Home » Știri » Când ne trebuie declarația pe proprie răspundere. Găsești aici modelul online!

Când ne trebuie declarația pe proprie răspundere. Găsești aici modelul online!

Manolică Anca / 09.11.2020, 11:19
Când ne trebuie declarația pe proprie răspundere. Găsești aici modelul online!

Explozia numărului de infectări cu noul coronavirus aduce noi restricții în România, începând de luni, 9 noiembrie 2020. Astfel, revine declarația pe proprie răspundere, circulația fiind restricționată în intervalul orar 23:00-05.00. Autorităţile au publicat modelul declaraţiei pe proprie răspundere pentru deplasarea pe timpul nopţii.

Declarația pe proprie răspundere

Conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că pe platforma electronică https://formular.sts.ro cetățenii pot completa online declarația pe propria răspundere și adeverințele de la angajator care atestă motivele deplasării în afara locuinței în intervalul orar 23.00 – 5.00.

Model de declarație pe proprie răspundere
Model de declarație pe proprie răspundere

Platforma electronică pemite completarea, de pe orice dispozitiv electronic, a câmpurilor predefinite specifice declarației pe propria răspundere. Aceasta va cuprinde numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

„În contextul noilor restricții și măsuri de siguranță sanitară impuse de autorități pentru limitarea efectelor negative înregistrate de pandemia de COVID-19, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a actualizat platforma electronică https://formular.sts.ro, unde cetățenii pot completa online declarațiile pe propria răspundere și adeverințele de la angajator care atestă motivele deplasării în afara locuinței în intervalul orar 23.00 – 05.00”, se arată în comunicat.

După completare, formularele pot fi păstrate pe dispozitive electronice și prezentate pentru control autorităților abilitate. Condiția este ca pe acestea să existe semnătura olografă a persoanei care prezintă declarația și data de redactare a documentului.

“Precizăm că datele personale completate de cetățeni pe platforma electronică https://formular.sts.ro nu sunt prelucrate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, acestea fiind stocate numai pe dispozitivele electronice ale utilizatorilor”, mai spune comunicatul.

Declarația pe propria răspundere devine obligatorie, între orele 23.00 și 05.00, începând din 9 noiembrie
Declarația pe propria răspundere devine obligatorie, între orele 23.00 și 05.00, începând din 9 noiembrie

Excepții de deplasare pe timpul nopții

Prin excepție de la prevederile hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.