Home » Știri » Declarația pe proprie răspundere. Ce trebuie să conțină și în ce context va putea fi folosită din 9 noiembrie 2020

Declarația pe proprie răspundere. Ce trebuie să conțină și în ce context va putea fi folosită din 9 noiembrie 2020

Manolică Anca / 06.11.2020, 10:58
Declarația pe proprie răspundere. Ce trebuie să conțină și în ce context va putea fi folosită din 9 noiembrie 2020

De ce ne era frică, iată că nu am scăpat. Este oficial, începând de luni, 9 noiembrie 2020, România intră, din nou, în carantină parțială. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre declarația pe proprie răspundere. Unde și când o vom folosi.

Declarația pe proprie răspundere

România intră în carantină parțială, începând de luni, 9 noiembrie, când vor intra în vigoare noile restricții. Astfel, românii vor avea nevoie de declarație pe proprie răspundere atunci când vor circula, pe timp de noapte, între orele 23.00 și 5.00.

Polițiștii vor spori controalele pe timpul nopții
Polițiștii vor spori controalele pe timpul nopții

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă: nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

  1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  3. deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  4. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Ludovic Orban: E posibil să se accepte declarația în format online

Ludovic Orban a vorbit în exclusivitate la Digi24 despre noile restricții care urmează să fie impuse de luni, 9 noiembrie 2020. Astfel, pe timpul nopții, va fi permisa doar deplasarea pentru activități care nu necesită amânare, intervalul fiind între 23.00 și 5.00.

În ceea ce privește magazinele, acestea se vor închide după ora 21.00, excepție făcând, însă, farmaciile sau benzinăriile, care, spune acesta, sunt activități esențiale.

Ludovic Orban, premierul României
Ludovic Orban, premierul României

Acesta a mai precizat că vor lua în calcul și posibilitatea de a fi acceptată și declarația pe proprie răspundere în format online, pe care o vei putea arăta direct de pe telefon. Urmează să se facă noi reglementări în acest sens.

Cât despre amenzi, premierul României a ținut să sublinieze că polițiștii vor fi la datorie și vor sancționa orice cetățean care nu va respecta regulile, în absolut toată țara. Așadar, acesta îndeamnă la prudență și multă responsabilitate.