoșești, lucru ce se vede chiar pe casele locuitorilor (peste 600). Pereții sunt pictați cu motive tradiționale, ceea ce face ca satul Ciocănești să fie unic în Romania, să arate ca un adevărat muzeu. Tradiția aceasta a fost preluată de localnici  de la părinții și bunicii lor. Atestată documentar prin anul 1400 într-un hrisov prin care se consemnează primirea muntelui Suhard, de către Alexandru Cel Bun, de la doamna sa Ana, „ca danie de domnie”, Ciocânești se află de o parte și de alta a râului Bistrița Aurie și a drumului național 18.

2.Măgura

Localitatea este una dintre puținele de la noi din țară care este inclusă într-un parc național, respectiv Parcul Național Piatra Craiului, cunoscut pentru diversitatea reliefului și peisajele sale ce îți taie respirația.  Arabella McInture Brown, de origine britanică, autorul cărții „Din Liverpool în Carpați”, actualmente rezidentă a satului Măgura, spune despre acesta că este unul dintre puținele sate ale României care înseamnă o potrivire perfectă pentru oamenii ce preferă munți, păduri, sălbăticie și liniște.

3.Breb

În Maramureș, pentru că a reușit să păstreze intacte legăturile cu tradițiile și trecutul, se află satul Breb care fascinează astăzi atât turiștii români, cât străini. Mai presus de toate, satul este foarte bine păstrat. Motiv ca în  2015, National Geographic Traveler să recomande zona Maramureșului în Top 20 de destinații de vizitat, specificând că cel puțin o noapte ar trebui să fie petrecută în Breb. Iar Carpatair Magazine a inclus satul în Top 10 cele mai frumoase sate din România.

Cele mai frumoase sate din România. Locuri care nu și-au pierdut din farmec

4.Rîmetea

Rîmetea este singurul sat din România distins cu Premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural material, premiu primit în urma restaurării a 138 de case tradiționale. Aflat în județul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj, Rîmetea are peisaje de o frumusețe răpitoare. Construcțiile din sat și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, fiind foarte bine conservate.

5.Incești

La Incești, se află Casa Memorială Avram Iancu, ce a fost construită prin anii 1800 de părinții lui Avram Iancu. Este un obiectiv turistic de neratat. Astăzi, complexul este deschis tuturor turiștilor și deține o expoziție de fotografii, documente de familie sau obiecte personale de-ale lui Iancu.

6.Drăguşul

Aflat la 90 de kilometri de Braşov, Drăgușul a fost declarat în 2013 cel mai frumos sat din România. Supranumit şi satul Zmeilor sau satul Dragonilor. Reprezintă o destinație ideală vara și iarna. Vara puteți face plimbări pe străzile întortocheate sau puteți petrece o zi la Parc Aventura. Iarna aveți la dispoziție o pârtie de schi pentru a practica sporturile de iarnă preferate.

7.Ineleț și Scărișoara

Cele două zone din Munții Cernei, binecuvântate de natură și conservate prin faptul că sunt extrem de greu accesibile, au ajuns faimoase și pentru că scările de lemn trebuie urcate pieptiș pe munte de către sătenii rămași acolo ca să ajungă acasă. Priveliștea este încântătoare mai ales  în luna aprilie, atunci când natura se trezește la viață. Din Valea Cernei pot fi întâlnite mai multe trasee turistice spre alte atracții din Munții Cernei și Parcul Național.

Cele mai frumoase sate din România. Peisaje superbe, tradiții vechi

8.Fundătura Ponorului

Este o zonă joasă aflată în Parcul Național Grădiștea Muncelului-Ciclovina, în Munții Șureanu. De fapt, locul de reședință al strămoșilor noștri, dacii, unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Un loc fascinant al județului Hunedoara. Accesul se face de pe șoseaua dintre Petroșani spre Hațeg, unde se face dreapta spre satul Ponor-Ohaba Ponor Federi.  Lunca râului poartă și denumirea de Palma lui Dumnezeu datorită frumuseții sale. Ciobanii își adună aici oile și vacile la păscut pe timp de vară.

9.Charlottenburg

În Timișoara, puteți vizita un sat sau, după limba locuitorilor, un „Dorf”, magnific și unic, anume Charlottenburg, singurul sat din România, fondat de coloniștii sași în 1771. Charlottenburg/Șarlota în limba română a fost construit circular, în jurul bisericii. Tot aici a fost construită prima fântână, tot în formă de cerc, precum și școala. Acest loc frumos și bizar este cu siguranță spectaculos.

10.Șirnea

Construit la poalele muntelui Piatra Craiului, în comuna Fundata, Șirnea a devenit primul sat turistic din România în 1960. Cel mai interesant eveniment care are loc aici este Focul lui Șumedru, care amintește de o tradiție a vechilor daci păgâni. „Este greu de explicat în cuvinte frumusețea unui loc care are un peisaj desprins din povești, cu munți semeți care par că ajung să zgârie cerul, cu multă verdeață, aer curat, oameni primitori și ceva inexplicabil care te face să te îndrăgostești de-a pururi de acest sătuc pierdut în pustietate”, descrie cineva pe blogul său  de turism.