Home » Știri » Semnificațiile nebănuite ale celor mai populare nume de fete din România. Ce înseamnă Maria, Ioana, Gabriela și Ana

Semnificațiile nebănuite ale celor mai populare nume de fete din România. Ce înseamnă Maria, Ioana, Gabriela și Ana

Violeta Badea / 06.02.2021, 15:03
Semnificațiile nebănuite ale celor mai populare nume de fete din România. Ce înseamnă Maria, Ioana, Gabriela și Ana

Semnificațiile nebănuite ale celor mai populare nume de fete din România. Ce înseamnă Maria, Ioana, Gabriela și Ana. Sunt câteva nume de fete foarte populare în România și, cu siguranță, ai și tu printre prietene o Maria, Ioana, Gabriela sau Ana, nu-i așa? Dar care este semnificația acestor nume? În acest articol veți afla acest lucru, iar dacă vă pregătiți să deveniți părinții unei fetițe, poate veți alege unul dintre aceste nume frumoase.

Semnificațiile nebănuite ale celor mai populare nume de fete din România

Cei mai mulți dintre români au ales nume biblice pentru urmașii lor. Dar au ales și nume evreiești sau grecești, fie din legendele și poveștile antice, fie din povestirile creștinești ajunse în țara noastră de pe vremea apostolilor și călugărilor misionari.

În ultima perioadă, în România, lucrurile s-au schimbat puțin, deoarece mămicile aleg nume de celebrități pe care le consideră modele pentru viitorii lor urmași. Totodată, statisticile spun că numele din străinătate sunt din ce in ce mai populare printre copii, acestea fiind alese înaintea celor românești și care sunt deja comune. Totuși, există anumite nume care au rămas și vor mai rămâne multă vreme cele mai populare și frumoase nume de femei din țara noastră. Câteva exemple sunt: Maria, Ioana, Gabriela și Ana.

Ce inseamna Maria, Ioana, Gabriela și Ana
Ce inseamna Maria, Ioana, Gabriela si Ana

Ce înseamnă Maria, Ioana, Gabriela și Ana

Dacă ai aflat de curând că urmează să ai o fetiță și nu te-ai decis în privința numelui, nu te îngrijora. Îți propunem câteva variante de nume românești care sunt superbe și s-au păstrat în timp . Iată mai jos care este semnificația fiecăruia.

Maria

Maria este un nume foarte des întâlnit în țara noastră. De-a lungul timpului s-a păstrat în topul preferințelor părinților din România. În alte culturi poate fi și un nume de botez bărbătesc. Provine din ebraicul Miriam, sau aramaicul Mariam. Semnificația numelui nu a fost stabilită, dar la origine poate fi un nume egiptean, probabil „mry” care înseamnă îndrăgită sau „mr” care se traduce dragoste sau stăpână. Este un nume care se potriveste de minune persoanelor emotive, sensibile și afectuoase.

Ioana

Numele Ioana este de origine ebraică și este asociat cu numele Jahve care se traduce Ilie și cu cuvântul „hanan” care înseamnă „a face o favoare” sau „a avea milă”. Este un nume extrem de vechi și s-a păstrat cu succes în timp. La fel ca Maria, Ioana este un nume creștin, iar în trecut preoții îi sfătuiau pe credincioși să își boteze fiicele cu numele acesta pentru a fi ocrotiți de Dumnezeu. Numele acesta se potrivește persoanelor ambițioase și dispuse să se sacrifice pentru a-și atinge scopurile.

Gabriela

Numele de Gabriela provine de la numele arhanghelului Gabriel și se traduce „puterea lui Dumnezeu”.Numele este trăvechi și se potrivește femeilor hotărâte, cinstite și cu principii bine alese în viață. Gabriela este văzută ca o femeie curajoasă, determinantă și plină de energie.

Ana

Numele de Ana provine din limba ebraică. Acesta este unul dintre cele mai comune de pe meleagurile noastre. Este un nume istoric și cu mare însemnătate biblică, fiind împrumutat din Vechiul Testament unde era scris Hannah. El se traduce „harul” sau „darul lui Dumnezeu” către oameni. Acest nume este asociat cu puritatea, simplitatea și cinstea.