Home » Life & Style » Cine a inventat și cum a apărut aerul condiționat. Scurt istoric

Cine a inventat și cum a apărut aerul condiționat. Scurt istoric

Voicu Costin / 25.05.2022, 16:28
Cine a inventat și cum a apărut aerul condiționat. Scurt istoric

Aerul condiționat se obține cu ajutorul unor instalații speciale, care îi modifică și îi controlează condițiile climatice în scopul obținerii confortului (locuințe, birouri), sau pentru obținerea unor cerințe tehnice (laboratoare, blocuri operatorii, instalații electronice). Cine a inventat și cum a apărut aerul condiționat?

Cum a apărut aerul condiționat

Ideea de răcire a aerului din spațiile închise a apărut pentru prima dată în Egipt. Prima formă de „aparat de aer condiționat” a fost un sistem de apeducte în pereții încăperilor. Bazată pe folosirea apei reci, metoda era accesibilă numai claselor superioare, deoarece apa era o resursă prețioasă la acea vreme.

Termenul de „aer condiționat” a apărut în 1906, când un inginer din industria textilă, Stuart Cramer, l-a folosit. Acesta a experimentat diferite feluri de a ameliora efectele aerului uscat generat de procesul de producție. Noua dezvoltare pe care Cramer a inițiat-o a avut un efect considerabil asupra calității aerului din fabrică.

Primele aparate cu rol de a controla umiditatea aerului au fost inventate la începutul secolului 20 pentru a fi folosite în tipografii. Aparatele de aer condiționat au început să fie folosite la scară largă în anii 1950, pentru a răci aerul din case sau automobile.

Cum putem face un aer condiționat ieftin, chiar în casă

Un sistem care să controleze temperatura din casă poate fi destul de scump și consumul de energie electrică va fi însemnat. Ventilatorul, pe de altă parte, este prea puțin eficient pentru a răcori o cameră. De la aceste minusuri, un bărbat și-a construit singur un sistem de aer condiționat pe care a cheltuit mai puțin de 200 de lei și care timp de șase ore poate răcori o cameră foarte bine.

Pentru sistemul lui ingenios de aer condiționat a cumpărat o găleată destul de mare, cel mai bine să fie de 20 de litri, un ventilator, o găleată de polistiren și trei capete de țeavă PVC pe care le-a tăiat la o lungime de circa 10 centimetri. El a mai folosit și gheață pe care a pus-o în găleata de spumă poliuretanică. Aceasta a ajuns apoi în găleata mai mare, iar în cele două au fost fixate capetele de țeavă care distribuie aerul rece.

Ventilatorul a fost pus deasupra celor două. Odată pus în funcție, trimite afară aerul rece și astfel răcorește mai repede și mai bine o cameră. Și pentru că primul video din 2013 a avut succes, a mai revenit cu alt sistem, transformat în „aer condiționat” dintr-o ladă frigorifică. Aceasta este deja proiectată să țină lucrurile reci, așa că menține și gheața mai mult timp.

Creatorul acestui ventilatorul „de buget” susține că gheața obținută din patru litri de apă este suficientă pentru cinci-șase ore de folosire continuă a ventilatorului. Temperatura în „sistemul de ventilație” a fost de-a lungul testului său stabilă la 5 grade Celsius, pe când în cameră a ajuns la 30 de grade. Nu va fi chiar ca în frigider, dar se poate dovedi o soluție foarte bună ca să te răcorești repede.