Home » Știri » Restricții Ungaria. Ce noi măsuri anti-Covid 19 s-au anunțat în țara vecină

Restricții Ungaria. Ce noi măsuri anti-Covid 19 s-au anunțat în țara vecină

Manolică Anca / 09.11.2020, 15:27
Restricții Ungaria. Ce noi măsuri anti-Covid 19 s-au anunțat în țara vecină

Pandemia de coronavirus pune lacătele în tot mai multe țări. Pe această listă se înscrie și țara vecină, Ungaria, care a anunțat că va introduce noi restricții, începând de marți, 10 noiembrie. Iată noile măsuri propuse de vecinii unguri.

Restricții Ungaria

Fiecare țară apelează tot mai mult la restricții în contextul pandemiei de coronavirus. Premierul ungar, Viktor Orban, a anunțat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că școlile și restaurantele, din toată țara, se vor închide începând de marți, 10 noiembrie. Mai mult, va fi interzisă și desfășurarea evenimentelor sportive cu spectatori în sală și la orice fel de adunări unde s-ar putea crea focare de infecție.

În ceea ce privește circulația pe timp de noapte, acesta a precizat că va intra în vigoare un orar prelungit de interdicție a circulației. Toate aceste restricții din Ungaria sunt necesare pentru că „dacă infectările cu coronavirus continuă să crească în ritmul actual (…) spitalele ungare nu vor putea face faţă solicitărilor”.

Restaurantele se vor închide și în Ungaria
Restaurantele se vor închide și în Ungaria

Noi restricții și în România

Un nou set de restricții va intra în vigoare și în România, începând de luni, 9 noiembrie. Carantina parțială, cum a fost numită, aduce schimbări importante în ceea ce privește circulația pe timp de noapte, școlile și purtarea măștii, în toată țara.

Așadar, începând de luni, 9 noiembrie, toate persoanele cu vârsta mai mare de cinci ani sunt obligate să poarte mască, atât în spațiile închise, cât și în aer liber.

Circulația pe timpul nopții va fi restricționată în intervalul 23.00-05.00, fiind permisă doar cu o declarație pe proprie răspundere și un motiv bine întemeiat, precum: deplasarea în interes profesional, pentru asistență medicală de urgență, efectuarea călătoriilor al căror interval orar se suprapune cu acesta restricționat sau în cazul îngrijirii unor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități.

Declarația pe propria răspundere care atestă motivele deplasării pe timp de noapte poate fi completată, atât fizic, cât și online, prin intermediul platformei electronice https://formular.sts.ro, de pe orice dispozitiv mobil. Aceasta trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura (semnătură olografă, în cazul completării declarației online).

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele vor fi obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Declarația pe propria raspundere va fi obligatorie începând de luni, 9 noiembrie
Declarația pe propria raspundere va fi obligatorie începând de luni, 9 noiembrie

Restaurantele rămân închise, iar terasele care au pereți pentru „izolare termică” vor fi și ele închise. Vor fi interzise și petrecerile, mai exact „desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”. În cazul nerespectării acestor restricții, polițiștii pot aplica amenzi usturătoare.

În ceea ce privește modalitatea de desfășurare a activităților didactice, toate cursurile vor trece, exclusiv, în sistem online. Aici este vorba și despre grădiniție, singurele excepții find, momentan, creșele și after-school-urile.

O altă măsură care va intra în vigoare de luni, 9 noiembrie, este închiderea magazinelor la ora 21.00, cu excepția farmaciilor, benzinăriilor și a operatorilor economici care efectuează livrări la domiciliu. În ceea ce privește piețele agroalimentare acoperite, decizia de închidere a acestora a stârnit ample controverse. Momentan, decizia rămâne fermă.

Noile măsuri adoptate vor fi valabile o lună, urmând a se face o evaluare a eficienței lor în contextul limitării înmulțirii numărului cazurilor de coronavirus.