Home » Life & Style » Cele mai populare nume de copii din lume. Ce semnificație specială poartă

Cele mai populare nume de copii din lume. Ce semnificație specială poartă

Ileana Mladinoiu / 01.02.2023, 18:24
Cele mai populare nume de copii din lume. Ce semnificație specială poartă

Un prenume poate lua toate formele și originile. Uneori foarte răspândit, alteori unic, prenumele îl va urma pe copil toată viața, oriunde s-ar duce. Numele bebelușilor variază în funcție de regiune, familie, generații și chiar de momentul nașterii copilului. Cu toate acestea, unele dintre ele sunt aceleași în  diferite părți ale lumii.

Cele mai populare nume de copii din lume. Ce mesaj ascund

Pentru a inspira noii părinți, iată o schiță a celor mai populare nume date în 2022 pe tot globul, trecând în revistă țările unde sunt întâlnite. Important este să descifrăm, acolo unde este posibil, dacă numele respective poartă o semnificație specială.

Emma și Liam pe locul I în Statele Unite

Emma este un nume popular pentru fete în SUA, în timp ce Liam este cel mai popular nume de băiat. Emma este forma scurtă pentru numele germane care încep cu „ermen”, iar Liam este tot forma scurtă, dar  irlandeză, a lui William, și este văzut ca un războinic curajos. Alte nume populare de fete intrate în preferințele americanilor sunt: Charlotte, Mia, Luna, Isabella, Sofia, Ava, Amelia, Olivia, în timp ce la băieți sunt: Leu, Jacob, Asher, Levi, Lucas, Mateo, Ilie, Măslin, Noe. În partea de nord a Americii, respectiv în Canada, Olivia este cel mai popular nume pentru fetițe, iar Asher cel mai popular pentru băieți. Se crede că Olivia provine din cuvântul latin „Oliva“ ceea ce înseamnă măslin, însă a fost folosit pentru prima oară în forma sa actuală de William Shakespeare în piesa sa „Twelfth Night” (1602). Asher înseamnă „fericit” sau „binecuvântat” în ebraică.

Amelia și Jack în Marea Britanie

Amelia este un nume popular dat fetelor în Marea Britanie, în timp ce Jack este nume popular al băieților. Amelia provine din Germania, forma scurtă a numelor care încep cu Amal și care înseamnă munca. A fost numele dat fiicelor lui George al II-lea și ale lui George al III-lea. Jack este derivat din „Jackin“ un diminutiv medieval al numelui Ioan, care este o forma engleză de Iohannes, forma latină a numelui grecesc Ιωάννης (Ioannes), ea însăși derivată din numele evreiesc יוֹחָנָן (Yohanan), adică „Iehova a favorizat darul lui Dumnezeu”. Urmează alte nume populare de fete: Iedera, Maya, Aria, Freya, Ava, Insula, Olivia, Crin, Sofia, iar de băieți: Freddie, Ethan, Luca, George, Măslin, Leu, Theo, Noe, Muhammad.

Cele mai populare nume de copii din lume. Louise și Gabriel în Franța

Louise este un nume popular pentru fete în Franța, în timp ce Gabriel este popular pentru băieți. Louise a fost un nume comun printre membrii familiei regale, inclusiv pentru cea belgiană, olandeză și britanică. Este un nume vechi grecesc pentru „cap în luptă”. Louise se distinge prin mândrie. Dar nu are încredere în sine. Mai degrabă, este o persoană autocritică cu anumite complexe. Gabriel provine dintr-un nume evreiesc (Gavri’el), ceea ce înseamnă Dumnezeu este omul meu puternic”. În creștinism, Gabriel a fost îngerul trimis către Maria și Elisabeta care să anunțe nașterea fiilor lor, Iisus și Ioan.

Mia și Ben în Germania

Mia este un nume feminin popular în Germania, în timp ce Ben este popular printre băieți. Este un nume comun printre familiile regale și copii celebri. Mia este o diminuare germană și olandeză pentru Maria și este legată de un cuvânt italian mia care tradus înseamnă „a mea”. Ben este forma scurtă pentru Benson, Benjamin, Bernard și Benedict.

Julia și Miguel în Brazilia

Julia este un nume popular în Brazilia, în timp ce Miguel este popular printre băieți. Julia este un nume feminin roman care a fost popular în rândul familiei romane și a fost folosit de Julia Augusta, soția împăratului Augustus. Miguel este un nume spaniol și portughez foarte popular printre familia regală spaniolă. Unul dintre utilizatorii numelui a fost romancierul spaniol Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616). Alte nume populare de fete sunt: Isabella, Cecilia, Liz, Maite, Manuela, Sofia, Maria Alice, Laura, Alice, Elena. De băieți întâlnim: Gabriel,  Noe, Bernard, David, Ravi, Moștenitor, Theo, Gael, Arthur.

Cele mai populare nume de copii din lume. Wang Fang și Zhang Wei în China

Wang Fang și Zhang Wei sunt cele mai populare nume pentru bebelușii din China. Numele Fang a provenit din descendenții regelui Yan Di. Unul dintre descendenții săi, numit Yu Lei, a fost „distins” cu terenul lui Fang ca premiu pentru lupta împotriva invadatorilor. Numele Zhang provine de asemenea dintr-o linie de regi. Nepotul împăratului Huang Di a inventat săgeți și a primit numele Zhang, care înseamnă arcuri.

Saanvi și Aarav în India

Saanvi și Aarav sunt cele mai populare nume pentru fete și băieți în India. Numele Saanvi înseamnă „Zeita Lakshmi”. Aarav provine din cuvântul sanscrit „rav”, ceea ce înseamnă „muzică melodioasă” și este folosit pentru a descrie o persoană înțeleaptă. În prezent, este popular printre copiii celebri din India. Alte nume de fete: Martina, Lucia, Olivia, Emilia, Camilla, Victoria, Valentina, Isabella, Emma, Sofia. De băieți: Benjamin, Emiliano, Lucas, Ethan, Sebastian, Matias, Thiago, Liam, Santiago, Mateo.

Maria Guadalupe și Jose Luis în Mexic

În Mexic, Maria Guadalupe este cel mai popular nume pentru fetițe, în timp ce Jose Luis este popular printre băieți. Maria Guadalupe înseamnă „Fecioara din Guadalupe”. Guadalupe este un oraș din Spania asociat cu fecioara Maria. În ebraică, numele Jose Louis înseamnă „Dumnezeu va adăuga”.

Elsa și Lucas în Suedia

În Suedia, Elsa este numele popular pentru fetițe, în timp ce Lucas este popular printre băieții. Aceasta înseamnă o persoană „adevărată” care poate fi de încredere. Lucas este un nume latin asociat cu „Luca”, cel  care a călătorit cu Pavel, apostolul. Luca a scris cea de-a treia evanghelie și cărțile din Faptele Apostolilor.