Home » Life & Style » Obiective turistice în Timiș – 12 obiective din Timișoara și din împrejurimi

Obiective turistice în Timiș – 12 obiective din Timișoara și din împrejurimi

Alexandru Cazacu / 01.03.2021, 16:12

Județul Timiș are o istorie foarte bogată și multe locuri care merită vizitate. Așadar, în cazul în care vrei să vizitezi Banatul, poți vedea mai jos o serie de obiective turistice din acest minunat județ din România.

Obiective turistice în Timiș

Printre multe alte locuri minunate, poți vizita Bastionul Maria Therezia, care face parte din Cetatea Medievală a Timișoarei. De asemenea, în Timișoara poți vedea o serie de clădiri a căror arhitectură este influențată de barocul vienez, dar și multe parcuri, ceea ce i-au conferit renumele de ”Mica Vienă”. Așadar, în continuare vă vom prezenta câteva locuri care merită vizitate în județul Timiș.

Castelul Huniade

Această minunată locație, este una dintre cele mai impresionante clădiri istorice din Timișoara. Castelul Huniade a fost construit între anii 1443 – 1447, la porunca lui Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui alt castel. În zilele noastre, în această clădire se află situat sediul Muzeului Banatului, un obiectiv turistic important din această localitate.

Buziaș

Aici, cei care vor să beneficieze de tratamentele balneoclimaterice cu ape termale își pot trata diverse afecțiuni cardiovasculare. Mai mult de atât, în parcul orașului, cu o suprafață de 20 de ha, se pot admira numeroase specii rare de copaci, mai ales paltinul. O altă atracție a acestei locații o reprezintă arhitectura. Aici, clădirile sunt construite în stil bizantin, unic în România.

Mlaștinile Satchinez

Rezervația naturală Mlaștinile Satchinez poate fi una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Banat. Aceasta are o suprafață de 122 de hectare și include cinci bălți. Speciile de păsări protejate de lege care trăiesc aici sunt ciocîntorsul, piciorongul, stârcul și egreta, iar acestea pot fi observate între lunile aprilie și septembrie. În afara păsărilor, în rezervație mai trăiesc și iepuri, vulpi, căprioare și porci mistreți. Poți citi mai multe despre această rezervație naturală pe Wikipedia.

Băile Calacea

Această stațiune cu ape termale este foarte renumită în județul Timiș. Aici poți beneficia de izvoare cu ape termale bogate în biocarbonate sodice, care ajută la diverse afecțiuni. Stațiunea este amenajată într-un parc deosebit, unde s-a format un lac cu nuferi albi.

Muzeul din Lugoj

Aici poți găsi un alt obiectiv deosebit. Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj  cuprinde colecții arheologice, etnografice, memoriale, de artă plastică și de istorie medie. În cadrul muzeului, poți admira o serie de obiecte și documente istorice culese de pe întreg teritoriul județului Timiș.

Obiective turistice în Timiș - 12 obiective din Timișoara și din împrejurimi
Obiective turistice în Timiș – 12 obiective din Timișoara și din împrejurimi

Castelul Banloc

Această locație merită de asemenea vizitată. Aici puteți vedea impresionantul castel ce a aparținut familiei nobiliare Karatsonyi. Acesta a fost construit în secolul al XVIII-lea, iar decorațiunile sale, în stil Renaissance, s-au realizat în decursul secolelor XIX și XX. În anul 1935, castelul a ajuns în proprietatea Reginei Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României. Aceasta l-a renovat în urma distrugerilor suferite în Primul Război Mondial.

Castelul Nakó din Sânnicolau Mare

Castelul Nakó este situat în centrul localității Sânnicolau Mare și a fost proprietatea contelui Kálmán Nakó. În trecut, castelul adăpostea o bibliotecă, care cuprindea peste 5.000 de volume. Însă, acestea s-au pierdut după al 2-lea Război Mondial, când clădirea a fost ocupată de sârbi, apoi de francezi. De-a lungul vremii, aici și-au avut sediul o școală, o cazarmă, un muzeu, o casă a pionierilor și o casă de cultură, iar acum este sediul muzeului din oraș.

Peștera Românești

Situată în Românești, această peșteră se află printre cele mai cunoscute din județ. Peștera are o suprafață de 1.450 m și este dispusă pe trei nivele. Unele săli din grotă sunt accesibile publicului, dar altele sunt accesibile doar speologilor autorizați. Una din sălile  peșterii, Sala Liliecilor adăpostește permanent o colonie de lilieci. mai multe de atât, din 1984, în Sala Concertelor, se organizează diverse spectacole muzicale, datorită acusticii sale.

Pajiștea cu narcise

În Bătești puteți vizita această rezervație naturală. Aici, câmpul întins pe o suprafață de circa 20 de hectare a fost declarat arie protejată, datorită narciselor care cresc în această zonă.

Cetatea Mediasch

Aflată în Mediaș, aceasta este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din România. Cu mult timp în urmă, regii maghiari au adus în această zonă coloniști germani cunoscuți sub numele de sași și tot în această perioadă apare și prima atestare documentară a așezării. Aceștia au primit ulterior unele privilegii fiscale și au fost scutiți de obligativitatea de a participa la oastea regală, fapt care a dus la dezvoltarea cetății.

Timișoara

Reședința județului este una dintre cele mai vechi și mai frumoase locuri de vizitat din România. Timișoara are o istorie bogată, fiind construită pe ruinele unor așezări din vechime.