Home » Life & Style » Cine a inventat hârtia, cum a apărut și cum se numea inițial. Scurt istoric

Cine a inventat hârtia, cum a apărut și cum se numea inițial. Scurt istoric

Voicu Costin / 13.05.2022, 16:48
Cine a inventat hârtia, cum a apărut și cum se numea inițial. Scurt istoric

Comunicarea a apărut cu mult înaintea mijloacelor practice de a o face, motiv pentru care oamenii au început să-şi comunice ideile şi informaţia folosind tăbliţe de lut, mătase, bronz, plăci acoperite cu ceară sau alte materiale. De la papirus și pergament până hârtia din zilele noastre, omenirea a trebuit să parcurgă numeroase etape. Cine a inventat hârtia, cum a apărut și cum se numea inițial?

Evoluţia hârtiei

Papirusul

Cu 3 mii de ani î.Hr., egiptenii au început să facă hârtie din planta de papirus. În acest scop s-au folosit benzi din miezul plantei. Multe foi de papirus antice au supraviețuit până în zilele noastre în stare perfectă, ceea ce indică calitatea înaltă a materialului. Ulterior, hârtia a fost obținută prin prelucrarea lemnului și este folosită zi de zi în toată lumea.

Limbajul scris

Dacă am menționat mai sus că egiptenii au creat primele foi de scris din lume, tot ei au inventat și primele semne scrise. Primele limbaje scrise au apărut în Egipt şi Mesopotamia în jurul anului 6.000 înaintea erei noastre. Acestea erau elementare şi constau în diverse pictograme care simbolizau anumite cuvinte: o locuinţă, un teren sau o unealtă.

Treptat, egiptenii au inventat diverse semne scrise, inclusiv de genul unor litere ale alfabetului actual, cu scopul de a putea scrie nume de persoane sau de a explica anumite idei abstracte. Toate aceste pictograme, simboluri şi litere ale alfabetului alcătuiesc ceea ce în prezent numim hieroglife egiptene.

Scrierea pe bambus

În China se scria pe materiale din bambus, ceea ce era destul de incomod pentru transport, având în vedere lipsa de flexibilitate și greutatea acestuia, însă cei mai bogați apelau la mătase, dar acest obicei era destul de costisitor.

În anul 105 î.Hr., hârtia era produsă din bumbac. Unele surse precizează că hârtia s-a inventat în anul 150. Chiar dacă vestea s-a extins repede în celelalte țări, aceștia nu reușeau să deslușească secretul. Totuși, mai târziu, metoda de producție a hârtiei a ajuns în Coreea și în Japonia. Rețeta de producere a hârtiei s-a extins în India și în Italia până în secolul XIII.

Apar primele documente scrise pe hârtie

Această invenţie ajunge apoi în Andaluzia, de aici în Cordoba şi Sevilia şi astfel apar primele mori de hârtie în Europa. În anul 1250 apar primele mori italiene de hârtie, la Fabriano. Cel mai vechi document din hârtie din zona vestică datează încă din secolul XI și se numește Missal of Silos. Pentru astfel de materiale, oamenii foloseau fibre obținute din cânepă și pânză.

În sec. al XIII-lea, apar în Franţa primele documente de arhivă, scrise pe hârtie, cum ar fi: „Proces-verbal al notarului din Marsilia” (1248) sau „Registrul de anchete a lui Alphonse de Poitiers” (1243), dar abia în secolul al XIV-lea sunt construite primele mori de hârtie în Franţa la Troyes (1348) și Essones (1354).

Dacă omenirea a ajuns să descopere hârtia, iată că în anul 1445 a venit și timpul tiparului, care a fost inventat de Gutenberg.

Prima mașină de hârtie în România

Prima mașină de hârtie modernă a fost introdusă în România abia în anul 1962 și a început să producă la Ambro Suceava. În anul 2003, consumul de hârtie din România a fost de 565.000 de tone, în valoare de 578 milioane dolari, iar valoarea importurilor a fost de aproape 400 milioane dolari, adică 70% din piață.

Etimologia cuvântului

Din cuvântul papirus derivă hârtia modernă în plan lingvistic. Din latinescul papyrus s-a format papier (franceză), papier (germană), paper (engleză). În limba română denumirea respectivă nu a derivat din latină, întrucât cuvântul hârtie are ca etimol slavul vechi chartij.