Home » Life & Style » Cele mai vechi 5 steaguri din lume. Ce povești ascund. Cum arată drapelul care are o vechime de peste 1000 de ani

Cele mai vechi 5 steaguri din lume. Ce povești ascund. Cum arată drapelul care are o vechime de peste 1000 de ani

Voicu Costin / 11.03.2022, 08:30

Steagul fiecărei națiuni reprezintă țara în sine, iar cetățenii acelui stat se mândresc cu drapelul lor, alegând să îl afișeze inclusiv la geamurile caselor, prin curți sau la meciurile de fotbal. Drapelul este simbolul unei țări, care semnifică ceva, fie prin culorile alese, fie prin simbolurile desenate. Vechimea unora dintre ele se cunoaște cu exactitate, dar pentru altele, acest eveniment este discutabil, fiindcă drapelul fie a tot fost modificat de-a lungul timpului, fie nu se știe cu exactitate data adoptării lui. Care sunt cele mai vechi steaguri din lume?

Cele mai vechi steaguri din lume

Steagul Scoției a fost adoptat de mai bine de 1000 de ani

Steagul Scoției a fost adoptat în anul 832 d.Hr., în timpul unei bătălii. Acesta este cunoscut drept cel mai vechi steag al Europei, dar și al lumii. Designul său este unic și simplist. Un câmp albastru simplu și două linii albe trase în diagonală nu spun prea multe despre steagul țării. Potrivit legendei, drapelul îl reprezintă pe Sfântul Andrei, care se presupune că a fost răstignit pe o cruce de această formă. Crucea Sfântului Andrei a fost purtată că insignă pe pălării în Scoția în ziua sărbătorii Sfântului Andrei.

Drapelul Austriei, pe podiumul celor mai vechi steaguri din lume

Steagul Austriei are trei dungi orizontale: roșu, alb și iar roșu. Din punct de vedere istoric, designul se bazează pe stema dinastiei Babenberg, iar la început, steagul a fost portocaliu-alb-albastru. Ulterior, dungile portocalii și albastre s-au transformat în roșii.

Istoria spune că steagul a fost realizat de Ducele Leopold al V-lea al Austriei, c o consecință a luptei sale din timpul Asediului Acre (1189-1191). În urma unui război, haina sa albă a fost pătată de sânge. Când și-a scos cureaua, materialul de dedesubt era alb. Combinația de culori, roșu-alb-roșu a fost atât de fascinantă pentru el, că a adoptat culorile în steagul Austriei.

Steagul Letoniei, vechi de peste 800 de ani

Unul dintre cele mai vechi steaguri din lume este cel al Letoniei, care a fost menționat pentru prima dată în documentul medieval intitulat „Cronica rimată a Livoniei” în anul 1280. Cronica menționează un stindard roșu cu o dungă albă folosit de triburile letone. Cum a apărut steagul leton și cine a dat culorile acestuia?

Un șef al unui trib leton, care a fost rănit, a fost învelit într-un cearșaf alb. Partea cearșafului pe care era întins a rămas albă, dar cele două margini erau pătate cu sângele lui. În următoarea bătălie, acesta a devenit stindardul letonilor. Se pare că nu doar le-au oferit protecție ci au și câștigat războiul!

Cum a luat naștere drapelul Danez?

Steagul Danemarcei sau „Dannebrog” are actualul design reprezentat de o cruce scandinavă albă pe fond roșu. Data exactă a adoptării drapelului nu se știe exact. Oficial este menționat anul 1307. Poate nu este cel mai vechi, dar drapelul Danemarcei deține recordul pentru cel mai vechi steag național folosit continuu.

La fel ca și în cazurile menționate mai sus, steagul a fost adoptat în timpul unei bătălii. Mai exact, în anul 1219, la Lyndanisse. Danezii se aflau într-o cruciadă eșuată în Estonia, dar după ce s-au rugat lui Dumnezeu, un steag le-ar fi apărut în vis. După acest eveniment, regele danez Valdemar al II-lea a reușit să-i învingă pe estonieni. Oficial, steagul a fost recunoscut 100 de ani mai târziu.

Steagul Albaniei are o vechime de 600 de ani

Față de celelalte steaguri menționate anterior, Steagul Albaniei are un fundal roșu, dar este desenat și un vultur negru cu două capete în centru. Prima apariție a drapelului a avut loc pe 28 noiembrie 1443, când Skanderbeg, eroul național al Albaniei și-a ridicat steagul peste cetatea Krujë sfidând turcii care conduceau țara. Designul unic cu un vultur cu două capete a fost împrumutat de la Imperiul Bizantin.

Chiar pe data de 28 noiembrie 1912 a fost proclamată Declarația de Independență a Albaniei, iar steagul a devenit oficial. Încă o dată, războiul a venit și cu părți bune asupra unei națiuni!