Home » Life & Style » Cum să îți menții casa răcoroasă, vara, fără a porni aerul condiționat. 7 trucuri și soluții eficiente

Cum să îți menții casa răcoroasă, vara, fără a porni aerul condiționat. 7 trucuri și soluții eficiente

Voicu Costin / 23.05.2022, 12:03
Cum să îți menții casa răcoroasă, vara, fără a porni aerul condiționat. 7 trucuri și soluții eficiente

Din cauza încălzirii globale, zile caniculare sunt din ce în ce mai greu de suportat, iar temperaturile sunt mai greu de suportat pentru cei care locuiesc la bloc sau în orașe mari. Aerul condiționat este foarte folosit, mai ales în zonele urbane, unde temperatura este insuportabilă, de obicei. Dar există și alte opțiuni mai puțin costisitoare care vă pot crea mediul perfect pe timp de vară. Care sunt acestea?

Cum să-ți răcorești casa fără aer condiționat?

Trebuie să aerisești foarte bine casa încă de la primele ore ale dimineții, atunci când te poți bucura încă, de aerul proaspăt și răcoros de afară.

Trage jaluzelele sau storurile și încearcă să păstrezi o atmosferă plăcută în casă, chiar dacă este mai întunecat. Încă un sfat util este acela să oprești electrocasnicele din casă, pentru că emană căldură, în special pe cele pe care nu le folosiți și degajă o cantitate mai mare de căldură. După ce apune soarele, poți deschide larg ferestrele pentru a te bucura de aerul răcoros.

Ai putea să montezi un ventilator mare în cameră pe care să-l pui pe un scaun înalt, cu un bol cu cuburi de gheață. Curentul venit din ventilator va fi cu mult mai rece, iar pentru că stă la înălțime îți va răcori camera mult mai bine. De asemenea, e util să înlocuiești becurile incandescente care emană căldură cu cele moderne. Evită să faci băi fierbinți în timpul zilei și înlocuiește cearșafurile obișnuite din bumbac cu cele din satin de culori deschise. Satinul ține răcoare, iar culorile pastelate îți dau senzația că resping căldura.

Ce alte metode te ajută să răcoreşti casa fără aer condiţionat

Deși poți simți nevoia să ții geamurile deschise în timpul zilei, este recomandat să nu faci acest lucru. Ferestrele trebuie să fie închise și să fie folosite jaluzele și draperii, deoarece până la 30% din căldură din casă intră de afară. În acest fel poți avea un somn odihnitor și poți economisi până la 7% la factura de curent electric.

În plus, dacă ai ventilatoare instalate pe tavan le poți ajusta în funcție de sezon. În timpul verii este de preferat să le setezi să ruleze în sensul invers acelor de ceasornic la viteză mare. În acest fel, vei crea în casă un efect de briză.

Adăugați o sursă de umbră suplimentară. O marchiză poate fi de mare ajutor pentru a vă menține casa mai răcoroasă și pentru a reduce folosirea aerului condiționat. Alegerea țesăturii pentru copertina voastră este foarte importantă, deoarece aceasta permite sau nu căldurii să intre în casă.  Țesăturile de culoare deschisă reflectă razele soarelui departe de locuinţă.

Sfaturi utile pentru curte

Pentru porțiunea de curte unde aveți un foișor sau o zonă umbroasă, la care vreți să stați vara mai mult timp, chiar și pe timp de zi, puteți obta pentru câteva metode ingenioase. În primul rând, este foarte importantă suprafața pe care stați. Gresia sau lemnul sunt utile și sunt mai ieftine. Dacă vă permiteți, puteți opta pentru marmură sau granit. Ele sunt cunoscute pentru atingerea lor răcoritoare.

Nimic nu se compară cu o limonadă băută în curte la umbră. Astfel, puteți înverzi zona prin viţă de vie. Vara, vă va oferi umbră, iar toamna, struguri pe care îi puteți transforma și în vin, mai ales dacă suprafața plantată este una generoasă. Inclusiv pomii coniferi pot să vă ofere umbră mai tot timpul și sunt foarte ușor de întreținut.